Нискобюджетен гараж /Направи си сам/
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- leonardo_vd
- Автомобил: Golf mk1 VR6 TURBO
- Двигател: AAA
- Контакти:
Нискобюджетен гараж /Направи си сам/
Дойде и щастливия ден за мен да мога да отделя време и малко средства да си построя гараж. Никога не съм имал собствен такъв и ми е било голяма мечта. ТА накратко каква е идеята. Размерите са 6 на 8м. като има стеснение в предната част за да се получи като верандичка пред гаража с размери 2 на 3метра. Конструкцията е изцяло дървена с греди 10/10см височината на гаража ще е 2.7м. Мисля да има канал в началото до вратата, на който размерите още не съм ги измислил така че да ми е удобен. За таз година мисля да направя дървената конструкция и евентуално да затворя стените / за покрива финанси няма/ Стените отвън ще са с гипсфазер /бракуван/ от сметището на Кнаув във Видин. Проверено това ще е най-евтиния вариант
Гипсфазера отвън ще се шпалкова с мрежа и шпакловка за топлоизолация, боядисване с фасадна боя. Отвътре мисля да е с ОСБ най-тънкото, а между него и фазера минерална вата. Все пак трябва да е малко изолиран. Работата започна има и снимки, които ще кача по-късно. Приемам всякакви идеи и критики. Целта е с минимални средства МАКС резултат. Покрива по всички сметки най-евтино излиза с Ондулин, това за НОВ покрив. Иначе има вариант за керемиди 2-ра употреба, но нещо не ме кефи. Все пак съм се презапасил и покривната конструкция ще издържи и тежеста на керемиди. Мога да се опитам и да скицирам как точно искам да стане ама трябва да е на ръка, защото малко не ме бива с тия чертожни програми. Пък ако някой го начертае да го видим в 3d ще съм много благодарен.

- Weezy
- Автомобил: VW Golf mk2 1987
- Двигател: JP
- Контакти:
Re: Нискобюджетен гараж /Направи си сам/
Давай снимките да видим за какво става въпрос
По принцип за покрива, по-добрият вариант е с керемиди, но задължително да са някакви стари (втора употреба), че тия новите където се предлагат са мамата си трака.... Още след първата година, започват да таят влага, и след това сам можеш да се досетиш какво става. От друга страна пък с ондулин, ще изглежда по-добре (като визия), според мен.
А на пода, какво ще има?

А на пода, какво ще има?
Колега, добре си се ориентирал. От мен давам съвет преди да почнеш да правиш гаража, ако покрай тебе има комшии, попитай ги дали имат нещо против. Ако нещо се заядат или не ти отговорят по-добре иди озакони гаража в общината, и тогава почвай да го правиш. Казвам го от опит. Така правих веранда на терасата, комшиите не ми казаха нищо и се мина 1 месец и дойдоха от Незаконното и ми искаха документ, тъйкато нямах се наложи до 30 дни да я бутам! Дано нямаш такива проблеми, но е добре да се застраховаш
Желая ти късмет и дано ни зарадваш и със снимки!

- kriso_g
- Автомобил: MK4 1.8T
- Двигател: AUM
праскай му ондулин
на вилата на калеко ми сложихме преди 2 години...не е мръднал и няма никакви проблеми
не съм на моя компютър иначе бих ти го начертал веднага

на вилата на калеко ми сложихме преди 2 години...не е мръднал и няма никакви проблеми

не съм на моя компютър иначе бих ти го начертал веднага

- zooz
- Автомобил:
- Двигател:
колега не слагай вата а сторопор м/у двата пласта фазер и го уплътни с полиуретанова пяна ще е по добрата изолация а за покрива релефна ламарина...мое мнение.
- leonardo_vd
- Контакти:
zooz написа:колега не слагай вата а сторопор м/у двата пласта фазер и го уплътни с полиуретанова пяна ще е по добрата изолация а за покрива релефна ламарина...мое мнение.
С Ватата е по-евтино а и тя е точно за тази цел. Ламаринта нещо не ме кефи и е по-скъпа.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Внимавай да не ти го бутнат, без одобрен проект...
- Tihon
- Автомобил:
- Двигател:
ватата е по добър и по евтин изолатор от ЕПС-а
гредите може да са ти 10/8, нареди си ги да са ти през 115 см, така че после като слагаш гипсфазера /той е 120см/ направо да го монтираш на тях вместо да правиш скеле. между гредите предвиди разпънки, които допълнително ще ти даржът гипсфазера. Имай едно наум за тези места където ще слагаш тънкото ОСБ - после няма да можеш един стабилен пирон да забиеш. Поглени напред в бъдещето - ако няма да окачваш нищо тежко - слагай тънко ОСБ, ако не - някакъв сачак поне 18 мм.
-Ако ще правиш дървена конструкция задължително затваряш преди мокър сезон
-Какви ще са ти основите? Предвиди и малка чешмичка и наклон да изтича някъде водата - зимата вкарваш колата, измиваш я, оставяш я вътре да изсъхне колкото требе и ... кеф.
-ако искаш пусни темата и в направи сам форума, със сигурност знаят повече и имат готини идеи ама там са си малко майстори -снобари /лично мнение/
гредите може да са ти 10/8, нареди си ги да са ти през 115 см, така че после като слагаш гипсфазера /той е 120см/ направо да го монтираш на тях вместо да правиш скеле. между гредите предвиди разпънки, които допълнително ще ти даржът гипсфазера. Имай едно наум за тези места където ще слагаш тънкото ОСБ - после няма да можеш един стабилен пирон да забиеш. Поглени напред в бъдещето - ако няма да окачваш нищо тежко - слагай тънко ОСБ, ако не - някакъв сачак поне 18 мм.
-Ако ще правиш дървена конструкция задължително затваряш преди мокър сезон
-Какви ще са ти основите? Предвиди и малка чешмичка и наклон да изтича някъде водата - зимата вкарваш колата, измиваш я, оставяш я вътре да изсъхне колкото требе и ... кеф.
-ако искаш пусни темата и в направи сам форума, със сигурност знаят повече и имат готини идеи ама там са си малко майстори -снобари /лично мнение/
- kjm
- Автомобил: audi a3
- Двигател: ALH
гледам колегата там е модератор и маи ги познава доста добре в него форум
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
За покрива можеш да използваш стари алуминиеви плаки от някоя печатница (тези, които си купих аз са 77х103 см и са дебели 0,3мм, цената им е 1,70лв за брой). Огъват се лесно и ако си измислиш някакви ромбоидни керемиди от тях ще стане и много красиво.
Колегата Тихон малко е объркал сметките с разстоянието между гредите. Трябва да е точно колкото гипсфазера (от център до център).
Колегата Тихон малко е объркал сметките с разстоянието между гредите. Трябва да е точно колкото гипсфазера (от център до център).
- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
Можеш ли да издадеш малко повече за тия плаки ?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Аз си бях пуснал тема тук да питам откъде да си купя, има различни размери и цени. Най-изгодни ми се сториха тези от една печатница в жк Сердика. Колегата simo
ми помогна да ги намеря.
дебелина 0,15 мм, 30х50см -> 0.50лв/бр.
дебелина 0,30 мм, 50х70см -> 0.90лв/бр.
дебелина 0,30 мм, 70х100см -> 1.70лв/бр.
Печатницата е в един логистичен център, в който са още Спиди и т.н. - ако идваш от пробива от МА към К.Величков, на светофара преди К.Величков/Възкресение завиваш вляво и печатницата е точно на десния ъгъл на този център (т.е. покрай самата улица
)
Ето го: http://www.bgmaps.com/link/CFBB0688E91A ... 2663BA8E86
ПИП - Братя Апостолови, 02 920 00 10, ул. Гюешево 83, пн - петък 9 до 17
Това е час от неговите съобщения, които ми помогнаха да ги намеря.
Желателно е първо да се обадите по телефона, защото може да нямат плаки в момента - аз не се обадих, ама имаха плаки - платих и си ги натоварих.
Имах и други оферти за два пъти по-големи плаки, 0,4мм дебели, но бяха по 4,80лв и ми се видяха скъпи.

дебелина 0,15 мм, 30х50см -> 0.50лв/бр.
дебелина 0,30 мм, 50х70см -> 0.90лв/бр.
дебелина 0,30 мм, 70х100см -> 1.70лв/бр.
Печатницата е в един логистичен център, в който са още Спиди и т.н. - ако идваш от пробива от МА към К.Величков, на светофара преди К.Величков/Възкресение завиваш вляво и печатницата е точно на десния ъгъл на този център (т.е. покрай самата улица

Ето го: http://www.bgmaps.com/link/CFBB0688E91A ... 2663BA8E86
ПИП - Братя Апостолови, 02 920 00 10, ул. Гюешево 83, пн - петък 9 до 17
Това е час от неговите съобщения, които ми помогнаха да ги намеря.
Желателно е първо да се обадите по телефона, защото може да нямат плаки в момента - аз не се обадих, ама имаха плаки - платих и си ги натоварих.
Имах и други оферти за два пъти по-големи плаки, 0,4мм дебели, но бяха по 4,80лв и ми се видяха скъпи.
- leonardo_vd
- Контакти:
Хоп да вкарам малко разяснение по темата. За колегата със съвета за разстоянието между гредите:
Гипсфазера е бракуван и няма нищо общо с фабричните размери, но ще ти поясня малко с размерите на фазера, защото гледам не си в час. Ширината на гипсфазер за СТЕНИ е 125см. и височини от 250 нагоре. За тавани размерите на листа са 150/100 а подовия гипсфазер е 50/150 2 листа залепени един за друг с разминаване и се получава като нут и федер.
Знам отлично кое как се прави в тази сфера /от 10г. се занимава със сухо строителство, но нарочно не го споменах/ Просто исках да измислим как най-евтино да излезе. Това е идеята на цялата работа.
Нека вметна че на снимките където ще кача къщата която се вижда е по същия начин построена, но с нови матрияли. Все пак живея в нея.
За покрива имам и друг вариянт с керемиди 2-ра ръка по 20ст. бройката. Ако не се лъжа в квадратен метър влизат 12 керемиди, което прави 2,40лв. за квадратен метър. Най-ниска цена за момента от всичко възможно, но си има и минуси. Малко издържат на ветрове и риска от прокапване е голям и си иска ежегодишно обслужване.
Стените почнахме да затваряме, както казах с гипсфазер БОКЛУК от сметището на Кнауф.Като цяло става добре но с повечко фуги, които не ме притесняват.
Мисля че темата ще е полезна и за други колеги искащи да си построят сами бърлога за колата.
А до колегата който ми споменава за утвърден проект
Кога бутнат циганската махала у Видин и село Новоселци където нема и 1 къща с проект тогава ще ми бутнат гаража. Аз с комшии проблеми нямам и покрай гаража са само лозя.
Гипсфазера е бракуван и няма нищо общо с фабричните размери, но ще ти поясня малко с размерите на фазера, защото гледам не си в час. Ширината на гипсфазер за СТЕНИ е 125см. и височини от 250 нагоре. За тавани размерите на листа са 150/100 а подовия гипсфазер е 50/150 2 листа залепени един за друг с разминаване и се получава като нут и федер.
Знам отлично кое как се прави в тази сфера /от 10г. се занимава със сухо строителство, но нарочно не го споменах/ Просто исках да измислим как най-евтино да излезе. Това е идеята на цялата работа.
Нека вметна че на снимките където ще кача къщата която се вижда е по същия начин построена, но с нови матрияли. Все пак живея в нея.
За покрива имам и друг вариянт с керемиди 2-ра ръка по 20ст. бройката. Ако не се лъжа в квадратен метър влизат 12 керемиди, което прави 2,40лв. за квадратен метър. Най-ниска цена за момента от всичко възможно, но си има и минуси. Малко издържат на ветрове и риска от прокапване е голям и си иска ежегодишно обслужване.
Стените почнахме да затваряме, както казах с гипсфазер БОКЛУК от сметището на Кнауф.Като цяло става добре но с повечко фуги, които не ме притесняват.
Мисля че темата ще е полезна и за други колеги искащи да си построят сами бърлога за колата.
А до колегата който ми споменава за утвърден проект

Последна промяна от leonardo_vd на Вто 06 дек 2011 10:04, променено общо 1 път.
- leonardo_vd
- Контакти:
Ето и обещаните снимки. Може и да са разбъркани ама все забравям как се подреждаха.
- Stoi
- Вечен БАН
- Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
- Двигател:
- Контакти:
Аз не че разбирам нещо, но нямаше ли да е добре да се излеят едни малки бетони каналчета на който да стоят гредите ? Така и ще може да се нивелира и да са стабилизира като цяло.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”