Майсторе, уважавам десет годишния опит който имаш в строителството и гледам, като всеки уважаващ себе си майстор не държиш на критики. Но:
Непонятно е за мен, след толкова натрупан опит, защо допускаш пренебрегването на технологичната последователност при изпълнението на СМР. Основанията "Няма кинти" и "По- на там ще го направим" са меко казано несериозни и обикновено не водят до нищо добро. Но ти не бъркаш само технологичната последователност, а още в самото начало, след идеята- в инвестиционния процес. Не си направил ясен разчет, а и няма как. Нито точни количества, нито видове материали, нито график на изпълнение. Общо взето имаш идея за 50кв. гараж/това си е маломерен двустаен апартамент/, но кога и как ще стане…
Виждам сглобил си някаква конструкция. Интересно ми е как си направил изчисленията за нея. За мен отговора е, че такива липсват. Най- малкото поради липса на избор на материали. Просто мислиш, че това което си заложил е достатъчно. Тук пак се връщаме в началото на процеса. Трябва да знаеш какво точно искаш и как ще го направиш, защото по твоя начин или конструкцията ще е евтина, но паянтова и ще се срути, или ще е здрава повече от необходимото и излишно скъпа. Поради липса на здрава основа има опасност някъде да поддаде и така да се компрометира цялата конструкция. Казваш, че в краищата си вкопал гредите на 40см.- добре, но дали само в краищата е достатъчно?! Може би трябваше да направиш едни ивични основи и да я хванеш цялата на разстояния 50-60см. до метър. Така ще си сигурен, че няма да отлети като задуха. За тия основи, които така или иначе трябва да направиш, едва ли щяха да отидат повече от 500лв.(все пак труда е от теб). Сега, или ще ти е по- трудно да ги направиш, или ще ги сметнеш за излишни и ще отекат. За ъгловите греди да те питам, като си ги вкопал как си решил проблема с влагата и гниенето? И въобще за цялата конструкция какво си направил за да я предпазиш от влагата и атмосферните влияния с оглед на метеорологичните условия през зимата и при положение, че покрива ще почака „кинти”. Ако си ги оставил така(вече за друго освен демонтаж е късно), до година ще можеш да си направиш лодка с тях- идеално огънати, тамън. В случай, че си ги импрегнирал с нещо- кажи с какво, така темата може на истина да се окаже полезна. И подмени тоя мебелен обков дето го ползваш за зглобка с качествен крепежен елемент по предназначение
http://metamix.bg/Planki%20frameset.htm /примерно/. Казваш, че искаш канал да си правиш- късно е, или по- скоро сложно, защото трябва да направиш изкоп 2-4 пъти по- голям от самия канал в зависимост от дълбочината. Кофраж, армировка, бетон на стените, а конструкцията ще пречи на механизацията. Остава много ръчен труд, ама, ако трябва да стане не е невъзможно.
Общо взето, моето мнение е, че трябва да разтуриш конструкцията, да оставиш дървения материал на сухо и проветливо място, и да почнеш от самото начало на пролет. Според мен това е най- евтиния вариант на твоя гараж. Направи си проект, разходи се до общината, прецени изпълнението, набави необходимите материали, и на пролет пак. Тук има хора които на истина могат да ти помогнат ако искат, но до сега реално помощ не си искал. Никой няма да те посъветва да отидеш на сметището за да си набавиш материали. Никой няма да оцени усилията ти за реализация на твоята идея, без да ги оцениш самия ти. Не знам дали разбираш, но ти вече си вътре. Вътре си от към време за изпълнение, а времето е…, вътре си от към материали, вътре си от към едно друго нещо наречено ангажираност. Знам, че от може би години ти се върти тази идея, знам че от месеци натрапчиво и почти постоянно мислиш за това, знам че с нетърпение очакваш крайния резултат. Не позволявай всичко това да отиде „залудо” заради неспазване на елементарни правила и практики.
Малко у лево. Не виждам спазване на ЗУТ, ПИПСМР, ЗБУТ. Рано или късни тази „Света тройца” намира възмездие. Особено последния.
Креативни следдемотивационни идеи:
За покрив: Азбестбетонови плоскости(избягваш наковаването на летви и ползваш само скелета), ламарина, гумена транспортна лента(бракувана, преди време колега от форума казваше, че може да намери ), дори и армиран найлон, но покрий.
За конструкцията: Не питай други майстори,а конструктор. Само той може да ти даде адекватно мнение и решение.
P.S.:
Най- много мразя три неща в строителството- неуважение на майстор към инструментите си, неподредена строителна площадка и алкохол на нея. И трите неща ги виждам на снимките.