Нискобюджетен гараж /Направи си сам/

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
leonardo_vd
Автомобил: Golf mk1 VR6 TURBO
Двигател: AAA
Контакти:

Re: Нискобюджетен гараж /Направи си сам/

Мнениеот leonardo_vd » Вто 06 дек 2011 10:28

Stoi написа:Аз не че разбирам нещо, но нямаше ли да е добре да се излеят едни малки бетони каналчета на който да стоят гредите ? Така и ще може да се нивелира и да са стабилизира като цяло.

Като цяло става доста стабилно. За ъгловите греди има изкопани дупки в земята поне 40см, които ще се налеят с бетон. Нивото на гаража ще се наддигне, защото терена е с голям наклон. Отвън също ще има пояс около гаража и като се излива ще се подкопаят хоризонталните греди на земята та да влезе бетон под тях. Да знам как трябва да се направи, ама кинти нема. Хубаво е първо да се излее плочата и тогава да се вдига конструкцията, но сега нито времето нито финансите позволяват. death

Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tihon » Вто 06 дек 2011 13:32

eh, че съм глупав и наивен - тръгнал съм на баш майстор да давам акъл - правилно ми каза той - ич не съм в час с картинката - майстора дошъл да се похвали, а аз съвети му давам :banghead:

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Вто 06 дек 2011 14:46

Tihon написа:eh, че съм глупав и наивен - тръгнал съм на баш майстор да давам акъл - правилно ми каза той - ич не съм в час с картинката - майстора дошъл да се похвали, а аз съвети му давам :banghead:

Не се хваля. Просто мисля че инфото ще е полезно за някой? Да има доста пропуски в гаража, ама те са зарад финансова гледна точка. Всеки се учи докато е жив.
Ако модовете преценят че темата е хвалба, може да я изтрият. Лошо няма.
И да не съм Оффф, днес сутринта малко преваля и мисля сега да накова някой лист.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 07 дек 2011 2:26

Майсторе, уважавам десет годишния опит който имаш в строителството и гледам, като всеки уважаващ себе си майстор не държиш на критики. Но:

Непонятно е за мен, след толкова натрупан опит, защо допускаш пренебрегването на технологичната последователност при изпълнението на СМР. Основанията "Няма кинти" и "По- на там ще го направим" са меко казано несериозни и обикновено не водят до нищо добро. Но ти не бъркаш само технологичната последователност, а още в самото начало, след идеята- в инвестиционния процес. Не си направил ясен разчет, а и няма как. Нито точни количества, нито видове материали, нито график на изпълнение. Общо взето имаш идея за 50кв. гараж/това си е маломерен двустаен апартамент/, но кога и как ще стане…
Виждам сглобил си някаква конструкция. Интересно ми е как си направил изчисленията за нея. За мен отговора е, че такива липсват. Най- малкото поради липса на избор на материали. Просто мислиш, че това което си заложил е достатъчно. Тук пак се връщаме в началото на процеса. Трябва да знаеш какво точно искаш и как ще го направиш, защото по твоя начин или конструкцията ще е евтина, но паянтова и ще се срути, или ще е здрава повече от необходимото и излишно скъпа. Поради липса на здрава основа има опасност някъде да поддаде и така да се компрометира цялата конструкция. Казваш, че в краищата си вкопал гредите на 40см.- добре, но дали само в краищата е достатъчно?! Може би трябваше да направиш едни ивични основи и да я хванеш цялата на разстояния 50-60см. до метър. Така ще си сигурен, че няма да отлети като задуха. За тия основи, които така или иначе трябва да направиш, едва ли щяха да отидат повече от 500лв.(все пак труда е от теб). Сега, или ще ти е по- трудно да ги направиш, или ще ги сметнеш за излишни и ще отекат. За ъгловите греди да те питам, като си ги вкопал как си решил проблема с влагата и гниенето? И въобще за цялата конструкция какво си направил за да я предпазиш от влагата и атмосферните влияния с оглед на метеорологичните условия през зимата и при положение, че покрива ще почака „кинти”. Ако си ги оставил така(вече за друго освен демонтаж е късно), до година ще можеш да си направиш лодка с тях- идеално огънати, тамън. В случай, че си ги импрегнирал с нещо- кажи с какво, така темата може на истина да се окаже полезна. И подмени тоя мебелен обков дето го ползваш за зглобка с качествен крепежен елемент по предназначение http://metamix.bg/Planki%20frameset.htm /примерно/. Казваш, че искаш канал да си правиш- късно е, или по- скоро сложно, защото трябва да направиш изкоп 2-4 пъти по- голям от самия канал в зависимост от дълбочината. Кофраж, армировка, бетон на стените, а конструкцията ще пречи на механизацията. Остава много ръчен труд, ама, ако трябва да стане не е невъзможно.
Общо взето, моето мнение е, че трябва да разтуриш конструкцията, да оставиш дървения материал на сухо и проветливо място, и да почнеш от самото начало на пролет. Според мен това е най- евтиния вариант на твоя гараж. Направи си проект, разходи се до общината, прецени изпълнението, набави необходимите материали, и на пролет пак. Тук има хора които на истина могат да ти помогнат ако искат, но до сега реално помощ не си искал. Никой няма да те посъветва да отидеш на сметището за да си набавиш материали. Никой няма да оцени усилията ти за реализация на твоята идея, без да ги оцениш самия ти. Не знам дали разбираш, но ти вече си вътре. Вътре си от към време за изпълнение, а времето е…, вътре си от към материали, вътре си от към едно друго нещо наречено ангажираност. Знам, че от може би години ти се върти тази идея, знам че от месеци натрапчиво и почти постоянно мислиш за това, знам че с нетърпение очакваш крайния резултат. Не позволявай всичко това да отиде „залудо” заради неспазване на елементарни правила и практики.
Малко у лево. Не виждам спазване на ЗУТ, ПИПСМР, ЗБУТ. Рано или късни тази „Света тройца” намира възмездие. Особено последния.
Креативни следдемотивационни идеи:
За покрив: Азбестбетонови плоскости(избягваш наковаването на летви и ползваш само скелета), ламарина, гумена транспортна лента(бракувана, преди време колега от форума казваше, че може да намери ), дори и армиран найлон, но покрий.
За конструкцията: Не питай други майстори,а конструктор. Само той може да ти даде адекватно мнение и решение.

P.S.:
Най- много мразя три неща в строителството- неуважение на майстор към инструментите си, неподредена строителна площадка и алкохол на нея. И трите неща ги виждам на снимките.

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Сря 07 дек 2011 8:11

Ейййй в тоя форум само технически ръководители......
Той да не прави мавзолея колегата,или вие му плащате надник че да давате акъл как да се прави и какво да има на строителната площадка!
90% от капанчетата по морето а и не само,са построени на същия принцип и си седят с години....

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Сря 07 дек 2011 8:52

Лятото правихме една "беседка" на вуйчо ми. За покрив наковахме ламперия (която се вижда отдолу) а отгоре сложихме воалит и онези листи асфалт с пясък (като на блоковете). Ковахме и лепихме с горелка, където е "маркирано"(асфалтовото). През лятото и есента няма протекло. Мисля, че в твоя случай може да стане с ОСБ вместо ламперия за икономия.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 07 дек 2011 10:55

Не ми стана ясно как ще защитиш дървото заровено в земята. И според мен трябва да развалиш всичко и да си измислиш някакви основи. И аз трябва да правя нещо подобно в скоро време и пак за икономия ще използвам подобни методи. Моите основи всъщност ще са само десетина пети. Първо забивам една арматура в земята колкото влезе с големия чук после за нея хващам колоната и ако арматурата е достатъчно дебела на не бъде разядена от ръжда може и така да го оставя или да изкопая малка дупка около колоната и в дупката да налея две кофи бетон.
Това за узаконяването и мен много ме интересува. Някой може ли да обясни какво трябва да направя по-въпроса. И моята конструкция няма да е масивна, но ще е метална, а не дървена. Ще бъде в едно ямболско село и разчитам най-вече, че никой няма да ми прави проблем. Във всеки двор има разни кочини, гаражи и други подобни и се съмнявам, че някоя от тези постройки е законна (или ако има законни те са 5%).

Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tihon » Сря 07 дек 2011 12:35

"Една снимка е повече от хиляда думи",а тези са култови - свалям ги на харда и ще си ги запазя. Много благодаря на автора на темата. :lol:

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Сря 07 дек 2011 14:17

calm написа:Майсторе, уважавам десет годишния опит който имаш в строителството и гледам, като всеки уважаващ себе си майстор не държиш на критики. Но:

Непонятно е за мен, след толкова натрупан опит, защо допускаш пренебрегването на технологичната последователност при изпълнението на СМР.....бла, бла , бла...бла, бла , бла...

Пич, ти си роден за строителен надзор или в някой друг живот за свекърва :063: :063: :063:

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Сря 07 дек 2011 14:33

calm Наистина малко прекален ти е поста,човека си прави гараж,не мавзолей...Кой както си иска да си прави и строи,дава идея,ако някой иска-взаимства,ако не-негова воля,ако след първия 50 см сняг падне,да се оправят,ако не падне-здраве да е.Автора не приканва никой да си строи гаража по този начин,а споделя неговия труд и е логично всеки да се отнесе с уважение.За един прилича на къща от кибритени клечки,за друг може да е точно това,от което има нужда.

Лично според мен,ако не си импрегнирал или поне защитил гредите,в частта им където са в земята,тоя гараж повече от 2-3 години няма как да изкара.А проекта,чертежа и т.н. :063: наистина буди смях...ГАРАЖ !!!!

Аз си направих барбекю с ограда на око,даже без нивелир,елате да видим какво отклонение има.Ще ви кажа,1 градус от дясно,а от ляво-2 градуса.Това на око,да не говорим за чертеж.Айде по-сериозно,едно време всички са ходили в строителен надзор и при архитекти,да им строят къщите,които ще погребат нас и децата ни.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 07 дек 2011 15:58

моят съвет за покрив е керемиди аз сложих ондулин уж да излезе по-евтино но хич не съм доволен и ще трябва да го преправям когато му дойде времето да го сменям

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Сря 07 дек 2011 17:45

calm написа:

P.S.:
Най- много мразя три неща в строителството- неуважение на майстор към инструментите си, неподредена строителна площадка и алкохол на нея. И трите неща ги виждам на снимките.

ДА ти отговоря само за последното, защото за другото съм съгласен, но няма как да стане иначе. И все пак е СЕЛСКИ ГАРАЖ, к'ви чертежи, к'ви 5 лева. Тук 90% от къщите нямат законност.

Ама ЕЙЙЙЙ това последничкото което го написа в края. ПЪРВО инструмента си е мой, не съм го крал, купувал съм го и е на повече от 6-7 години /как съм го опазил е моя работа не е твоя, изряден е и всчка вечер е събран и чист. /което пак си е моя работа/ Това не е СТРОИТЕЛНА ПЛОЩАДКА а запустял двор който не се ползва за нищо. В него има всичко друго освен строителни материали. АЛКОХОЛА е БИРА, а между другото съм си в къщи и мога да консумирам каквото искам, ако ще прецакам нещо зарад АЛКОХОЛ няма да ощетя никой освен себе си. И да те питам нещо друго, защото гледам си в час с критиките, като много от "тънкопръстите където са ми идвали по обектите" Умееш ли да забиеш един пирон сам, или знаеш как става.

ЗА бога това е ГАРАЖ и не мисля да векувам в него.

А сега малко по темата. Гредите Няма да ги импрегнирам. Дърворо гние когато не е на проветливо място, а не от вода. В германия съм виждал цяли хангари от дърво ама САМО от дърво, без никакво покритие на дървото.Не е третирано с нищо. Питал съм не се ли прецаква така дървото, а отговора беше. На почти 10 години сменяме външната облицовка.
Гредите които са вкопани в земята ще бъдат заляти с бетон ОТВСЯКЪДЕ.
ДА съгласен съм че нещата не са изпълнени подред, но това е положението. Сега разполагам с тези материали и имам свободно време, след нова година като се започне пак тичане по обектите гаража така и няма да стане поради липса на време. Няма да мога да си позволя да викна някой да ми го направи, а и не искам. Какъвто стане такъв, аз ще си го ползвам. Който иска да извлече само негативното което е повече и да не го прави при него. Пак е помощ :mrgreen:

Една бърза калкулация че и за това бях упрекнат.

1. Греди 10/10 - 3 кубически метра Х 350лв. = 1050лв.
2. Пирони имам цял чувал = 0лв.
3. МЕБЕЛНИТЕ планки са само за прикрепване остатък намерен в мазето /не са нужни по принцип/
4. Гипсфазер разхода е само за нафта за буса до сметището на Кнауф
5. Керемиди 50 кв.м. по 12бр = 600бр х 0,20лв = 120лв
6. Капаци около 20лв.
7. Улуци /може и без тях/ 100лв.
8. Шпакловка с мрежа отвън 100 кв.м. около 10 торби х 15лв = 150 лв.
9. боя външна около 100лв оцветена гръцка.
10 БЕТОН 7 кубика х 150лв = 1050
11. арматура около 100лв.
12. Материал за входната врата 200лв. /метална вдигаща нагоре/

Та общо всичко минимум 3000лв. за 40 кв.м. гараж с канал. мисля да е поносимо в тая криза. Пък ако ще е 3 години да изкара, в което се съмнявам.

Потребителски аватар
Даскала™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Даскала™ » Сря 07 дек 2011 17:52

Само да спомена,че Ванката(автора на темата) е адски работливо и умно момче...желая му от сърце безпроблемна работа и успех с проекта :beer

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Сря 07 дек 2011 18:10

Малко извън темата, ама какъв е този бетон по 150 лева кубика? Тука по София го плащам на 73 лв. без ДДС -то...

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Сря 07 дек 2011 18:29

leonardo_vd, На пръв поглед изглежда, че правиш от нищо нещо за малко пари. Като си теглил чертата и 3 бона за тоя паянтов гараж са прекалено много.
Между другото толкова струват 2 бетонни гаража или един с товарене, превоз, врата и покрив.И бетона верно е много скъп
Успех

Върни се в “ОФФ-Топик - други”