Фабия-1,9 колебание в напрежението-премигване на осветлението

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
zorozlatanov
Автомобил: Skoda Fabia TDI
Двигател:
Контакти:

Фабия-1,9 колебание в напрежението-премигване на осветлението

Мнениеот zorozlatanov » Пет 16 дек 2011 10:14

Здравейте колеги,
От дълго време само чета форума ви без да пиша, защото карам Шкода и досега нямах кой знае какви проблеми, с които да не се справя.
Проблема се появи от 4-5 дена.Цялата инсталация-там където има осветление премигва все едно някой заваря с електрожен и не задържа електрода а само прецърква (образно казано). Това го прави съвсем произволно във времето за 20-30сек. и после се стабилизира. Това,което забелязах е че по време на движение, когато се появи този проблем хидравликата става толкова лека,че волана се върти с двойно по-малко усилие все едно някой му помага допълнително.
В понеделник това колебание в напрежението го направи докато работеше на място и след 10сек. премигване записа грешка(светна чека на хидравликата). След гасене и повторно палене всичко си беше ОК'. Грешката, която беше записал компа е силно колебание на напрежението на помпата на хидравликата.
Много мразя да се получава така и да не ми е ясно от какво може да е!Помпа на хидравликата или регулатор?
Вчера 70км. на отиване до работа не го направи нито веднъж, а вечерта на връщане мигаше 3 пъти за по 30сек.Интересното е че в движение не записва грешка, а само когато работи на място,може би, защото оборотите са по-високи ли-не знам.
Моля давайте идеи,защото не ми се сменят части по принципа на налучкването.
Шкода Фабия-1,9ТДИ 101к.с. ATD мотор 124 к.км

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Колебание в напрежението-премигване на осветлението

Мнениеот tdi fen » Пет 16 дек 2011 17:40

замерете как зарежда динамото

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 16 дек 2011 17:42

Случвало ли се е колега някой път като я запалиш да свети за къс интервал от време диода на алтернатора и осветлението да премигва? Наистина както казва колегата tdi fen почнете от най-елементарното - пък дано се окаже нещо малко, "четчици" примерно... :beer

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 16 дек 2011 18:31

странно е че това явление не е постоянно,а само от време на време.иначе симтомите са на реле-регулатор на алтернатора.не сктпо по принцип.
отиди при някой жичкаджия да погледне и да види от къде е проблема.алтернатора се оправя за 20 минути и 40лв макс с труда.

Потребителски аватар
geleto91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот geleto91 » Пет 16 дек 2011 18:34

Аз имах същия проблем преди 2 3 години на едно Саксо ВТС и проблема беше точно в реле-регулатора!

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 16 дек 2011 18:47

То няма от какво друго да е.Странното е че при колегата се появява и изчезва.Или е в начален стадии,също леко ме съмнява да няма хлабава връзка на кояй кабел.Но ако отиде при някой жичкаджия той ще разбере къде е проблема 100%.
По-добре е да отиде по-скоро за дан е почнат да горят крушки и други неща наред от високо напрежение.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 18 дек 2011 10:07

То напрежението при мерене ще покаже дали е читав регулатора,но колегата споменава за връзка с хидравлика на волана.Има ли някаква версия при този модел да е "електрически серво-асистент" и в този аспект,там да е проблема,яко моторче със сериозна консумация например..

zorozlatanov
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zorozlatanov » Нед 18 дек 2011 12:21

Благодаря за отговорите.За мен причините са две.Хидравлична помпа или генератор(регулатор),обаче не го прави постоянно.Вчера за 1час каране в града всичко си беше ОК'.При замерване зарежда 14,2V.Явно ще чакам "нещото" да се скапе напълно за да разбера какво е, ама гадното е че така мразя най-много да не зная причината.
Поздрави и ако имате креативни идеи споделяйте!

zorozlatanov
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zorozlatanov » Чет 22 дек 2011 15:16

Помагайте колеги в недоумение съм!
Снощи при движение в града бях като коледна елха с мигащи лампички. Мигаше на за по 1-2мин и спираше.Дали съм спрял или в движение, дали въртя волана или не все си мигаше.Теста с VCDS показа грешка в датчика на рейката G250, при покой постоянно даваше отклонение 0-7-8 градуса. Добре, значи е датчика, от време на време светва и лампата на хидравликата. Дотук така, но снощи 2 часа мига като ненормална когато си поиска за доста продължително време и нищо не светна на таблото.Защо? Мигането е съпроводено с доста осезаеми падове на напрежението, все едно,че някъде става окъсяване.Възможно ли е
Този датчик G250 да побърква до такава степен ЕКУто, а то помпата, че да има такъв пад. Изчетох доста неща за G250 и ми е наясно неговата функция. Ето линк:
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_259.pdf
Забравих да спомена, че когато светне лампата на таблото хидравлика има, но става една степен по-твърд волана. Ако разгледата линка са разбира според мен, че помпата остава да работи по слабо.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 22 дек 2011 18:52

Нещо не е както трябва! Съмнявам се за "омасяване" на някой по-дебел кабелак (някой който не минава през предпазител) .Може да е калпава връзка на клемите на акумулатора.Може нещо електромотора на хидравличната помпа да прави номера.Огледай кабелаците (особено тея дебелите към акумулатора)Виж и замасяването на минусовия кабел (масата) към мотора. :да:

didopoli
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didopoli » Чет 22 дек 2011 23:55

Този датчик отчита ъгала на завъртане на волана,като сигнала му служи да регулира налягането към рейката.А мигането провери си масите към купето от акумулатора.Преди имах случай на разхлабени кабели на бус форд и лампите мигаха с тактовете ма мотора.Притеб всичко ли което свети мига или определени консуматори?

zorozlatanov
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zorozlatanov » Пет 23 дек 2011 13:15

didopoli написа:Този датчик отчита ъгала на завъртане на волана,като сигнала му служи да регулира налягането към рейката.А мигането провери си масите към купето от акумулатора.Преди имах случай на разхлабени кабели на бус форд и лампите мигаха с тактовете ма мотора.Притеб всичко ли което свети мига или определени консуматори?

Всичко, което свети мига.Както споменах миналия път когато светна лампата на хидравликата тя стана една степен по твърда и мигането спря.Снощи за 1 час каране не премигва и точно накрая като я вкарвах в гаража започна премигването.Мисля да изключа датчика и да покарам малко макар и без хидравлика за да видя как ще се държи.Ако не мига значи ще се простя с доволна сумичка /Изобщо не е евтин/.

didopoli
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didopoli » Пет 23 дек 2011 23:53

Значи имам приятел ,който имаше Фабия.Проблема беше като върти волана и му примигваха фаровете(беше в гаранция).И като почнаха в сервиза акумулатор,генератор запътиха се и към рейката и моя приятел спря агонията от сервиза с разхлабена маса.Затова огледай ги нещата по-подробно,ако искаш се обади ако мога да помогна(ако не си на ти с токовете),но нещата не винаги са сложни и малкото камъче.....

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Съб 24 дек 2011 8:13

Колега за мен проблема ти е електрически, а ядовете с рейката са по-скоро вследствие от колебанията в напрежението.
Както казаха колегите по-горе провери си ел. инсталацията.

Потребителски аватар
f1reblade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот f1reblade » Пон 13 май 2013 23:39

Някой справи ли се с проблема без да сменя датчик и как?

При мен има подобен проблем - имам Фабия 1.9 sdi и започна да ми светка лампата за сервото. Още като я взех преди няколко месеца светна няколко пъти, но после спря и много рядко се случваше, но последните 2 дни светва по 5-6 пъти на ден. Преди като загасях и запалех отново спираше да свети, но сега не винаги става. Като светне лампата, волана става по-твърд, всеки път различно, някой път е много тегав. Проверихме я с диагностика и излезе датчик, че е, обаче се зачетох по темите и при мен също го има и проблема със светлините - цялото табло ми мъжделее на моменти, както и фаровете (светлината намалява), не се влияе от оборотите. Другото, което се сещам е, че алармата ми е вързана за фаровете (като я пускам и светват няколко пъти) и я сложих веднага като купих колата, а също точно тези дни като се пипна за вратата и ме удря леко ток (не ми се смейте), акумулатора не ми пада, пали си от раз, та въпроса ми е дали може да се размина с купуване на този датчик? Да пробваме да дръпнем кабелите на алармата, радиото.. какво друго да се провери?

Върни се в “Дизелови агрегати”