Чудовищен разход на гориво AEF

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
eras3r
Автомобил: Citroen C5 2014г
Двигател: 2 0hdi 163hp
Контакти:

Чудовищен разход на гориво AEF

Мнениеот eras3r » Вто 20 дек 2011 14:56

Здравейте,
....полото ми е 1.9D двигател AEF
сипвам му 8 литра...минавам 80-90(максимум) километра градско. Разход....от 9 до 10 литра на 100 километра...кажете как мога да го смъкна тоя пуст разход...помпи..филтри....(нафтовия филтър, въздушния и на купето не са сменяни отдавна..дали може да е от това?)
Карам я спокойно с 60 километра не я юркам, че тогава сигурно ще я виждам в реално време как пада стрелката...

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Re: Чудовищен разход на гориво AEF

Мнениеот nero » Вто 20 дек 2011 15:04

смени филтрите задължително и пробвай някоя друга бензиностанция

Потребителски аватар
eras3r
Контакти:

Мнениеот eras3r » Вто 20 дек 2011 15:09

nero написа:смени филтрите задължително и пробвай някоя друга бензиностанция

На нафтовия филтър..ми казаха, че е по добре да купя само "голямото" а горе където има едно жълтичко (то е и по скъпо) от него няма смисъл...така ли да направя?
Оградил съм с червено "излишната част" която ми казаха, че е по добре без нея.
Прикачени файлове
DSC00848.jpg

own
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот own » Вто 20 дек 2011 15:13

Хм, смени си първо филтрите. Ако ти е затлачен въздушният филтър е нормално да смуче повече нафта. Термостата наред ли ти е. Ако е заминал и не може да вдигнеш работна темперетура също ще ти качва разхода. После следва: на какво разстояние я караш. Сутрин, когато е студена колата харчи злобно много - примерно първите 2-3 километра си смучи двойно повече нафта. Ако я караш по толкова един, два пъти на ден и ето къде отива нафтичката. Ако след отстраняване на тези "дребни" дреболийки продължава да харчи повече от 7/7,5 л. (на мен в София в задръстванията ми харчи толкова, а се и топля, като чакам някъде), погледни да не сълзи от някъде гориво (честно казано невярвам да е това, но си огледай маркучите - всички, помпата....все някъде ще е мазно).
Успех! Ако имаш питания още - питай.

Весела Коледа на всички колеги! :applause:

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Вто 20 дек 2011 15:14

това е клапан(термостат за нафтата).взими си само филтъра ,а на клапана смени само двете 0-пръстенчета,но смени задължително въздушния филтър-от него се повишава достаа разхода

own
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот own » Вто 20 дек 2011 15:15

Ако въпросната "излишна" част беше излишна...нямаше да е там нали? :)

Потребителски аватар
eras3r
Контакти:

Мнениеот eras3r » Вто 20 дек 2011 15:17

own написа:Ако въпросната "излишна" част беше излишна...нямаше да е там нали? :)

А защо тогава трябва да се затапва EGR клапан? (или там както му се викаше...) моя е затапен де...

Това със стрелката съм му срязал маркучето (това с кръгчето) и са затапени от двете страни маркучетата.
Прикачени файлове
DSC00849.jpg

Потребителски аватар
wnaso
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wnaso » Вто 20 дек 2011 15:21

В момента незнайно поради какви причини филтъра на МАН с клапанчето е по евтин от тоя без - 32 лева със 35 без и това са продажни цени без отстъпки.В твоя случай ако ти е наред клапанчето по добре такъв ,все пак сме зима и топли нафтата във филтъра.

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Вто 20 дек 2011 16:54

След като смениш горивния и въздушния филтър на двигателя би трябвало малко да падне разхода, но както казаха колегите на къси разтояния гори много. И при мен е така.

Потребителски аватар
Supawiza
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Supawiza » Вто 20 дек 2011 17:43

Много ми е чудно как като са ти запушени филтрите ще гори повече :roll: .

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 20 дек 2011 17:47

И аз не мога да го обясня, но вличе страшно много. При мен - филтъра пресен, на 500км, ФИАМ. В ебати чудото се видях и не мога да разбера какво става. Накрая Никси или Мишо вика - смени го, нищо че е нов. Сменям аз и разхода литър-два надолу...

Преди 2-3 месеца приятелче със Сеат Ибиза 131 коня. Същата работа. Казвам му филтъра и той вика - не може да е от него, преди седмица го изтупах (филтъра спортен). Ама се сетил после, че от тогава му е и разхода. След 1-2 дни звъни и каза, че всичко се е оправило като е изпрал филтъра. Явно при тупането още повече го е затлачил...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 20 дек 2011 20:08

От въздушен филтър да вдигне разхода съм съгласен ама от горивния лекинко ме съмнява да стане нещо такова :idea: Да не говорим че това е чист дизел и не го бърка много дали въздушния е на 5 или на 15 000 км ! А и както са казали преди това ако правиш това засичане при режим 5км до работа и 5 обратно или други подобни кратки курсове спокойно може да го докараш до такива стойности без колата да има никакъв проблем !

Потребителски аватар
Supawiza
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Supawiza » Вто 20 дек 2011 20:13

Добре да приемем,че от затлачени филтри пуска повече нафта,тогава би трябвало колата да пуши доста.
Колата пуши ли повече от нормално колега?

Потребителски аватар
Dizel_fen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dizel_fen » Вто 20 дек 2011 20:34

Аз съм за термостат-или липсата на такъв! Не може да достигне бързо работна температура и гори доста! Моята след смяна на термостата гори към 8 литра на 100 км. И не забрявай ,че това поло е ламя и гори като бензинов автомобил! По книжка 7.5 литра на 100 км.

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Сря 21 дек 2011 10:24

Добре, специално аз за горивния немога да кажа, но за въздушния мога. При тези полота въздушния филтър е ниско долу, а тръбата която смуче въздух е в подкалника от където дърпа мизерия и влиза вода. Моя беше на около 6-7000 км. каране в дъждовно време и по кални улици, и след 2-3 разходки В.Т.-Плевен ми гореше почти 10 на 100км.(нафтата тогава не беше проблем и затова необръщах внимание), но като реших да го видя как е ........ се стреснах. Почти половината беше разпаднат от влагата и изчезнал в безкрая. След като го смених разхода извън града падна доста но в града си е така висок.

Върни се в “Дизелови агрегати”