изгорял фар и глоба.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Re: изгорял фар и глоба.

Мнениеот Петър Петров » Сря 21 дек 2011 0:35

orlin4ooo написа:Друг е проблема според мен - кво да кажем за господата полицаи и техните кошници при положение че на 90 % от патрулките има по някоя изгоряла сигнална лампа - било то фар мигач габарит или друго, и при това тези коли не са виждали какъвто и да е консуматив откакто са закупени от МВР

За патрулките си много прав, ама не е от тях проблема в другите, многото участници в движението :)
За онези дето се запъват с крушките в жабката - ми те в жабката ли да светят - ако можеш сменяваш и караш, ако не можеш, аз кво съм виновен задето ти не можеш или колата не е направена за смяна на крушка на полеви условия?

Потребителски аватар
ivan.karadenizov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan.karadenizov » Сря 21 дек 2011 8:52

Гледам дискусията се е развила доста, но повечето мнения са общи приказки, неподкрепени с факти, цитати от закони, наредби и пр.

ЗДвП дава право да продължиш движение с каквато и да е неизправност, с някои изключения (по-горе съм цитирал какво имам в предвид). Темата започна като обсъждане на частен случай, но всъщност касае всички, защото човек не знае кога ще му изгори фара, а в слънчев ясен ден няма как да се усетиш, че караш с един фар. Така като гледам повечето хора не са съвсем сигурни какво е редно да се случи в такава ситуация и на коя страна е правото - на шофьора да продължи или на полицая да глобява,

Ако има колега от форума (полицай примерно), който може да даде повече яснота по въпроса, ще е полезно за много хора. Държа да отбележа, че аз имам резервни крушки винаги (както и всички останали задължителни и някои незадължителни атрибути за колата) и съм на мнение, че всички шофьори трябва да са готови да сменят крушка, да сменят гума, т.н. дребни неща в полеви условия.

Това че манталитета на повечето полицаи е такъв, че първото нещо е да ти обяснят колко си за глобяване, отколкото да помагат, е отделен въпрос.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 21 дек 2011 9:19

stefan4o написа:Милене не е баш тъй за светлата част на деня. В момента изискванията са да се кара денонощно с включени светлини. Т.е. автоматично за неизправни светлини отнасяш фиш или акт, независимо дали е ден или нощ. Човекът е нямал крушка у себе си - правилно си е отнесъл глобата. То по таз логика - Ами нямам ГО, ама ей там на 30м. правят, чакайте да ида да си направя и ще дойда, не ми пишете акт, че карам без ГО.

Стефане ,не защитавам колегата където няма резервна крушка.Искам да кажа ,че ако е имал и не може да си я смени ,а трябва да отиде до сервиз - редно ли е да бъде глобен като се има предвид че е ден и може да се предвижи до сервиза без да създава предпоставки за ПТП.Ами ако караш през деня лятото с пуснати фарове и КАТ те гепи с изгорял - да му помаха за здравей или е редно пак да го спре и ПРЕДУПРЕДИ че има нередност.КАТ не трябва да търсят само на кого да одерат кожата ами да полагат превантивни мерки за предотвратяване на ПТП .Не говоря за конкретния случай - обсъждам чисто практически точно за да бъде полезна темата.И най вече не се заяждам с никого от колегите.
Изказвания от рода "Аз кво съм крив че не може да си я смени" са смешни.И аз не съм виновен че на някой му писали акт щото - нямъл книжка,спрял неправилно,карал с превишена скорост,забравил си ГО,не минал преглед ама не пиша из темите на хората глупости

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 21 дек 2011 9:40

не би трябвало да пишат глоба/фиш ако повредата се отстрани на място
всички други варианти са като този с ГО който стефанчо каза :lol:
то и с винетката така - "ъъъъ полицай нямам винетка ама в следващото село продават , ся ще спра да си купя"
:lol:

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Сря 21 дек 2011 13:44

Това открих:
Чл. 101. (1) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) При възникване по време на движение на
повреда или неизправност в пътно превозно средство, която застрашава безопасността на
движението, водачът е длъжен да спре и да вземе мерки за нейното отстраняване. В този
случай, ако спряното пътно превозно средство се намира в обхвата на пътното платно,
водачът, когато се намира извън превозното средство, трябва да е облечен със
светлоотразителна жилетка.
(2) Когато отстраняването на повредата или неизправността на място е невъзможно,
водачът може да придвижи пътното превозно средство на собствен ход до място за тяхното
отстраняване, но само след като вземе необходимите мерки за безопасност на движението.
(3) Разпоредбите на ал. 2 не се прилагат при следните повреди или неизправности:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. липсват или са неизправни предвидените светлинни устройства или
светлоотразители при движение през нощта;
9.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 21 дек 2011 14:08

Ти хубаво го откри нищо че в постовете по горе е писано копирано и цитирано няколко пъти
А това нали го прочете .... Аз досега какво твърдях и писах 100 пъти ПРЕЗ ДЕНЯ а тук кво пише...
(2) Когато отстраняването на повредата или неизправността на място е невъзможно,
водачът може да придвижи пътното превозно средство на собствен ход до място за тяхното
отстраняване, но само след като вземе необходимите мерки за безопасност на движението.-ИЛИ ТУК СЕ СМЯТА АКО НЕ ТЕ ХВАНАТ
(3) Разпоредбите на ал. 2 не се прилагат при следните повреди или неизправности:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. липсват или са неизправни предвидените светлинни устройства или
светлоотразители при движение през нощта;

......или нямаш право да се движиш без светлини през НОЩТА.Но през деня когато - вземеш мерки..например пуснеш аварийните -можеш да се предвижиш до сервиз

А ся къде пише че ако имаш крушка няма да те глобят...ади де нали си чел "оная книжка"ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА.Или е толкова "Лежерна и леко приспивна" че си задрямал и си го сънувал.
Май нямате какво да правите и пишете....или по скоро заяждате
Обясних на няколко колеги...мен лично преди години ме тряснаха с фиш на чужда кола през деня въпреки че им казах и показах крушката и им казах че на момента я сменям ,а те -Да си гледал.Абе уйо ко да гледам като през деня няма как да разбера ,а кото тръгвах светеше/колата е в гараж и на стената се вижда ясно/

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Сря 21 дек 2011 16:20

Хич не съм го сънувал имах го, като въпрос на листовките, за това не мога да го открия.

Потребителски аватар
boyanmt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boyanmt » Сря 21 дек 2011 16:27

Съгласен съм с тезата всеки шофъор да има комплект крушки резервни в колата.Не говоря за глобата,а по-опастното е че ставаш потенциално опасен за другите водачи.И мен не ме сърбяха 130лв за "обикновенни" крушки,ама гледам да свети всичко и да има резерва.

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Сря 21 дек 2011 16:34

Има и тарикатски вариант като ги видиш слагаш далги и сваляш фаровете надолу да биат,иначе требва да смени крушката на място нема друг начин :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 21 дек 2011 16:39

vaiper 1 написа:Има и тарикатски вариант като ги видиш слагаш далги и сваляш фаровете надолу да биат,иначе требва да смени крушката на място нема друг начин :Mr Green Fun

Много хитро измислено, само дето не си се сетил, че куките са скрити и те виждат, а ти тях - не. mhihi

Потребителски аватар
boyanmt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boyanmt » Сря 21 дек 2011 16:42

:applause:
Ljubon написа:
vaiper 1 написа:Има и тарикатски вариант като ги видиш слагаш далги и сваляш фаровете надолу да биат,иначе требва да смени крушката на място нема друг начин :Mr Green Fun

Много хитро измислено, само дето не си се сетил, че куките са скрити и те виждат, а ти тях - не. mhihi

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Сря 21 дек 2011 16:52

Ljubon написа:

Другия вариант е само на далги караш и биат надолу хм не е колегиално но да избегнеш глобата докато смениш крушката става :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 21 дек 2011 17:01

vaiper 1 написа:Другия вариант е само на далги караш и биат надолу хм не е колегиално но да избегнеш глобата докато смениш крушката става :Mr Green Fun

Някой има ли други предложения? :screwy

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Сря 21 дек 2011 17:42

@bnick не става въпрос дали приятеля ми е бил за акт или не.иначе да бил е ,защото не му е работел единия фар-факт.през деня как да знае че не е работил-еми няма как.сприат го казват му,слиза вижда -да не работи и почват да пишат.хубаво попитал е може ли да иде до бензиностанцията за крушка и да го оправи,защото е чувал че може да оправи подобен род неизправност на място,казали са му че не може и това е цялата случка.та затова и попитах.няма как да разбереш че не ти свети стоп или габарит или фар през деня,ако не слежеш и не погледнеш отзад какво става или не ти каже някой.а докато това се случи може да минат няколко дни.аз примерно ако видя някой че не му свети нещо и имам възможност винаги му казвам първо за безопастността,после за да не дава излишни пари на кат.примерно ако човек зарежда на бензиностанция пред мен и видя че нещо не му свети му казвам като го засека на касата или нещо подобно.иначе като дадем пари на кат под каквато и да е форма не си подобряваме безопасността по никакъв начин.особенно за крушки.за друго може и да има теоретичен ефект.
@stafan4o и още няколко колеги:
сега за светлините изобщо е хубаво всеки да има акъл и да разсъждава.като видиш че видимостта не е перфектна запали фаровете дори да не ти го иска закона.ама се дразня на закона в хубави слънчеви дни където всеки трети бастун с извинение е запалил всякакви вързани с тел фарчета по брони ,които светят в небето.те принципно така си светят и така си карат някои хора,но въпроса е че заедно със слънцето фаровете дразнят супер много.сега по принцип имам малко проблеми с очите,не че не виждам виждам си ,но малко ме дразни по-ярка светлина.нормални,добре настроени фарове как да е,но масове всеки кара с китайски сини крушки,фарчета по брони,коли и бусове с десен волан с неоправени фарове за неще пътиша.отделно не знам кой идиот е правил тия новите бусове на пежо и ситроен,които на 100% са с ужасни фарове и като карат зад теб трябва да си прибираш огледалата ,защото не се живее.така че дали някой ще те заслпява с фарове или ще кара без такива си е почти еднакво опасно..истината е че всеки трябва да се научи да използва светлините по предназначение и да следи тяхната изправност.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 21 дек 2011 17:47

:офф @Колегата с прасето: проблем с shift-a, или не вярваш в главните букви? Много биха улеснили четенето :да:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”