Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18733
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот hooligans » Съб 17 дек 2011 22:00


Днес жената направи пресолената манджа от пресолената пастърма...
Стана страхотна манджа.
2 пъти вря пастърмата в чиста вода, след това в вряща чиста вода лук, после доматен сок, месото и накрая малко брашно :bowdown




Потребителски аватар
Adnan
Мнения: 3536
Регистриран на: Чет 08 фев 2007 14:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот Adnan » Нед 18 дек 2011 9:44


hooligans написа:Днес жената направи пресолената манджа от пресолената пастърма...
Стана страхотна манджа.
2 пъти вря пастърмата в чиста вода, след това в вряща чиста вода лук, после доматен сок, месото и накрая малко брашно :bowdown

Няма нужда от варене, съвсем спокойно може да направиш боб с пастърмата.
Няма такъв боб на вкус. Стига да не забравиш, че не трябва да се слага сол в боба.
На времето хората са нямали хладилници и месата са се правили още по солени за да не се развалят.


Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Мнения: 2416
Регистриран на: Пон 08 яну 2007 11:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София (Волуяк/Бояна)

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот nosex » Пон 19 дек 2011 22:35


Сухо мезе, мухлясало сиренце и старо винце :drunk
Изображение


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот mely » Вто 20 дек 2011 9:31


nosex написа:Сухо мезе, мухлясало сиренце и старо винце :drunk

Ееее това не се трае.Спрете се бе. mhihi mhihi Знаеш ли какво е лошо да е влажно и да не ти съхне мезето.Ела да видиш в Зарата.Иначе закачени - 4 суджука,2 бон филенца,1 контра филенце и 1 вратле.
Това е 3 - та партида ама не ще да съхне щот е влажно :evil: :evil: :evil: .Айде наздраве момчета.


golfmk1
Low rider
Мнения: 5568
Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
Автомобил: OLD
Двигател: OTO
Местоположение: СТАРА ЗАГОРА

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот golfmk1 » Вто 20 дек 2011 9:51


И при мен е същото положение.Закачил съм към 3.5 кила сърчица ама пусто време :|


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот zloby3400 » Пон 26 дек 2011 10:40


Снимката не е така красива като на колегата NOSEX... Това е от свинския шол, сърцата не се получават, още стоят меки - май нещо съм объркал.
Прикачени файлове
DSC00864.JPG


Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18733
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот hooligans » Пон 26 дек 2011 13:24


Колко време го държа в сол и солено ли е ?


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот zloby3400 » Пон 26 дек 2011 13:35


24 часа и после го изплакнах на чешмата колкото да падне полепналата сол, ама е малко по-солено отколкото ми се искаше. Новата партида я държах около 16-18 часа и се надявам да стане добре :beer


Georgi_G
Мнения: 133
Регистриран на: Сря 09 апр 2008 18:35
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София / Възраждане

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот Georgi_G » Чет 29 дек 2011 11:54


Баси темата, потекоха ми лигите!
И за да съм гаден и аз, подариха ми един свински бут и след два дни чудене, от вчера съм го зарил в морска сол за 7-8дена, после го изкисвам за 24часа, подправки и на терасата. Дано само времето да не се скапе, че и терасата ми е южна!

А ако някой има нещо специално като като технология за бут, изпълнима в центъра на София, или поне рецепта за подправки, за овъргаляне, да се обажда!
:beer


Потребителски аватар
barezifranko
Мнения: 999
Регистриран на: Вто 17 ное 2009 14:34
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993
Местоположение: Haskovo

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот barezifranko » Чет 29 дек 2011 12:33


Аз си купих около 2.5 кг свински бут и реших да го направя "Филе Елена". Намерих една рецепта от баба ми. За целта месото се кисне в разтвор от сол и захар. Трябва да престои 5 дни. Сега съм в процес на изчакване. Като минат 5-те дни ще пиша с каква смес ще овалям месото. Поздрави и Весело посрещане на Новата Година ! :drunk


Потребителски аватар
mupk0
Мнения: 3822
Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот mupk0 » Чет 29 дек 2011 13:02


В процес на изработка:
Изображение
Изображение


golfmk1
Low rider
Мнения: 5568
Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
Автомобил: OLD
Двигател: OTO
Местоположение: СТАРА ЗАГОРА

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот golfmk1 » Чет 29 дек 2011 13:26


Това не е ли кайма е Мироооо :?:


Потребителски аватар
mupk0
Мнения: 3822
Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот mupk0 » Чет 29 дек 2011 13:27


Не не е кайма(купешка поне).Свински бут,смлян ръчно на машинка и овкусен.Утре ще се сложи в черва и готово.1 леген луканка,1 леген суджук.Тотал 114лв за месо :D


boi4eto
Мнения: 1518
Регистриран на: Нед 11 мар 2007 12:54
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Чипровци

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот boi4eto » Чет 29 дек 2011 16:32


Четох, четох, та ми потекоха лигите. За мен няма по-хубаво от домашно свинско на жар и подправено със сол, къри и малко олио, престоява час-два и след това го печеш. Е това е елексир за душата и нека си вали :beer


bread1978
Мнения: 343
Регистриран на: Пон 16 фев 2009 9:13
Автомобил: VW Polo
Двигател: AEF 1997
Местоположение: София

Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?

Мнениеот bread1978 » Чет 29 дек 2011 17:15


Там по Чипровци ги разбирате нещата :beer
Отивам за свинско и аз....баси темата mhihi



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: alpinab и 54 госта