Голф 4 - проблем с парното и запотени стъкла
- p.kolev
- Автомобил:
- Двигател:
Голф 4 - проблем с парното и запотени стъкла
Здравейте колеги. Голфа е с климатроник дизел и като го пусна не духа равномерно, а някакси на степени и стъклата често се запотяват. Предните не толкова, но задните когато има 3ма или 4ма в колата са винаги запотени. Филтъра на купето е сменен! Притеснява ме това духане, че не е постоянно, когато усиля вентилатора до края и духа някакси старнно. Чувал съм от други приятели, че всички климатоници от тази година били такива. Така ли е? Благодаря предварително 

- jony.quattro91
- Автомобил: VW Polo GTI
- Двигател: 9n 2005
Re: Голф 4 - проблем с парното и запотени стъкла
ами колега провери дали ти е на "econ" режим попринцип на климатрониците пуска автоматично компресора климатика
което от английски преведено означва въздушен конензатор така да се каже (действието му е изважда водата във въздуха-влажноста)
затова лятото от пода тече вода защото кондензира водата от купето
та съвета ми е да си провериш дали ти тръгва климатика при различните режими ако ти работ просто за секунди трябва да изчезне запотяването на всякъде
което от английски преведено означва въздушен конензатор така да се каже (действието му е изважда водата във въздуха-влажноста)
затова лятото от пода тече вода защото кондензира водата от купето
та съвета ми е да си провериш дали ти тръгва климатика при различните режими ако ти работ просто за секунди трябва да изчезне запотяването на всякъде
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
То това , за конденза и кондензатора на климатика ... кондензатора не се нарича така защото кондензира водата по него
, но си е така де , няма спор .
Но аз мисля , че не е "удобно"
на дизел да пуснеш климатик да духа студено , пък и компресора не се ли блокира под определена температура ...
viewtopic.php?f=59&t=303397&p=3195701#p3195701

Но аз мисля , че не е "удобно"

viewtopic.php?f=59&t=303397&p=3195701#p3195701
- p.kolev
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, по принцип зимата стои на ECON,прав си но не ги изсушава както когато пусна на AUTO. Забелязъл съм, че когато включа на Auto климатика тръгва и ги изсушава, но задните май винаги си остават потни(особено в случаите, когато има повече хора в колата). Мисля да пробвам някой от тези спрейове против запотяване, да видя дали ще има някакъв ефект 

- audi__a8
- Автомобил:
- Двигател:
и аз имам сащия прублем когато има повече от 2-ма в колата заднитеми прозорци си стоят изпотени а предният го изсошава доста бавно
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Блокирала клапа за рециркулация ,или в краен случей течащо радиаторче на парното(то обаче се познава по лепкавия антифриз и е рядкост).Включването на климатика е решение ,но адски глупаво(спреьовете също).
съгласен съм за клапата за цирколацията, защото при мен проблема е същия и случайно видях клапата че несе движи като бях свали филтара на копето
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
При климатичната система кондензатора се използва за съвсем друго нещо
Кондензатор се нарича предния климатичен радиатор,в който фреона постъпва горещ и газообразен,там той се втечнява и му се намалява температурата (кодензира,заради което така се казва и радиатора).На english - condenser.
Изпарител се нарича вътрешния климатичен радиатор,където фреона рязко намалява налягането си и става отново газообразен (изпарява се) и така се получава ефекта на охлаждането,защото при този процес,температурата на фреона намалява рязко (на около 0 градуса).На english - evaporator .
При режим Ауто и температура над +3 градуса на околната среда,компресора тръгва и изпарителя се охлажда,това води до отделянето на конденз от въздуха,преминаващ през него и така в колата влиза сух въздух,който много бързо дърпа влагата от стъклата.Това е така само ако колата има добра циркулация на въздух с околната среда.За да има добра циркулация има следните условия - да влиза пресен въздух отвън т.е. да не е на вътрешна циркулация (редовния проблем на Голф 4 е клапата за вътрешна циркулация),да е в ред филтъра и вентилатора да върти като хората.Оснвоно Голф 4 страдат от проблем с клапата за вътрешна циркулация и трябва на нея да и се обърне внимание най-напред.Ако случая е такъв,няма да помогне пускането на климатика или поне не много.

Кондензатор се нарича предния климатичен радиатор,в който фреона постъпва горещ и газообразен,там той се втечнява и му се намалява температурата (кодензира,заради което така се казва и радиатора).На english - condenser.
Изпарител се нарича вътрешния климатичен радиатор,където фреона рязко намалява налягането си и става отново газообразен (изпарява се) и така се получава ефекта на охлаждането,защото при този процес,температурата на фреона намалява рязко (на около 0 градуса).На english - evaporator .
При режим Ауто и температура над +3 градуса на околната среда,компресора тръгва и изпарителя се охлажда,това води до отделянето на конденз от въздуха,преминаващ през него и така в колата влиза сух въздух,който много бързо дърпа влагата от стъклата.Това е така само ако колата има добра циркулация на въздух с околната среда.За да има добра циркулация има следните условия - да влиза пресен въздух отвън т.е. да не е на вътрешна циркулация (редовния проблем на Голф 4 е клапата за вътрешна циркулация),да е в ред филтъра и вентилатора да върти като хората.Оснвоно Голф 4 страдат от проблем с клапата за вътрешна циркулация и трябва на нея да и се обърне внимание най-напред.Ако случая е такъв,няма да помогне пускането на климатика или поне не много.

- p.kolev
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за изчерпателния отговор. 

- audi__a8
- Автомобил:
- Двигател:
а каде се намира на Голф 4 клапата за вътрешна циркулация смисал как може да се стигне до нея да проверя моята предполагам на бората трявя да е сащата като на 4-ката
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Самата клапа е под жабката и ако е в режим рециркулация зима въздух от там.За да провериш дали е заклинила лягаш под жабката с едно фенерче.Под самата жабка леко отзад ще видиш една решетка която е за дърпане на въздуха пре рециркулация.Ако е в затворено положение там се вижда как ляга самата клапа и не дава на вентилатора да взима въздух от купето.Ако там е отворено(естествено ако си натиснал копчето да рециркулира е нормалнод а е там) значи е заклинила в режим рециркулация.
- audi__a8
- Автомобил:
- Двигател:
ахам ясно благодаря
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”