Здравейте колеги и Честита Нова Година!
От известно време ми се появява по някога следния проблем.Както си карам и изведнъж колата остава само на акумулатор(лампите светят по-слабо,вентилатора върти по-бавно),след няколко секунди до минута най-много,напрежението се възстановява.През времето когато остана само на напрежение от акумулатора,не ми светва диода за заряд на акумулатора.Някой дали се е сблъсквал с подобна грижа и да знае лек?
Отпада напрежението на алтернатора Б3
- ivchoto
- Автомобил: SUBARU OUTBACK
- Двигател: 2000
Re: Отпада напрежениети на алтернатора
Колега пробвай първо с натягане на ремъка лекичко,а после с другите неща.Аз го имах това,но лампата си свети много слабо и през деня не можеш да забележиш.Обикновенно става като минеш през някаква локва и ремъка приплъзва,но не свири.
Весело посрещане на новата година!

- plameney
- Автомобил: Passat B5 1.6
- Двигател: ARM 2000
- Контакти:
Re: Отпада напрежението на алтернатора Б3
Не е от ремък със сигурност.Натегнат е колкото трябва.Напрежението изчезва изведнъж и се появява с леко прицвилване на ремъка.Докато ровех сега из форума,попаднах на теми където се коментира възбудителния ток и и светодиода за зареждането.Допускам,че е спойка на въпросния диод или по пистите към и от него,защото когато генератора не произвежда точец,диода трябва да свети а той не свети.Весела Н.Г.и на теб колега 

- passatfen
- Автомобил: Vw Golf Mk7
- Двигател: CLHA++
- Контакти:
щом ти свири ремъка когато се оправя напрежението кво друго освен хлабав ремък , пак и не свети лампата винаги щото до колкото знам генератора не спира изцяло при преплъзване на ремъка , има случаи след като минавам от локва и ми преплъзва ремъка и виждам че ми пада напрежението от волтметъра но не ми свети лампата на зареждане
а трябва да отбелязвам че си работи диода в таблото
а трябва да отбелязвам че си работи диода в таблото

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
passatfen написа:щом ти свири ремъка когато се оправя напрежението кво друго освен хлабав ремък ,...
Не е точно така. При рязкото натоварване на генератора, когато се появи напрежението, нормално е ремъка да изцерика лекичко

И аз бих набедил спойки в таблото или прекъснато възбудително кабелче

-
- Автомобил:
- Двигател:
А защо не погледнеш и четките на алтернатора?
- plameney
- Контакти:
Днес прегледах спойките.Не се забелязваха повредени такива.За всеки случай презапоих онези два резистора,през които минава тока за диода,както и почистих и калаидисах крачетата на самия диод.Те диодите не са запоени а влизат в нещо като цокълчета.Сега видях и поста на radotom,ще проверя и самото кабелче от алтернатора,защото за друго не се сещам за сега.Като открия виновника ще пиша.Проблема не се появява винаги и иска повече каране а днес минах само 2-3км.Четките имат още дължина.Имам два алтернатора които са работещи и с двта прави същия номер.
- plamen000000
- Автомобил:
- Двигател:
Колега да нямаш разбита шайба на алтернатора, или някой разбит лагер?
- mmkosev
- Автомобил:
- Двигател:
Аз бих си сложил контролен светодиод на възбудителния проводник за да разбера дали когато се появи проблема дали е свързано с отпадане на възбудителното напрежение.Ако се окаже това ще трябва да провериш всички връзки по тази верига.Успех.
- plameney
- Контакти:
mmkosev написа:Аз бих си сложил контролен светодиод на възбудителния проводник за да разбера дали когато се появи проблема дали е свързано с отпадане на възбудителното напрежение.Ако се окаже това ще трябва да провериш всички връзки по тази верига.Успех.
Благодаря за жокера колега как не се бях сетил

- plameney
- Контакти:
За сега след презапояване на мощните резистори,калайдисване на крачетата на диода и почистване на щекерите които свързват синьото кабелче(те са два в коша-на генератора и до стартера,и един в купето-на бушониерата),няма проблем дано да няма и за в бъдеще.
С пожелание за здраве и пари на всички.
С пожелание за здраве и пари на всички.