Отпада напрежението на алтернатора Б3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Отпада напрежението на алтернатора Б3

Мнениеот plameney » Съб 31 дек 2011 23:15

Здравейте колеги и Честита Нова Година!
От известно време ми се появява по някога следния проблем.Както си карам и изведнъж колата остава само на акумулатор(лампите светят по-слабо,вентилатора върти по-бавно),след няколко секунди до минута най-много,напрежението се възстановява.През времето когато остана само на напрежение от акумулатора,не ми светва диода за заряд на акумулатора.Някой дали се е сблъсквал с подобна грижа и да знае лек?

Потребителски аватар
ivchoto
Автомобил: SUBARU OUTBACK
Двигател: 2000

Re: Отпада напрежениети на алтернатора

Мнениеот ivchoto » Съб 31 дек 2011 23:25

Колега пробвай първо с натягане на ремъка лекичко,а после с другите неща.Аз го имах това,но лампата си свети много слабо и през деня не можеш да забележиш.Обикновенно става като минеш през някаква локва и ремъка приплъзва,но не свири. :beer Весело посрещане на новата година!

Потребителски аватар
plameney
Контакти:

Re: Отпада напрежението на алтернатора Б3

Мнениеот plameney » Нед 01 яну 2012 0:50

Не е от ремък със сигурност.Натегнат е колкото трябва.Напрежението изчезва изведнъж и се появява с леко прицвилване на ремъка.Докато ровех сега из форума,попаднах на теми където се коментира възбудителния ток и и светодиода за зареждането.Допускам,че е спойка на въпросния диод или по пистите към и от него,защото когато генератора не произвежда точец,диода трябва да свети а той не свети.Весела Н.Г.и на теб колега :beer

Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Мнениеот passatfen » Нед 01 яну 2012 2:44

щом ти свири ремъка когато се оправя напрежението кво друго освен хлабав ремък , пак и не свети лампата винаги щото до колкото знам генератора не спира изцяло при преплъзване на ремъка , има случаи след като минавам от локва и ми преплъзва ремъка и виждам че ми пада напрежението от волтметъра но не ми свети лампата на зареждане
а трябва да отбелязвам че си работи диода в таблото :!:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 01 яну 2012 18:09

passatfen написа:щом ти свири ремъка когато се оправя напрежението кво друго освен хлабав ремък ,...

Не е точно така. При рязкото натоварване на генератора, когато се появи напрежението, нормално е ремъка да изцерика лекичко ;)
И аз бих набедил спойки в таблото или прекъснато възбудително кабелче :roll:

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Нед 01 яну 2012 18:44

А защо не погледнеш и четките на алтернатора?

Потребителски аватар
plameney
Контакти:

Мнениеот plameney » Нед 01 яну 2012 21:35

Днес прегледах спойките.Не се забелязваха повредени такива.За всеки случай презапоих онези два резистора,през които минава тока за диода,както и почистих и калаидисах крачетата на самия диод.Те диодите не са запоени а влизат в нещо като цокълчета.Сега видях и поста на radotom,ще проверя и самото кабелче от алтернатора,защото за друго не се сещам за сега.Като открия виновника ще пиша.Проблема не се появява винаги и иска повече каране а днес минах само 2-3км.Четките имат още дължина.Имам два алтернатора които са работещи и с двта прави същия номер.

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Нед 01 яну 2012 22:29

Колега да нямаш разбита шайба на алтернатора, или някой разбит лагер?

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmkosev » Нед 01 яну 2012 22:34

Аз бих си сложил контролен светодиод на възбудителния проводник за да разбера дали когато се появи проблема дали е свързано с отпадане на възбудителното напрежение.Ако се окаже това ще трябва да провериш всички връзки по тази верига.Успех.

Потребителски аватар
plameney
Контакти:

Мнениеот plameney » Нед 01 яну 2012 22:53

mmkosev написа:Аз бих си сложил контролен светодиод на възбудителния проводник за да разбера дали когато се появи проблема дали е свързано с отпадане на възбудителното напрежение.Ако се окаже това ще трябва да провериш всички връзки по тази верига.Успех.

Благодаря за жокера колега как не се бях сетил facepalm Имам кабелче което идва от кабелчето на алтернатора и подава сигнал за палене на фаровете,само трябва да му запоя едно диодче с рез.1к Още веднъж мерси за акъла :beer

Потребителски аватар
plameney
Контакти:

Мнениеот plameney » Пон 02 яну 2012 21:17

За сега след презапояване на мощните резистори,калайдисване на крачетата на диода и почистване на щекерите които свързват синьото кабелче(те са два в коша-на генератора и до стартера,и един в купето-на бушониерата),няма проблем дано да няма и за в бъдеще.
С пожелание за здраве и пари на всички. :)

Върни се в “Passat”