Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот JC » Нед 01 яну 2012 19:40

А и защо казвате "дори задни", правилото е, че ако разполагаш с две по-хубави, по-нови или просто две зимни гуми, то те трябва да се поставят отзад, независимо с какво предаване е колата !

И това, че единият тук колега кара с летни гуми не е хвалба, и кво значи "не съм закъсвал никъде" !?!?!?Това твърдение е толкова кухо и празно, че не става и за коментар ...А и искам някой да ми покаже как се кара внимателно с летни гуми примерно на планински осеян със сняг и лед път ...Щото като стане тема за зимни гуми ми писва от разни "едва ли не рали пилоти", които видите ли правят чудеса с летни ...поне не пишете глупости в тема за зимни гуми ...
Я тръгни по стръмните заледени и непочистени улици ....или спри от 60км/ч до нула на някой светофар, а отдолу да е замръзнало :screwy

Трябва закон за това!Гледат ми крушки, дали не карам бензин!?!?!? а гумите са последната дупка на кавала ...

Айде за много години :beer

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Пон 02 яну 2012 12:31

Съгласен съм с правилото за задните гуми-това си е европейско правило, което в България не се зачита. При нас най-важно е предните гуми да са по-нови пък другото няма значение.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пон 02 яну 2012 13:39

JC написа:...правилото е, че ако разполагаш с две по-хубави, по-нови или просто две зимни гуми, то те трябва да се поставят отзад, независимо с какво предаване е колата...

Колега, би ли обсновал мнението си?
На кола с предно предаване съм карал със зимни гуми само отпред (изцяло се караше градско и то планувано) и не искам да мисля какво би се получило, ако бях с летните отпред.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Пон 02 яну 2012 14:00

Smeagol написа:
JC написа:...правилото е, че ако разполагаш с две по-хубави, по-нови или просто две зимни гуми, то те трябва да се поставят отзад, независимо с какво предаване е колата...

На кола с предно предаване съм карал със зимни гуми само отпред (изцяло се караше градско и то планувано) и не искам да мисля какво би се получило, ако бях с летните отпред.

По-хубавите се слагат отзад, идеята е задницата да не те подмине. Това е правилото, другото са легенди...

Потребителски аватар
bai_ILIA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bai_ILIA » Пон 02 яну 2012 14:48

това при положение, че си с 4 зимни. хибридни експерименти с 2 летни 2 зимни не ги коментираме...докато бях на предно слагах по-хубавите зимните гуми отпред, сега е обратното :Mr Green Fun

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Пон 02 яну 2012 14:49

Smeagol написа:

И колегата bnick го каза, и аз преди години като го разбрах се изненадах, но като помислиш логически си е точно така!
Идеята е за по-висока безопасност..това че боксуваш при тръгване не е така опасно, както ако колата ти презавие в някой завой, задницата те изпревари и отидеш в насрещното :roll:

Дори кола с предно предаване се кара отвратително , ако отзад е със скапани гуми ...
Факт е, няма смисъл да го оспорваме :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 02 яну 2012 16:29

JC написа:
Smeagol написа:

И колегата bnick го каза, и аз преди години като го разбрах се изненадах, но като помислиш логически си е точно така!
Идеята е за по-висока безопасност..това че боксуваш при тръгване не е така опасно, както ако колата ти презавие в някой завой, задницата те изпревари и отидеш в насрещното :roll:

Дори кола с предно предаване се кара отвратително , ако отзад е със скапани гуми ...

Така е, ама опитай се да си представиш на същия този завой да ти поднесе предницата. Директно си "в трапа" mhihi Задницата поне имаш шанс да я овладееш, докато предницата... поднесе ли и си дотам :wink: Плюс това даваш пример с боксуването при тръгване. Ами спирането? Нали знаеш, е основната тежест пада на предните колела :wink: А понякога, както казваш сам, тръгването как да е, ама спирането???

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 02 яну 2012 16:36

Бях пуснал тема точно по този въпрос но решиха че не е важна и я заключиха И аз съм на мнение че задницата по трудно се вкарва в пътя и по хубавите гуми трябва да са там :kissy:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 02 яну 2012 18:33

JC написа:
Smeagol написа:

Това е едно старо битуващо правило тип СБА от времето на ладите със задно... не е правилно обаче, спирането е фактор номер 1 за безопасност през зимата. Най-малкото е абсурдно - автомобила трябва да разполага с достатъчно добри хуми и на 2те оси - точка :talk:

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Пон 02 яну 2012 18:34

И не само спирането, а и завиването

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Пон 02 яну 2012 19:47

Не съм го чул от СБА а от, много уважавани и печатни световни издания, в момента не мога да ги изброя, но съм чел статии дето специалисти съвременни казват това.
Според мен презавиването става много по-бързо и оттам по-опасно, отколкото недозавиването!
Винаги когато усещам недозавиване, то е в началато много леко и предвидимо,а и колата трябва да е доста насибена в завоя ...Презавиването с висока скорост, дори на магистрала е много по-коварно и опасно! Кола се овладява след презавиване до някаква скорост, след това става невъзможно, появяват се много силни камшични подхвърляния ...
Това е като Лосовият тест ....Най-опасната маневра е с висака скорост да създадеш предпоставка за камшични движения на задницата, а това става много лесно дори лятото на перфектна суха настилка със скапани задни гуми ...

Изместихме темата но :oops: Ако трябва да се създаде нова, щото това са интересни неща според мен :да:

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пон 02 яну 2012 19:50

A пък аз мисля, че правилото е:

4 (четири) броя еднакви гуми, от добра марка, с добър грайфер и в добро състояние, не по-стари от максимум 3 години.
Нема предно-задно, горно-долно, лево-десно, хипер-йонно трипер-трак мулти задвижване...

Толкоз.
Спазвал съм го винаги - гарантирам, че няма никакви грижи.
Какво има за обсъждане повече... ? mhihi

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 02 яну 2012 19:52

Нали още на първата зима новите гуми не са еднакво износени

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 02 яну 2012 19:53

Да, ама затова се препоръчва всеки сезон да се въртят... Предните отиват отзад и така :wink:

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пон 02 яну 2012 19:55

Aaaaaaa, aма и за въртенето ли не знаете... ? mhihi
Е, живи и здрави! :drunk

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”