Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот bnick » Вто 10 яну 2012 19:34

Имам интересен казус. На 16.01.2012 ми изтича книжката. Днес подадох документи, но ще стане на 10.02.2012. Какво ще е наказанието, ако има такова, през периода в който реално нямам документ
Благодаря предварително :beer

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 10 яну 2012 19:55

Няма наказание, със старата книжка, бележката за платената такса(банковата) и талончето на КАТ( с дата за получаване) се движиш.
В момента бръмча с тях и аз :D

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 10 яну 2012 20:12

bobocamaro написа:Няма наказание, със старата книжка, бележката за платената такса(банковата) и талончето на КАТ( с дата за получаване) се движиш.

Благодаря, така и ще направя :beer

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 10 яну 2012 21:04

bobocamaro написа:Няма наказание, със старата книжка, бележката за платената такса(банковата) и талончето на КАТ( с дата за получаване) се движиш.

Сигурен ли си в това? На гишето в КАТ ли ти го казаха, спирали ли са те така? Не се заяждам, просто питам, щото на мен лично преди една две години като си я сменях, не само че на гишето ми казаха че нямам право да карам, ми и ме спряха катаджии, щото аз си карах де, ама едвам отървах кожата, казаха ми че на практика съм неправоспособен!

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 10 яну 2012 21:56

Би ли цитирал в кой нормативен акт е описана ситуацията описана от теб?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 10 яну 2012 23:31

myrshavija написа:Би ли цитирал ?

Едно майорче в КАТ ми пошушна. Сега цитирано ли е?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 11 яну 2012 7:05

И когато колегата bnick го глобят за това, че кара с невалидно свидетелство по твой съвет, майорчето в КАТ ще "оправи" ли акта?

Потребителски аватар
bulaki
Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Сря 11 яну 2012 7:42

bnick написа:Имам интересен казус. На 16.01.2012 ми изтича книжката. Днес подадох документи, но ще стане на 10.02.2012. Какво ще е наказанието, ако има такова, през периода в който реално нямам документ
Благодаря предварително :beer

Следи си кога ще ти стане книжката на сайта на КАТ,защото обикновено документите са готови за 20 дни.То май имаше и един месец толеранс ако се чакат да се направят документите,ама не съм сигурен на 100%

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 11 яну 2012 11:40

myrshavija написа:

Би ли цитирал в кой нормативен акт е описана ситуацията описана от теб?

Същия казус важи и за Личните карти. Потвърждавам че тези бележки доказват че не си нередовен :да:

lilibg66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lilibg66 » Сря 11 яну 2012 11:59

Според мен, бележката за получаване на новото свидетелство за управление на МПС не ви дава право да шофирате, ако срокът на настоящото ви свиделство е изтекъл.

ЗДвП въобще не дава определение що е то 'правоспособен водач', той дори въобще не третира въпроса с изтичане срока на свидетелството за управление.
Ако има поле за адм.наказание, то трябва да се търси по ЗБЛД - чл.81,ал.2,т.6.
Изтичането на срокът на валидност на съответния документ за самоличност, какъвто съгласно ЗБЛД (Закон за българските лични документи) представлява СУМПС, води до нарушение на чл.81 от същия, като дефиницията „нередовен документ” е дадена в ал.1 т.2 от Закона.

От друга страна пък, ако водач, който управлява МПС с изтекъл срок на СУМПС е неправоспособен по чл. 177, ал.1, т.2, вр. чл.150 от ЗДвП, защото тук не става дума само за изтичане на срока, но и за проверка на здравословното състояние на водача - при всяка подмяна на СУМПС с ново се представя мед. свидетелство, че лицето може да бъде водач на МПС от съответната категория. ЗДвП е специален закон спрямо ЗБЛД.

Тоест, аз мисля, че ако карате само с бележката за получаване, сте в нарушение и глобата ви е в между 30 и 300 лв. (зависи по кой закон).

Потребителски аватар
hooligan_sk

Мнениеот hooligan_sk » Сря 11 яну 2012 12:16

Правото за управление се удължава още с приемането на документите. Ако става дума за санкция - може да е за липсата на самия носител - фиш за 10лв беше за последно когато проверявах. Когато са спазени сроковете(последния ден на валидност на стария документ), водача няма как да загуби правоспособност :да:

lilibg66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lilibg66 » Сря 11 яну 2012 12:24

Съгласно чл.50 от ЗБЛД българското свидетелство за управление на моторно превозно средство е индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство, т.е. правоспособността не възниква по силата на неговото издаване, а удостоверява наличието на такава на определено лице.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 11 яну 2012 12:36

hooligan_sk написа:Правото за управление се удължава още с приемането на документите...
Няма такъв филм "удължаване на правото за управление". Свидетелството има срок. Ако чичоМиУиционер не ме глоби, защото съм си подал документи за ново свидетелство и имам някаква хартишка, която го доказва, то това ще е компромис от негова страна, а не доказателство, че не нарушаваш закона.
Не твърдя, че всички, които са в такава междинна ситуация ще бъдат глобени - най-вероятно няма да бъдат. Но е несериозно да се твърди, че НЯМА да бъдат глобени, защото някой бил казал това или онова.

Потребителски аватар
hooligan_sk

Мнениеот hooligan_sk » Сря 11 яну 2012 12:42

lilibg66 написа:Съгласно чл.50 от ЗБЛД българското свидетелство за управление на моторно превозно средство е индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство, т.е. правоспособността не възниква по силата на неговото издаване, а удостоверява наличието на такава на определено лице.

Колежке, четеш както дявола чете евангелието(знам че си юрист) :) Индивидуален не означава единствен! Съществува и техническата страна по процеса на издаване. Срока за издаване съществува изцяло заради материалния носител. Но както сама отбеляза, той не носи право, а само удостоверява такова. С 2 думи - при проверка в системата на КАТ, колегата с конкретния казус ще фигурира като правоспособен водач! :beer

Потребителски аватар
hooligan_sk

Мнениеот hooligan_sk » Сря 11 яну 2012 12:44

myrshavija написа:
hooligan_sk написа:Правото за управление се удължава още с приемането на документите...
Няма такъв филм "удължаване на правото за управление". Свидетелството има срок. Ако чичоМиУиционер не ме глоби, защото съм си подал документи за ново свидетелство и имам някаква хартишка, която го доказва, то това ще е компромис от негова страна, а не доказателство, че не нарушаваш закона.
Не твърдя, че всички, които са в такава междинна ситуация ще бъдат глобени - най-вероятно няма да бъдат. Но е несериозно да се твърди, че НЯМА да бъдат глобени, защото някой бил казал това или онова.

Може да бъде глобен - за не носене на документи. И ако не го направи ще е "компромис". Но неможе да те глоби за липса на правоспособност :screwy

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”