Към колегата Петър Петров. Бате, чесно да ти кажа, много до сега не правех разлика между легиране и оксидиране на металите. Ама в нета има инфо.
Легирането е основно при желязото и стоманата с цел повишаване на якоста и антикорозионните свойства на черния метал. Като над 10% цветни примеси хром, никел му викаме неръждавейка (алпака), тоест високо легирана стомана. По тази причина има неръждаеми стомани лепящи магнит- мивки, казани на перални и тнт.
Оксидирането е преминаване на метала през вана с течна оксидна смес, примерно цинк и други, сместа е зареден положително, а метала е зареден отрицателно и се получава яко оксидно покритие (галванично свързано). Този метод се използва за черни и цветни метали. Така правят шаситата на нашите кошници в завода и ние викаме- поцинкована е колата. Също и алуминиевите шасита ги оксидират, щото и алумина гние. Тук якостта не се повишава, а само антикорозионните свойства.
Може и да бъркам с някой факти, ама сега се поразрових и ги разграничих донякъде. Пак научих нещо
Това ме кара да мисля, че болтовете са оксидирани, а не легирани

.
Стоманите- при обработка на желязото, то се загрява в пещи при определени градуси (не ги знам точно), като за това се използват горива (въглища) съдържащи много-въглерод и горящи с високи температури (коксови). Кристалната решетка на желязото се свързва и променя от въглерода. При малко съдържание на въглерод- по мека стомана, при повече- по твърда и чуплива (крехка) стомана. Колкото повече въглерод, по не гние.
След 2.1% въглерод става на чугун- знаеме, не гние, и е крехък-шуплест.
Също може да се легира стоманата-вече знаем как.
Заякчаванетио на желязото и цветните метали става и чрез коване (докато е горещо), чрез преса, чук и тнт, пак се променя кристалната решетка, а и самото бързо загряване и охлаждане влияе на процеса. Закаляване - Отвртщане, втвърдяване и тнт.
Може и да бъркам за някой неща.