С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
nistel_87
Автомобил: Honda Accord 2007
Двигател: i-ctdi

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот nistel_87 » Съб 14 яну 2012 16:01

Единственото нещото,което ме притеснява всъщност е,че минавам от 10W40 към 5W40..От това,което прочетох навитите километри не влияели на това с какъв вискозитет ще е маслото. т.е. има колеги тук,които са над 200К и карат с 5W40. Извода: Ако мотора е що годе в добро здраве не би трябвало да папка маслото.. Това зависи и от предишния собственик с какво го е хранил. :roll:

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Съб 14 яну 2012 17:16

rokera671 написа:
веселин написа:
tdi fen написа:
nistel_87 написа:От коментарите изписани по-горе съм се спрял на YACCO VX 1703 5W40
маслото е добро

На трицилиндровия BNM Skoda съм със YACCO VX 1703 5W30 :bowdown
VW norm 505.01
страхотно масло

Веско ,нищо против ,но знам ,че си фен на Лики Моли.

Оказа се , че хидрокрек технологията на Лики Моли не ме спечели особенно - въпреки , че момчето в представителния магазин на Сенакс ме убеждаваше , че било със качествата на синтетично .... казвам - как така , не е ли синтетика
- ами не точно .... минерална база + синтетика се обработвало високотемпературно и още някакви фокуси - накрая полученото масло не отстъпвало по нищо на пълната синтетика ..... :banghead: :beat_butt2
викам - Чао,довиждане,лека нощ, мерси в стил Гацо Бацов
за минерални и полусинтетични масла на фирмата се заклевам с двете си ръце и два крака , че са страхотни масла , но хидрокрек .... аре нема нужда :012:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Съб 14 яну 2012 23:55

bkunev написа:Последните 3 смени с Motul 6100 10W40

За пореден и за последен път пиша, че карането на турбо мотор с полу-синтетика е като ходене по тънък лед. Не знаеш кога ще ти посинее лагера на турбото.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Нед 15 яну 2012 0:58

radi_nrj написа:

За пореден и за последен път пиша, че карането на турбо мотор с полу-синтетика е като ходене по тънък лед. Не знаеш кога ще ти посинее лагера на турбото.

Той да не кара помпа дюза или КР, че 10-40 не е за неговия мотор.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Нед 15 яну 2012 4:02

Кое е полу и кое не е синтетика ? На мен сега ми препоръчаха да сложа 15в40 ?

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Нед 15 яну 2012 10:56

feikot написа:Кое е полу и кое не е синтетика ? На мен сега ми препоръчаха да сложа 15в40 ?

От къде ти препоръчаха 15в40 за ТДИ-от завода производител на двигателя ли? mhihi :screwy :screwy
пък да видим как са стартира дв. на -15гр. с 15в40 и с 5в40 mhihi
Слагайте масло по спецификация на производителя от проверени марки и стига с тези горублянски и гаражни пишман майстори-след 100к,след 200к км-еди какво си.........сещате се :applause:
п.п. Фейкот, от време на време имаш меко казано "странни" изказвания......
:beer

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Нед 15 яну 2012 11:06

radi_nrj написа:

Позволи ми да не се съглася. На AAZ-та имах 3-4 смени с това масло, а отделно поне още 5 с друго, отново 10W40. И този мотор е с турбо? На самото масло си пише, че е подходящо за двигатели с турбини. Не виждам проблем...

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 15 яну 2012 11:15

Вискозитета е само темп. индекс. ФВ казва - маслото трябва да е 505.000 например. Тази норма се покрива от пълната синтетика, полу синтетиката и повечето минерални масла. Кое точно да използваш, зависи главно колко пари ти се дават за масло и какъв е климата. Тук все пак зимите са студени, затова се ползва поне 10/40. В Испания можеш и 15/40 да слагаш без никакви грижи ако покрива нормата :arrow:

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 15 яну 2012 11:16

Така е ама като ти се наложи няколко седмици наред да палиш рано сутрин при температури под -5 градуса може да останеш неприятно изненадан. Малко е като бомба с неизправен часовников механизъм mhihi . Особенно при AAZ турбото струва повече от мотора mhihi

hooligan_sk написа:...и какъв е климата...

Те това е разковничето ;)

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Нед 15 яну 2012 11:25

radi_nrj написа:Така е ама като ти се наложи няколко седмици наред да палиш рано сутрин при температури под -5 градуса може да останеш неприятно изненадан. Малко е като бомба с неизправен часовников механизъм mhihi . Особенно при AAZ турбото струва повече от мотора mhihi

hooligan_sk написа:...и какъв е климата...

Те това е разковничето ;)

Те производителите не са си направили сметка какво масло препоръчват за дадения мотор и ние тук преоткриваме нещо ново.
Много се филмирате с тези масла.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Нед 15 яну 2012 14:07

gancho написа:
feikot написа:Кое е полу и кое не е синтетика ? На мен сега ми препоръчаха да сложа 15в40 ?

От къде ти препоръчаха 15в40 за ТДИ-от завода производител на двигателя ли? mhihi :screwy :screwy
Слагайте масло по спецификация на производителя от проверени марки и стига с тези горублянски и гаражни пишман майстори-след 100к,след 200к км-еди какво си.........сещате се :applause:

Не бре,казвам какво са ми казали.След 200-300 км ще го сменям и може да сложа 15,не за друго,ами защото идва лято и няма да има проблем с температурите,а до другата зима,пак ще се сменя...Обмислям го само де.Иначе вискозитета и спецификациите са две различни неща.Вземи някой милионник АФН и му сложи 5в40 да видим гаври :Mr Green Fun

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 15 яну 2012 15:16

Язе карам AAZ дето не си знае километрите на 5W30 и проблеми нямам. То ако ти е съсипан мотора гъстото масло няма да обере хлабините. Абе трошете колите как знаете.

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Нед 15 яну 2012 16:33

feikot написа:
gancho написа:

Не бре,казвам какво са ми казали.След 200-300 км ще го сменям и може да сложа 15,не за друго,ами защото идва лято и няма да има проблем с температурите,а до другата зима,пак ще се сменя...Обмислям го само де.Иначе вискозитета и спецификациите са две различни неща.Вземи някой милионник АФН и му сложи 5в40 да видим гаври :Mr Green Fun

Слагай смело 20/50 ,защото лятото го дават топла тази година :screwy .Според теб дали може полусинтетика да е по-лошо масло от минералното :screwy .За 20-30 лв за период от 10000км не си заслужава да си съситеш колата(поне според мен де тя си е твоя и може да не го сменяш даже).Незнам само като сте решили д анаправите нещо питате какво д аправите при положение,че вече сте го решили ?Да чешете пръстите или да се види кой какво ще напише?

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Нед 15 яну 2012 16:46

Не съм решил нищо ! Казвам какво коментирах снощи с един "майстор".Какво се нахвърляте веднага всички...

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Нед 15 яну 2012 16:56

feikot написа:Не съм решил нищо ! Казвам какво коментирах снощи с един "майстор".Какво се нахвърляте веднага всички...

Добре че поне "Майстор" го сложи в кавички за да се знае ,че не е майстор.Никой нормален човек няма да ти препоръча да сложиш минерално масло вместо полу или пълна синтетика.
Това е все едно някой да ти каже да ядеш пастет или кремвирши в които не се знае какво има вътре вместо да замезваш с пържолки и филенца :beer .

Върни се в “Дизелови агрегати”