Смяна на жично огледало (ляво) на Голф 3 - решено + снимки

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Kingsix
Автомобил:
Двигател:

Смяна на жично огледало (ляво) на Голф 3 - решено + снимки

Мнениеот Kingsix » Пон 16 яну 2012 17:55

Здравейте,
Новата година ми донесе строшено огледало (цялото) и взех ново, но досега не съм правил такива неща и ако някой може да ми даде съвети как да подходя най-рационално. Трябва ли да се сваля цялата кора на вратата и как?

Решение - смяна на огледало и махане на кора на шофьорска врата:

Необходими инструменти - една или две плоски отверки за махане на панели и една кръстата за развинтване на болтове. Желателно е да не са от най-малките, защото разглобяваме кола, а не компютър :)

Старото беше доста потрошено и не подлежеше на ремонт и проста смяна на стъкларията:

Изображение

Първо се маха капачката при огледалото от вътрешната страна на вратата. Хваната е с две щипки долу и една горе. Ако вътре има изолация, я оставете докато не махнете кората, защото може да е защипана и да се скъса, а неоригиналните са мизерни в сравнение със заводската изолация. Старайте се да запазите колкото се може повече от оригиналните части, защото другите обикновено са боклук.

Изображение

След това се маха капачката на дръжката на вратата - става с плоски отверки, отново внимателно. Под нея има два болта. Из форума четох че трябва да са три, но при мен бяха само два. Това са единствените болтове, които държат вратата. Махате ги. След това махате гъбата(джойстик, капачка, тапа или т.н), която управлява огледалото. Става внимателно с дърпане. Може да си помогнете се отверка. Ръчката за сваляне на стъклото се маха като долната и част(един пръстен до кората на вратата) се дърпа обратно на посоката на която сочи ръчката. После просто се дърпа и се вади. Остава само да се махне копчето за заключване. Съветват първо да се заключи, което не може да стане при отворена врата. Аз свалих стъклото преди да започна всичко, така че просто затворих вратата, заключих я и развинтих копчето и си отключох с ключа накрая.

Изображение

Следва махане на щипките. Това става внимателно и с плоска отверка леко се дърпа кората от вратата докато се чуе щракване и се освободи. Така при всичките тапи, които съм отбелязал на горната картинка. След това внимателно се маха кората, като се изхлузва през остатъка от копчето за заключване и ръчката за отваряне на вратата отвътре (тя не се маха, а си седи там). После откачате говорителя, ако имате такъв във вратата и оставяте кората някъде, където да не пречи.

Изображение

Самият джойстик се разкача много лесно - просто се плъзга към пантите на вратата и се вади. След това се развинтват трите болта, които държат огледалото. Отново е добра идея да сте с отворен прозорец за да го придържате с другата ръка. Иначе може да падне и да издраска вратата като висне на жилото.

Изображение

Изображение

За съжаление при моето неоригинално огледало(освен другите му проблеми - например като се прибере и след това се отвори, огледалото сочи където си иска) металният край на джойстика му липсваше тази "гайка" и нямаше как да сложа тапата. Изрових една гайка 8мм, която влиза точно, залепих я с канаколит и пъхнах две гумени лентички за уплътнение. Държи се здраво, но не е идеално. Като местя тапата и гумите се деформират, така че огледалото не си променя веднага положението. Освен това под огледалото няма цяла пластмасова плоскост, а е хванато само в средата и очаквам при първия удар да се строши и да ходя да търся ново. Вероятно ще има и повече вибрации. Така че ако имате възможност си изровете от някоя морга оригинално запазено огледало, вместо да купувате заместител.

Изображение

Най-важното е че вече имам огледало и колата е по-безопасна за шофиране.

Последна промяна от Kingsix на Вто 17 яну 2012 16:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Re: Смяна на жично огледало (ляво) на Голф 3 - съвети?

Мнениеот dushanov » Пон 16 яну 2012 18:12

Колега, сваля се само малката пластмаса от страната на купето. Не се сваля кората на вратата защото няма нищо общо! Също се сваля капака на огледалото от външната страна. Малко пипкава работа е, защото можеш да натрошиш зъбите на капака. Ако не ти се занимава, отиди на някой автостъклар или при някой от форумните майстори. 5-10 лв е труда, ако не решиш да се мъчиш сам!

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Пон 16 яну 2012 20:02

как да не се сваля кората??
как ще вържеш управлението,нали е на дръжката на вратата?? :Mr Green Fun :Mr Green Fun :Mr Green Fun

Потребителски аватар
dushanov

Мнениеот dushanov » Пон 16 яну 2012 20:12

Оппа, колегата е написал "жично", аз прочетох "с жило"! Свиняаам съ! :talk:

Kingsix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingsix » Пон 16 яну 2012 20:15

Грешно съм го написал - с жила е огледалото, а не с ел. регулиране. Но пак трябва да го вържа за джойстика, който го мести - ще сменям цялото огледало, а не само стъкларията.

В такъв случай как се маха кора на лява врата :D

Последна промяна от Kingsix на Пон 16 яну 2012 20:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Пон 16 яну 2012 20:16

правилно си прочел че е с жила,но те пак стигат до дръжката !! mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
dushanov

Мнениеот dushanov » Пон 16 яну 2012 20:18

Йиееессс! Значи пак съм прав! :mrgreen: Колега, значи важи точно написаното от мен в 1-я ми пост! Не се сваля кората на вратата!

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Пон 16 яну 2012 20:19

напротив!!сваля се!! heavy metal zork heavy metal zork heavy metal zork

Kingsix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingsix » Пон 16 яну 2012 20:20

Как?

Потребителски аватар
dushanov

Мнениеот dushanov » Пон 16 яну 2012 20:31

Kingsix, чрез търсачката ще попаднеш на мин. 2 теми със снимков материал.
overapac, 1-я ми голф 3 беше с ръчки на огледалата. И до колкото си спомням ръчките бяха точно на пластмасовите ъгълчета на прозореца. Нещо ми убягва защо трябва да се маха кората на врата. Не че съм сменял де! Говоря по логика! Извинявам се на колегите и няма да драскам в тази тема, защото почвам да се чувствам некомпитентен тук! :beer

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Пон 16 яну 2012 20:34

попитай колегата къде му е джойстика за управлението на огледалото!!

Потребителски аватар
dushanov

Мнениеот dushanov » Пон 16 яну 2012 20:39

Към автора на темата: малко инфо: viewtopic.php?f=5&t=145061

Kingsix
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на жично огледало (ляво) на Голф 3 - решено + снимки

Мнениеот Kingsix » Вто 17 яну 2012 16:08

Смених огледалото и качих снимки в първия пост, ако някой друг се чуди как става номерът. Цялата процедура ми отне около 40 минути. Сигурно майстор ще се справи и за 10-15 минути. Много съм ви благодарен за помощта :)

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 17 яну 2012 19:07

Ами има още по прост начин...ако основата е запазена просто залепяш върху натрошеното огледало друго(5 лв бройката)....отоплението може пак да си остане отдолу и да върши макар и по-бавно работа-5 г карам така :banana .

Потребителски аватар
dijon
Автомобил: VW Golf MK4 1.6 SR
Двигател: AKL 1998

Мнениеот dijon » Чет 26 апр 2012 14:35

Жив и здрав да си, Kingsix!
Безброй благодарности!
Смених си ЕЛ огледалото. Разликата е, че не се маха тапа, а като отделяш кората, трябва да извадиш кабела зад нея, който контролира огледалото, малко остана да го изкъртя аз, ама го видях на време. :Р
Отново благодаря! Спестих си майстора, а и научих нещо ново.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”