Голф4 1.6 - колата ми си изяде маслото ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Re: Голф4 1.6 - колата ми си изяде маслото ?

Мнениеот genov1 » Сря 18 яну 2012 9:43

stefan4o написа:
genov1 написа:а гумички на клапани се разбира дали за саминали сутрин като се запали ако изпуши 100% са чао

Тъй, тъй, ама не е баш тъй. При мен нямаше такива ефекти, пушеше като загрее и като й дам газ. Всички твърдяха - СЕГМЕНТИ, е да, ама не. Сменихме гумичките и оттогава грам не е пропушила и не го гори масълце. Много е относителна тая работа с пушенето. :lol:

Хм много странно ми се струва това да са заминали гумичките и да не пуши сутрин. Идеята е че като е прецакана гумичката се стича масло по стъблото на клапана и се събира някакво количество в цилиндъра и като запалим и изгаря с кълба от дим. а ако има съмнение за издухани сегменти се мери компресия и ако има и гори масло то няма от кво друго да е - гумички. При мен беше така, мерена компресия на 4-те цилиндъра 11 бара а от смяна до смяна доливах 4 литра :shock , смених гумичките и спря да гори
А на автора на темата, да задължително се стискат повдигачите и трябваше да те предупредим за това ма то свършило вече, нищо, дано историята с маслото да е приключила

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Сря 18 яну 2012 10:29

Може да има компресия и да харчи масло от маслените сегменти.Масления сгмент няма нищо общо с компресията ,затова не е толкова относително с мерене на компресията.Започва се от гумички и ако пак харчи се свалят вече сегменти и се проверява блока за износване или получила се елипса.Дано на колегата се окаже само от гумички,но ме съмнява този разход от 1л за 1000км да е само от гумички,но дано да е от тях :beer

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Сря 18 яну 2012 10:56

има ли някои по компетентен които да ми обясни как да източа маслото на ши.... повдигачи ?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 18 яну 2012 11:04

Има 2 начина. Първо-с разглобяване и на менгеме.
Второ - намираш си малка пропанова горелка. Нагряваш компенсатора, докато загрее маслото вътре и почне да пуши и превърташ мотора - маслото излиза. Не е опасно, нищо няма да прецакаш. Гумичките са далече и не се нагряват.
Ти си избери, но не отговори - върти ли се мотора?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 18 яну 2012 11:12

genov1 написа:
stefan4o написа:
genov1 написа:а гумички на клапани се разбира дали за саминали сутрин като се запали ако изпуши 100% са чао

Тъй, тъй, ама не е баш тъй. При мен нямаше такива ефекти, пушеше като загрее и като й дам газ. Всички твърдяха - СЕГМЕНТИ, е да, ама не. Сменихме гумичките и оттогава грам не е пропушила и не го гори масълце. Много е относителна тая работа с пушенето. :lol:

Хм много странно ми се струва това да са заминали гумичките и да не пуши сутрин. Идеята е че като е прецакана гумичката се стича масло по стъблото на клапана и се събира някакво количество в цилиндъра и като запалим и изгаря с кълба от дим. а ако има съмнение за издухани сегменти се мери компресия и ако има и гори масло то няма от кво друго да е - гумички. При мен беше така, мерена компресия на 4-те цилиндъра 11 бара а от смяна до смяна доливах 4 литра :shock , смених гумичките и спря да гори
А на автора на темата, да задължително се стискат повдигачите и трябваше да те предупредим за това ма то свършило вече, нищо, дано историята с маслото да е приключила

На повечето мотори гумичките не са в маслена вана и няма какво да се стича по клапана. Големият разход през гумичките идва на високи обороти, с малко газ - висок вакуум в смукателния колектор. Вакуума засмуква маслото през водача. Някои стари мотори нямат гумички на изпускателните клапани - Рено, Пежо...

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Сря 18 яну 2012 11:59

Да и аз така знам че при заминали гумички най-много гори масло по надолнище на скорост без газ, тогава вакуума е най-голям. А тва че има двигатели без гумички на клапаните не го знаех, помня че преди сменяхме на ладата гумичките щото даваше някакъв зверски разход на масло

Tikvata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tikvata » Сря 18 яну 2012 14:28

брат да не си объркал петите на вала

Потребителски аватар
zzzzzzz
Автомобил: Golf Mk3
Двигател: ADD

Мнениеот zzzzzzz » Сря 18 яну 2012 18:02

okmok...колега...направо не знам к'во да ти кажа и от къде да започна...
Ясно е, че не разбираш какво правиш. В такъв случай най-правилното е някой друг да го направи вместо тебе. Най-малко поне да има с тебе човек, който го е правил. При тая операция трябва да се сваля ангренажния ремък. Което означава, че първо трябва да си завъртиш двигателя така, че да застане на белезите на шайбите и маховика. И след като сглобиш всичко обратно е хубаво да провериш на ръка дали ти се върти двигателя, т.е. да видиш дали си зацепил правилно ремъка. Ако това си го направил и всичко е както трябва - добре. Търси причината в някой кабел (несвързана маса и т.н.). Мен не ми стана ясно страртера тръгва ли да върти или не. И не знам кой ти е вкарал мухата, че трябва да си "обезмасляващ" компенсаторите при такъв ремонт ама всеки си има теории

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Сря 18 яну 2012 19:42

zzzzzzz написа:okmok...колега...направо не знам к'во да ти кажа и от къде да започна...
Ясно е, че не разбираш какво правиш. В такъв случай най-правилното е някой друг да го направи вместо тебе. Най-малко поне да има с тебе човек, който го е правил. При тая операция трябва да се сваля ангренажния ремък. Което означава, че първо трябва да си завъртиш двигателя така, че да застане на белезите на шайбите и маховика. И след като сглобиш всичко обратно е хубаво да провериш на ръка дали ти се върти двигателя, т.е. да видиш дали си зацепил правилно ремъка. Ако това си го направил и всичко е както трябва - добре. Търси причината в някой кабел (несвързана маса и т.н.). Мен не ми стана ясно страртера тръгва ли да върти или не. И не знам кой ти е вкарал мухата, че трябва да си "обезмасляващ" компенсаторите при такъв ремонт ама всеки си има теории

добре де така като гледам ти ги умееш нещата не можеш ли да ми обясниш малко по на дьлго и на широко как се прави този ремонт и по точно без да ги обезмасля ?

Tikvata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tikvata » Сря 18 яну 2012 20:31

а уе братле повдигачите нямат нищо общо с тва че не може да превърти мотора ако искаш им сменяй местата квото искаш прай няма значение ако си качил ремъка и сичко ти е на центровка направи 2 оборота на ръка като въртиш коляновия вал по посока на движение на мотора другото което е ролката как е обтегна изрядно ли ти е сичко петите как ги сложи запомни ли как си ги свалил ??

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 18 яну 2012 20:58

muns61 написа:но не отговори - върти ли се мотора?

Чакам отговор!

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Сря 18 яну 2012 21:33

zzzzzzz остави го колегата.Има една тема за проблеми с газовата,където пак 1000 човека му обясняват как да си олесни живота и колегата okmok не желае.

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Сря 18 яну 2012 23:54

muns61 написа:

Чакам отговор!

Какво ще чакаш?Тя работата,беше ясна още от създаването на темата.Някой път харесвам такива ентусиасти като него,но когато кажат,че не е обяснено "като хората" как да го направят...Някой който е близо до Ямбол да отиде да му направи колата докато не я е поломил тотално!И въобще как се стигна до заключението,че гумичките са дали фира?

Потребителски аватар
zzzzzzz
Автомобил: Golf Mk3
Двигател: ADD

Мнениеот zzzzzzz » Чет 19 яну 2012 1:05

okmok написа:
zzzzzzz написа:okmok...колега...направо не знам к'во да ти кажа и от къде да започна...

добре де така като гледам ти ги умееш нещата не можеш ли да ми обясниш малко по на дьлго и на широко как се прави този ремонт и по точно без да ги обезмасля ?

Виж са колега. С обяснения само не става. Трябва и нагледно да се пипа и обяснява, особено ако не си стоял дълго време под, над, пред и зад автомобил с комплект ключове. Ти прекалено малко информация даваш за да може да получиш адекватен отговор. Добре горе долу си се ориентирал в началото с ония снимки и snupeca ти помогна със снимки ама и колегите ти казаха, че е най-добре да отидеш в сервиз или да ти помогне човек дето я е вършил тая операция. Така, че тука можем да си трупаме мнения и да си говорим за теория колкото за два, три учебника ама полза няма, щото форума е пълен с информация. Трябва само да я намериш като използваш търсачката. Аз ти казах, че може проблема да ти е в маслото, в двигателя и в двете заедно. Писа, че си се консултирал с майстор. Ами човека да беше направил поне елементарните "майсторски" операции като например оглед за течове, пуши ли отзад, има ли компресия. Не обичам да се повтарям. Ако тия неща си ги направил трябваше да кажеш, че всичко това е проверено и евентуално да споменеш резултата и мнението на майстора. Ама на въпроси от сорта " Гори ми масло. От к'во може да е ?" получаваш гледане на карти и фърляне на боб. Не искам да ти се карам или обиждам, не ме разбирай погрешно. Но ако се опитваш да си спестиш пари като ти се опитваш сам да си направиш ремонта е твърде вероятно да се вкараш в много по-голям сериал от рода на "Глистопад" и да ти излезе много по-скъпо. Затова и ти написах преди да се захванеш с работа, която не си я правил преди, много добре да си напишеш домашното. Т.е. в детайли да разбереш как точно се прави тая работа и къде най-много можеш да сгрешиш. Аз се ровя по колите от 2002, но винаги когато не съм сигурен за нещо питам поне двама други, ровя по форумите, чета книги и т.н... Това е от мен. Успех !

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Чет 19 яну 2012 3:05

muns61 написа:

Чакам отговор!

няма компресия как да варви

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”