gancho написа:Аз залагам на слаб акумулатор!
На първото клипче на -9гр се вижда как трудно развърта дв.Апропо,не пишеш какво е маслото-има голяма разлика в студа дали си с 5в40 или 10в40,а пък с 15в40-
Аку-то най-меродавно в твоя случай го проверяваш по следния начин:Сутрин в студа,след една нощ престой взимаш помощник,а ти слагаш мултицет и мериш напрежението на клемите на аку-то.помощника подгрява и после пали-
докато развърта стартера е най-голяма консумацията и
не трябва да пада под 10,2-10,5V.При теб със сигурност е под 10V.измери и пиши колко е.
Един хубав заряд на батерията,ако не-нова и

Маслото е Motul 6100 Synergie 10W40.
Колкото до акумулатора, силно се съмнявам да е той, миналата зима съм го купувал, даже още е в гаранция, 72Аh е, със 720А стартов ток.
Даже при покупката, жената(продавачката), замери на колко зарежда, при включени всички консумативи(климатроник, фарове, музика, заден нагревател на стъклото, подгряването на предните седалки), зареждаше на 13.7 или 14V, не помня с точност.
Не знам дали е от значение, но съм нямал никакви ядове с акумулатора, вечер си я оставям на габарит, когато спра някъде и не се бавя повече от 30-40мин.(при неработещ двигател), също така, почти винаги слушам музика, пак на изключен двигател, след това съм нямал проблеми с паленето.
Както ми дойде, понякога на натиснат съединител, понякога на свободна, няма разлика според мен.