Проверка щанги и носачи на Пасат, б5,5

Техническа и сервизна информация за Passat
CARDI
Автомобил:
Двигател:

Проверка щанги и носачи на Пасат, б5,5

Мнениеот CARDI » Съб 21 яну 2012 12:13

Колата е Пасат, б5,5, 1,9tdi, AWX мотор, 2003г.
От няколко месеца имам усещането, че нещо по предницата се е поразбило.
При ускоряване, около 40 км/ч, усещам леко”играене” на волана. Колкото по-неравен е пътя , толкова по- силно изразени вибрации. При по-голяма скорост-никакви проблеми.
Разменях гуми-нищо, други гуми-нищо, още едни други гуми-пак нищо.
Правих тест на амортесьорите-всичките са 78-80%.
Външните накрайници имаха малко луфт(в гумата, около резбата), не в ябълката-смених ги, регулираха предницата. Никаква разлика.
Останаха носачите. Влязох в канала, бутах, дърпах, клатих, натисках с щанга-не видях нищо притеснително. Вдигнах на крик-пак клатих, натисках….-нищо.
Въпросът ми е: Как да проверя носачите? Едва ли трябва да откачвам всеки носач, за да го проверявам поотделно. Ако някой е имал подобен проблем, моля да сподели!

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Re: Проверка щанги и носачи на Пасат, б5,5

Мнениеот Благовест » Съб 21 яну 2012 12:33

Колега,дигни я леко на крик,хвани гумата и я разбутай наляво,надясно,нодолу,нагоре и ако има някакъв луфт,ще видиш от коя "ябълка" на кой носач идва...

Потребителски аватар
ulipet
Автомобил: VW PASSAT B7
Двигател: CFF

Мнениеот ulipet » Съб 21 яну 2012 16:25

Какви са тия майстори,да идеш на стенд и да не ти прегледат предницата,в Пловдив първо ти я проверяват казват ти какво е разбито и ако не искаш да го сменяш ти правят стенд.

Потребителски аватар
SoManyRetards
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SoManyRetards » Съб 21 яну 2012 16:45

ulipet написа:Какви са тия майстори,да идеш на стенд и да не ти прегледат предницата,в Пловдив първо ти я проверяват казват ти какво е разбито и ако не искаш да го сменяш ти правят стенд.

:да:
При мен даже се е случвало въобще да не се съгласят да направят стенда, нищо, че си плащаш.
Отговора им е, че след това пак ще идеш да им мрънкаш, че износва примерно гуми, а всичко идва от разбитата част, която трябва да се смени, преди стенда.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Съб 21 яну 2012 17:05

Ако имаш разбит шарнир-ще го чеуш,дори и само един да е.На малки неравности потропва :!:
Преди да сменя половината носачи бяха с износени шарнири- потропваше си,но вибвации във волана НЕ СЪМ ИМАЛ.
Търси вибрациите във въртящите се части-дискове,лагери,полуоси-вътрешните карета,гуми(казваш,че не е от тях)
Или тампони на двигател или ск.кутия,по-малко вероятно.

CARDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CARDI » Съб 21 яну 2012 20:00

Давам още информация:
- при проверката на амортесьорите(обясних какви са притесненията ми), на валяците, провериха спирачките и въртенето на колелата. Казаха ми, че по лагерите, главините, спирачките и амортесьорите - всичко е ОК.
- ако съм спрял по надолнище и пусна колата да тръгне сама, при засилването, всичко е наред, няма никакви вибрации.
- за вибрациите: имам чувството, че при ускорение(с газ), някое колело обира луфта на разбита щанга, или носач и се мести "напред-назад", от там колелата се разтварят, или затварят(в зависимост от неравностите на пътя) и волана дърпа леко наляво,(или надясно), после обратно, така 2-3 тласъка, докато премине скоростта 40-45 км/ч., нататък всичко е наред.

Потребителски аватар
kirhadj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kirhadj » Съб 21 яну 2012 21:08

Я, имаме си разбити тампони!
От там ти е потропването.

CARDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CARDI » Вто 24 яну 2012 11:46

Кои тампони, колега?
Проблема не е разрешен.
Проверих пак щангите чрез клатене, бутане и т.н.на колелата - не видях нищо притеснително. Стори ми се, че в рейката има по-голям луфт. На волана обаче не се усеща голям свободен ход.Може ли от рейката да е проблема? Как да проверя, регулиравки някакви правят ли се там, или се сменя нещо?

Потребителски аватар
madmen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmen » Вто 24 яну 2012 14:39

ми сега пак пробвай, ама без да вдигаш на крик :idea:
като стои на гумите колата напъваш шарнирите надолу/нагоре и тампоните доколкото можеш.
като е вдигната колата всички връзки под натоварването на тежестта и е твърде вероятно да не хванеш луфта откъде е.

Върни се в “Passat”