Ще се опитам да ти отговоря, но не мога да обяснявам много много и незнам дали ще ме разбереш
1. Има ли значение какъв е кулера ? - Колкото по-голям, толкова по-добре. Друг е въпроса за колко голям имаш място да сложиш.
2. От значение ли е дължината на въздуховодите до кулера и до турбото? - Тук не съм сигурен. Мисля, че най-добре ако са възможно най-къси, но няма къде тогава да се сложи кулера. Колко по-къси са, толкова по-малко "стопляне" на въздуха ще има след кулера.
3. Има ли смисъл да се слага кулер без да се пипат помпата и турбината? - Ами мисля, че няма смисъл. Поне малко трябва да се пипнат. Вкарваш малко повече въздух със същото количество гориво и горивната смес ти става бедна и няма да има голям ефект от кулера. За да направиш отново горивната смес стехиометрична подаваш малко повече гориво, за да компенсираш количеството въздух. Само с въздух колата не върви.
4. От значение ли е местоположението на кулера? - Кулера можеш да го сложиш където искаш. Целта му е да се "сблъсква" със студен въздух, а най-студен е въздуха в предната част на колата. Затова и ги слагат там пред бронята или зад калника. Най-осезаем е ефекта като е пред бронята. Друг е въпроса, че можеш да го сложиш и при двигателя и да отрежеш въздухозаборник на капака, за да обдухва кулера, но естетически стои грозно, а и по-голям ефект няма да видиш.
Ако греша някъде нека някой ме поправи, за да не объркваме колегата

Дано си ме разбрал

Успех.