Zlatina написа:Divakkkkk написа:
Моля колеги кажете кво да гледам БЛАГОДАРЯ !!!
гледай водна помпа
stefan4o написа:Какво да й гледа на водната помпа?
За сведение моето маркучле, дето отива в преливника на казанчето не хвърля антифриз, т.е. изкарва, но само като отвори големия кръг. Илиян може да го потвърди, мисля и той е бил свидетел на това (като сменях термостат преди 2-3 години). Но колата си има парно, не прегрява, загрява нормално и т.н.

stefan4o написа:С други думи, без да претендирам за точност, за мен водната помпа е последното, което трябва да търси като проблем колегата. Водната помпа няма отношение към количеството въздух в системата, тя само върти водата.

За мен е логично от гарнитурата да надува по малко (тъй като не се сещам от друго място да може да влезе въздух под налягане) и след като отвори капачката системата да се обезвъздуши за известно време и след това пак наново...

Сега и аз да се развихря.Ако има проблем с гарнитура ще има и доста повече сигнали за това-възможна загуба на охладителна течност,възможно сработване на капачката на разширитела,възможно наличие на пушек в разширитела,възможно загряване на автомобила,наличие на бълбукане/врене/на водата при СТУДЕН мотор.Не на последно място да отбележим,че може да се засече и при отваряне на системата при студен двигател-дали ще изпусне или дръпне въздух,газови мехурчета.Но това всичко го оставям на коментарите на специалистите,аз съм лаик.Все пак от лятото до сега не е имало проблем.
За сведене на stefan4o маркучето е вързано на малкия кръг.При загряване на автомобила и вследствие разширението на антифриза и работата на водната помпа е нормално да циркулира вода и през него.Ако вътре в него има някоя клапа дето да сработва при дадено налягане,съм съгласен да не циркулира.
Отношението на водната помпа към случая е,че има вероятност при повишаване на налягането износената помпа да превърта по-трудно водата.При изпускане на налягането съответно,тя почва да насмага.Тази система по принцип си работи на някакво налягане,при завита капачка не е необходимо да имаш издухана гарнитура за да правиш налягане около 1 атмосфера по спомен...
Лошото в случая е,че трябва да има симптоми и на загряване,поради намаления дебит.Автора не е писал такова нещо,но пък е възможно и зимата да има влияние в това.Във всеки случай индикатори за това са маркучите към парното.Ако са горещи и двата проблема е в радиаторчето.Ако са ТОПЛИ,проблема е помпата.
Естествено,все още сме в сферата на гадането при липса на контролни опити,но не е необходимо да се хващаме за най-лошото.Сваляне на глава ми се вижда доста по-енергоемко от сваляне на помпа.Надявам се с моите разсъждения да помогна,а не да обидя някого.