Пасат B4 - тракане при превключване на скоростите

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
milen_1975
Автомобил: VW Passat Variant B4
Двигател: 1.8 ABS 1993

Re: Пасат B4 - тракане при превключваане на скоростите

Мнениеот milen_1975 » Нед 25 дек 2011 2:08

Смених въпросния тампон, за който се бех заканил! Найстина си беше тотално заминал, но и тука се офайдих, като с темостата, за който пуснах другата тема :banghead:
viewtopic.php?f=6&t=300302
След смяната на тампона, прискърцването и притракването си остана, само, къде малко понамаля и стана някък си по глухо и изчезна при потегляне! Но в движение, при подаване на газ на втора и трета си го има отново без промяна! Особено, ако съм на трета примерно с по малка скорост и подам газ се чува и усеща много ясно и отчетливо. Пробах в движение и на втора и на трета предавка помпах с малка скорост на полусъединител и направо ужас scare Незнам, какво да търся вече: всичко е наред по ходовата част, карета(външни, вътрешни), носачи, тампони на носачите, амортисьори, полуоски, лагери на главини :banghead: Освен да се хвана за съединител, знам ли вече??? За сега ще оставя проблема оторен за малко по натам, мисля че проблема с термостата ми е по важен в момента за да не отварям без време прегрял двигател :D

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат B4 - тракане при превключваане на скоростите

Мнениеот nepreklonniq » Нед 25 дек 2011 9:23

Колега, пробвай на скорост да буташ колата при загасен мотор, напред-назад и виж дали го има този звук. Може да е от диференциала - луфт.

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат B4 - тракане при превключване на скоростите

Мнениеот Zlatina » Нед 25 дек 2011 18:53

да,най вероятно ще го чуе откъм диференциала и скоростната кутия но звука е специфичен.
Аз искам да попитам нещо-сменял ли си скоро тампоните на носачите/задните/?

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Пон 26 дек 2011 1:59

Колега Zlatina имам чувството, че може би си прав! Като се заслушам и верно, като, че клопането се чува отзад някъде зад шофьорската старна от ляво! Като ида след празниците до Никси в Герман да ми смени тремостата, ще го накарам да провери и тампоните на носачите! Миналата година сменях десния. Никога не е пипано нищо по задното окачване. Всичко си е немското, как са ми го докарали. Незнам, защо клопането се чува някак си от зад гърба ми :banghead: Ако си прав, ще те черпя :beer

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пон 26 дек 2011 6:45

Колегата нямаше предвид задницата, а задния тампон на носача. Ако намериш носач на задните колела на б4 с предно, ...

Провери да не ти хлопат гърнетата някъде по купето, щом шума така го чуваш...

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Пон 26 дек 2011 8:11

странно,ако е зад гърба ти определено ще е гърнета,някъде се е откачило.Другия вариант трябва да са тампони заден мост,от там също се чува едно хлопане и често не може да се определи от къде е.Като идеш на майстор да огледа и задницата и гърнетата.
Имах предвид носачите в предния си пост,там на самите тампони има едни втулки,които уплътняват самия болт.Ако ги няма или са заминали звука е много гаден,усеща се при тръгване,спиране,превключване на скорост.Направо се чува като удар и се усеща вибрацията по купето-най вече при краката.Това го казвам четейки първия ти пост.Скоро имах този проблем и смених цялата предница докато го намеря.При този вариант се сменя и майстора,че моя примерно знаеше,че на пасат не се слагат въпросните ламаринки.Струват двете под 5 лв.
Двигатела ти може да се надига и от меки тампони,няма нищо страшно.Тук влияе не само предния,но и задния .Ако са скъсани също се чува тропане при даване на газ.
Ако имаш разбит тампон по скоростната, в движение като хванеш лоста и даваш и отнемаш газта,ще усетиш как мърда.

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Пон 26 дек 2011 12:48

Еми точно, при отнемане и подаване на газта и сменяне на скоростите се чува и усеща това изтропване! Човека обстойно огледа от долу с щангата стоя камара време! Даже после ходи и е проба и той чу за какво става дума! Каза големия тампон на двигателя! Смених го, и верно тампона не прличаше на нищо, беше се яко скапал, а е на една година! Тропането намля и изчезна при потеглане, но си остана в движение. Когато миналата година сменявах тампона на десния носач, не можа да се отвие болта и му се откъсна главата. Човека го навари с телоподаващото и го отви някък си! След това намери някакъв друг болт от Ауди със същата дължина дебелина и резба но с по малка глава за по малък ключ. Пасна точно! След това каза, че при следващата сяна на този тампон леглото трябвало да се навари с телоподаващото и да се разпробие наново, че било полуразбито. Винаги когато ходя при какъвто и да е майстор за ходовата част го карам да проверява тампона и болта! Винаги ми казват, че всичко е как си требва, че не е мръднало нищо за сега. И сега, като ходих момчето ми каза, че нема проблем, и тампона с болта са си добре! Но защо изтропването го чувам някак си от зад лявото рамо отзад някъде :banghead:

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Пон 26 дек 2011 14:05

хм,то ще станат много нещата но по ред.
За тампоните ти казах,може да са здрави но зловещо тропа самия болт в тях,нали са железни от вътре..
Отзад можеш да чуваш по окачването само тампоните на моста и скъсана пружина,но ще ги чуваш и при изключена кола по неравности.
Най вероятно остана да ти удрят купето самите гърнета.Просто зад теб в ляво няма нищо,освен задно ляво колело,задно гърне,средно гърне май и ауспух.Прегледай ги да не са откачени и да опират в купето,просто хвани и клати.

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Сря 28 дек 2011 1:51

Като ида за термостата, ще се видат и тия тампони :beer

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Вто 24 яну 2012 10:02

нещо не виждам развитие по проблема,а ако има такова е редно да споделиш :beer

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Вто 24 яну 2012 22:52

Колега Zlatina, не съм писал нищо, че нищо не съм правил. Клопа си, грома си за сега. Ще търся, само да се позагрее малко времето, сега всичко се е спекло от студ, и трака и скърца от всякъде. А и като сега ми е изгорел делителя на напрежение на моторчето на парното(писах ти на ЛС), и работи само на 4 та степен, хептем се заглушават и се смесват шумовете от колата. :D

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Вто 24 яну 2012 23:47

ти остави,търся от известно време за един авер въпросния резистор,само че за фиат.Специално заради него се регнах и в техния форум.Вече стана поне 10 човека ми пишат но има следното разминаване.Неговия като го извадих и го снимах е с 4 крака.Обаче всички останали пунтота са с 3.Днес пуснах и тема дали мога да ползвам такова с 3 и кой кабел да направя излишен.Отделно питах и ква е логиката да има 4 крачета,като съотвтните степени на парното са 3.Както и да е,защо ти пиша това.Не знам пасатово какво представлява,виждал съм но не помня.Фиатското са едни плочи и отгоре има нещо като термо резистор ли,що ли.Та един човек ми писа да си вържа тел и да карам.Баси простото ршение,не ми хрумна въпреки че предположих че то е проблема.Отделно каза,че се продават в магазините за електроника по 1-2 лв,и не е резистор а термо бушон.Та що не пробваш.

vocil
Автомобил: Рено Меган
Двигател: K4M760 2004

Мнениеот vocil » Сря 25 яну 2012 0:12

И аз го имам това "клопване" при превключване 1/2 и 2/3 скорост,както и при отпускане и после рязко подаване на газ на някоя скорост.
До сега съм сменил и трите тампона,съеднител комплект,тампоните по задният мост,мека връзка и гърнета,накрайници и пак си го има леко това "клопване".
Ше последвам съвета на колегата Zlatina и ще видя задните тампони на носача,въпреки че спорд майстора ми всичко по предницата е наред.
P.S.За означения с номер две в прикрепения файл ли тампон става дума?
Прикачени файлове
tmp1.pdf
(149.08 KиБ) Свален 119 пъти

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Сря 25 яну 2012 7:25

да,за тези иде реч.При мен ходенето по мъките започна от тях.След смяната им въпросното "удряне" при мен остана.Майстора почна да поставя едни диагнози,които ми струваха маса пари.В друга тема ги описах.Звука при мен беше като от желязо в желязо,нисък плътен звук най вече при натискане на спирачка и потегляне.Свалях скоростна поради съмнение за луфт,смених пружини щото били омекнали и удряли шоковите тампони,смених тампони биалети,спирачни супорти,шокови тампони,тампони двигател...Накрая едно друго майсторче докато се пъхна от доло и рече."Тоя дето ти е сменял селеновите втулки не ти е сложил допълнителните ламаринки обиращи луфта между болта и тампона".И за 5лв.ми прекрати мъките...А първия чешит после каза:"знам ги ама те само на голф се слагат,на пасат не се слагат"...кво да кажа не знам.

vocil
Автомобил: Рено Меган
Двигател: K4M760 2004

Мнениеот vocil » Съб 28 яну 2012 16:32

Вчера смених въпросните тампони/има два вида-с втулка//т.е. с пластини// между болта и тампона и без втулка//с по-тесен отвор//,другата разлика е че единият вид има борд/.Аз сложих от тези с втулката,смених също и предните тампони на носача и шарнирите.Смених също и накрайниците.Положението се подобри,но още се усеща въпросното "удряне".Вече няма какво да сменям по предницата и поради това съм хвърлил око на вътрешните карета,може пък да от тях...

Върни се в “Passat”