Използвах търсачката, излязоха 3 дискусии, прочетох ги, но не ми стана ясно всичко.
Колата е Пасат, б5.5, 1.9тди, 2003г., AWX мотор.
Карам я от 7 години. От началото на студеното време(преди 1-2 месеца) ми се струва, че по-бавно достига 90 градуса. Достигне ли ги, всичко е ОК - държи ги постоянно. Термостата е сменян преди половин година с "оригинален".
Прочетох, че някои коли имат заводски поставени свещи за подгряване на антифриза, а други нямат. Огледах моя мотор, не можах да видя такова нещо(тяло с набодени свещи, като "таралеж"). Не знам дали имам, или нямам такова подгрявяне, но колата загрява по - бавно. Ако имам такова подгряване, то има предпазители, релета, свещи, .....? Къде да търся проблема?
1. Има ли предпазители - кой е, къде е?
2. Сигурно има релета - кои са, къде са?
3. Свещите колко са, къде са на този мотор?
Пасат б5,5, AWX-мотор подгряване на антифриза
- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Re: подгряване на антифриза, Пасат б5,5, AWX-мотор
Заставаш отстрани на колата(от страната на акумулатора),падат се почти посредата на предното стъкло в двигателние отсек...където са тръбите за парното.3 свещи са,не може да не ги видиш 

- KORANDE
- Автомобил:
- Двигател:
колега, свещите са 3 на този пасат.и се намират в малкото пространство между купето и двигателя.като свалиш декоративната кора те са над тандем помпата в края на мотора-към коша.а каде са релетата не знам,а дали работят незнам.на мен мога да ти дам пример б5-ажм ,от +4 до -4 се включва 1 свещ,от -4 нагоре всичките.компа ги управлява,оня ден при минус 7 явно работеха всичките че за 2км духаше топло а стрелката на темп.още не беше се помръднала от долу. 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Благовест написа:Заставаш отстрани на колата(от страната на акумулатора),падат се почти посредата на предното стъкло в двигателние отсек...където са тръбите за парното.3 свещи са,не може да не ги видиш
Тия свещи не са ли опция? Аз защо си мисля, че не ги слагат серийно или бъркам?

- BRUKLLIN
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:Тия свещи не са ли опция? Аз защо си мисля, че не ги слагат серийно или бъркам?
Точно така,е не на всички ги слагат!
В зависимост за коя страна са произведени колите!
- boqnkov
- Автомобил: Passat B 5.5
- Двигател: 1.9 TDI avf
Колеги, да изтупам темата от прахта... Един приятел има пасат като моя б5.5 AVF 131 к.с. и му загрява много бързо на 3тата минута духа топло. И моя и неговия нямат въпросните набодени свещи в отсека между двигателя и купето. Стрелката достигне ли 90те градуса ги държи, но ги достига мнооого бавно. Моята е с климатик, а неговата е с климатроник (ако това е от значение). В една друга тема пък прочетох, че б5.5 нямали такива свещи а електрически нагревател в купето. Вярно ли е? Възможно ли е аз да нямам а той да има?
Re: Пасат б5,5, AWX-мотор подгряване на антифриза
Правилно си разбрал...AVF и AWX не са с подгревни свещи ,а с ел.нагреватели зад парното ,но мисля че не всички имат тази опция...
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Моята е AWX и много бързо загрява, има няма 3, 4 км и е на 90 градуса и още преди да мръдне стрелката започва да духа топло!
Не знаех че има подгрев някъде, утре ще хвърля едно око дали се вижда нещо под кората на двигателя.
Ще следя темата!
Не знаех че има подгрев някъде, утре ще хвърля едно око дали се вижда нещо под кората на двигателя.
Ще следя темата!
- ti6ogb
- Автомобил: WV Passat Variant TDI 1.9
- Двигател: AVF - 2001
kiki1 написа:Правилно си разбрал...AVF и AWX не са с подгревни свещи ,а с ел.нагреватели зад парното ,но мисля че не всички имат тази опция...
Колега,нещо си с грешка,аз съм с AVF и си имам 3 свещи,а не нагевател.
- boqnkov
А как да разбера дали има такова нещо и евентуално работи ли? Моята за 10км е на 70 градуса.
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Ето какво намерих в нета преди минути, аз доколкото разбирам английски не намерих никъде свещи, може би е с ел. нагревател.
http://www.partsbase.org/vw/passat-4motion-santana-pa-eu-2003-12141-coolant-cooling-system/
http://www.partsbase.org/vw/passat-4motion-santana-pa-eu-2003-12141-coolant-cooling-system/
- boqnkov
Някой може ли да качи снимка на тези свещи да ги видим къде са в крайна сметка. Как да разбера имам ли някоя от двете системи и евентуално работи ли? Едва ли някой от вас лъже, което ме кара да мисля, че има модели и с подгряване на антифриза и такива с електрическо подгряване вътре в купето... Няма ли някой форумен майстор с 3 изречения да сложи край на тази дискусия...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм виждал с подгрев на антифриза,седи при тандем помпата и се забелязва много добре,но с ел.нагревател не съм виждал,дори не знам къде седи,но ми е интересно. Също така не видях къде седи релето за допълнителния подгрев на вещите..
Леко съм ви подвел колеги,но не съвсем...Имах в предвид ауди а4 с тия двигатели /AVF ,AWX/ и предположих, че и пасата е по същия начин...а за аудитата съм сигурен на 100%,че са само с ел.нагревател.
Ей сега погледнах в ЕТКА-та и при Пасата наистина го дават и със подгр.свещи и с ел.нагревател /явно при колите с климатик е със свещи,а при тези с климатроник с ел.нагревател/..
Ей сега погледнах в ЕТКА-та и при Пасата наистина го дават и със подгр.свещи и с ел.нагревател /явно при колите с климатик е със свещи,а при тези с климатроник с ел.нагревател/..
- nikolay80
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF 2001г
Колата ми е с климатроник и е с подгревни свещи 

Върни се в “Дизелови агрегати”