Здравейте,
имам нужда от малко помощ. Жена съм и както може да се досетите майсторите често ме премятат.
Имам Голф IV , бензинов, 2001 г. с климатроник. Прави ми впечатление от известно време , че вентилаторите отпред на решетката работят 10 мин. след загасяне на двигателя. Нормално ли е това? Не съм сигурна дали преди е било така - не съм обръшала внимание. Проблемът е, че напоследък 2 пъти ми пада акомулатора и аз си мисля, че може и да е от това. Но не е изключено просто да имам нужда от нов.
Ще Ви бъда безкрайно благодарна за съвет по въпроса.
Голф4 - Вентилаторът работи след изгасяне на двигателя
Re: Голф4 - Вентилаторът работи след изгасяне на двигателя
На въпроса ти дали е нормално това за вентилаторите - НЕ, не е нормално.
Ако съм на прав път, колата ти трябва да има два вентилатора при радиаторите - голям и малък.
Като я изгасиш, всеки път ли работят вентилаторите? И двата ли работят?
Обърни внимание на температурата на която работи колата при изгасяне. Тия вентилатори са за охлаждане, малкия би трябвало да се пуска само при пускане на климатроника лятото. Големия трябва да се пуска при температура по-висока от 90 градуса/колко точно трябва да е, не помня/. По принцип имат две степени на въртене. Пускането им се контролира от една черна кутийка, намира се малко под акумулатора. Кабелите от двете перки отиват към нея.
Ако съм на прав път, колата ти трябва да има два вентилатора при радиаторите - голям и малък.
Като я изгасиш, всеки път ли работят вентилаторите? И двата ли работят?
Обърни внимание на температурата на която работи колата при изгасяне. Тия вентилатори са за охлаждане, малкия би трябвало да се пуска само при пускане на климатроника лятото. Големия трябва да се пуска при температура по-висока от 90 градуса/колко точно трябва да е, не помня/. По принцип имат две степени на въртене. Пускането им се контролира от една черна кутийка, намира се малко под акумулатора. Кабелите от двете перки отиват към нея.
-
yordanov54
- Автомобил:
- Двигател:
Здвейте колежке.Мисля че вентилатора би трябвало да работи,а относно а-ра,проверете го и замерете зарядния ток от алтернатора/13.8-14.5/ Ако той не е в тези граници, алтернатора е за ремонт.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Само да поясня - двете перки работят винаги заедно,ако са изправни.Две са,защото една няма как да покрива цялата пита на радиатора и не е достатъчна.Двете са двускоростни,като скоростите им са свързани заедно вътре в тази черна кутиика и затова тръгват двете заедно.
Първа степен на перките тръгва при пускане на компресора на климатроника (температура над +3 градуса,наличие на фреон в системата и режим,различен от Екон) или при достигане на работна температура на двигателя от 95 градуса.
Втора степен на перките тръгва при налягане на фреона над 18 атмосфери (постижимо е само лятото) или при температура на двигателя 102 или 105 (зависи от датчика) градуси.
Втора степен може да работи само през контакт т.е. като изгасиш колата,тя не може да остане да работи,заради което предполагам,че перките ти остават на 1-ва степен.Климатроника също не може да ги пуска ако е без контакт,така че има два варианта :
-черната кутиика си е заминала и не ги управлява като хората (чест проблем,ама обикновено никога не ги пуска,а при теб е обратното)
-датчика на радиатора е прецакан и ги пуска без да е нужно.
Достъпът до датчика на радиатора не е труден,съответно както отстанат да работят,го изключвате и ако спрат - ясно е къде е проблема.Ако не спрат,вече става сложно,защото проблемът е или в управлението (черната кутиика) или по кабелите...
Първа степен на перките тръгва при пускане на компресора на климатроника (температура над +3 градуса,наличие на фреон в системата и режим,различен от Екон) или при достигане на работна температура на двигателя от 95 градуса.
Втора степен на перките тръгва при налягане на фреона над 18 атмосфери (постижимо е само лятото) или при температура на двигателя 102 или 105 (зависи от датчика) градуси.
Втора степен може да работи само през контакт т.е. като изгасиш колата,тя не може да остане да работи,заради което предполагам,че перките ти остават на 1-ва степен.Климатроника също не може да ги пуска ако е без контакт,така че има два варианта :
-черната кутиика си е заминала и не ги управлява като хората (чест проблем,ама обикновено никога не ги пуска,а при теб е обратното)
-датчика на радиатора е прецакан и ги пуска без да е нужно.
Достъпът до датчика на радиатора не е труден,съответно както отстанат да работят,го изключвате и ако спрат - ясно е къде е проблема.Ако не спрат,вече става сложно,защото проблемът е или в управлението (черната кутиика) или по кабелите...
-
abibosh
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря ви за съветите!
Утре колата влиза в сервиз, надявам се да я оправят.
Утре колата влиза в сервиз, надявам се да я оправят.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”