Xpu100 написа:Колеги, пластинчат топлообменник от Мерцедес като този от снимката (отзад има още един щуцер) дали ще стане? Имам предвид дали ще е достатъчен за да смогне да подгрява олиото до 80-тина градуса на вход преди ГНП-то (нафтовата помпа)? Ако някой ползва такъв моля да сподели мнение!![]()
Също така: защо се слагат и допълнителни ел. нагреватели? Само за да можем да прехвърлим по-рано на олио ли? И евентуално след като загрее колата до 90 градуса да го изключим? От какво е най-удачно да се използва или линк към магазин, където мога да намеря нещо такова.
Допълнителната подкачваща помпа, която цели да улеснява ГНП-то на олио от какво може да се ползва (модел автомобил) ? Или отново магазин към нова такава, която ми е много странно какво прави, когато системата си е пълна а тя продължава да върти и да "блъска" нафта?Външна ли е или си е в резервоара с олио?
Ще съм много благодарен, ако получа отговор на тези въпроси!
1. Такъв пластинчат топлообменник ще върши работа според мен. Но ефективносста му ще е ограничена от околната температура (съответно температурата на олиото).
2. Тъкмо затова се слагат подгревни свещи, с тяхна помощ можеш да обърнеш веднага на олио, а когато антифриза ти загрее до 90 градуса, допълнителното подгряване изключва и си караш само на топлообменника. В Германия и Англия ползват подгревни свещи от голф. Аз съм замислил да опитам подобна система с топлообменник с две подгревни свещи.
3. И мен ме интересува въпроса с подкачващата помпа, ако някой знае нека сподели. Или се сещам за друг вариант, където има спомагателен нагревател на резервоара, който да понижава вискозитета на горивото. Така нуждата от помпа отпада и ще работи по-ефективно топлообменника. Проблем, ще е високата консумация на ток в този случай.