Дизел + отработено олио?????

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
DarkCrimson
Автомобил:
Двигател:

Re: Дизел + отработено олио?????

Мнениеот DarkCrimson » Сря 01 фев 2012 15:52

Xpu100 написа:Колеги, пластинчат топлообменник от Мерцедес като този от снимката (отзад има още един щуцер) дали ще стане? Имам предвид дали ще е достатъчен за да смогне да подгрява олиото до 80-тина градуса на вход преди ГНП-то (нафтовата помпа)? Ако някой ползва такъв моля да сподели мнение!

Изображение

Също така: защо се слагат и допълнителни ел. нагреватели? Само за да можем да прехвърлим по-рано на олио ли? И евентуално след като загрее колата до 90 градуса да го изключим? От какво е най-удачно да се използва или линк към магазин, където мога да намеря нещо такова.

Допълнителната подкачваща помпа, която цели да улеснява ГНП-то на олио от какво може да се ползва (модел автомобил) ? Или отново магазин към нова такава, която ми е много странно какво прави, когато системата си е пълна а тя продължава да върти и да "блъска" нафта? :mrgreen: Външна ли е или си е в резервоара с олио?

Ще съм много благодарен, ако получа отговор на тези въпроси! :да:

1. Такъв пластинчат топлообменник ще върши работа според мен. Но ефективносста му ще е ограничена от околната температура (съответно температурата на олиото).
2. Тъкмо затова се слагат подгревни свещи, с тяхна помощ можеш да обърнеш веднага на олио, а когато антифриза ти загрее до 90 градуса, допълнителното подгряване изключва и си караш само на топлообменника. В Германия и Англия ползват подгревни свещи от голф. Аз съм замислил да опитам подобна система с топлообменник с две подгревни свещи.
3. И мен ме интересува въпроса с подкачващата помпа, ако някой знае нека сподели. Или се сещам за друг вариант, където има спомагателен нагревател на резервоара, който да понижава вискозитета на горивото. Така нуждата от помпа отпада и ще работи по-ефективно топлообменника. Проблем, ще е високата консумация на ток в този случай.

toshkov81
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот toshkov81 » Чет 02 фев 2012 19:34

подкачващата помпа не е като обикновенните помпи, това е електромагнитна помпа и при нея не се върти нищо, тя изтласква горивото напред, и като достигне определено налягане, намалява постепенно, като дори може само да чука без да изтласква гориво, когато е достигнала крайното налягане. помпата на варненци е много добра, цената и е към 70 лв, досега нямах проблеми с нея. Но от една седмица, при този студ, дебита на помпата падна драстично, поради сгъстяването на олиото и сега дефакто не можеш да караш с повече от 70-80 км в час. Което според мен не е добре за ГНП-то и затова изобщо не карам на олио. чудя се ако монтирам втора помпа дали ще смогнат двете.
А за нагревателите, аз нямам нагреватели и щом стигне 70 гр. антифриза си минавам на олио. Следял съм канала за темп. на горивото и дори при 70гр. олиото стига 60-65 гр. , А когато карам извън града съм го хващал да показва 100-102 градуса температура на входящото гориво. Та според мен този топлообменик си е напълно достатъчен.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Пет 03 фев 2012 23:15

Просто нямате никакъв шанс да карате!При последните температури .Имам един авер всичките му коли не мръднаха през последните няколко дена.Той си кара с такива гнусотии!

kokobaroko1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokobaroko1 » Съб 04 фев 2012 16:53

rokera671 написа:Просто нямате никакъв шанс да карате!При последните температури .Имам един авер всичките му коли не мръднаха през последните няколко дена.Той си кара с такива гнусотии!

:applause: Щом казваш -така ще да е.
Обаче аз, идиотът, понеже незнаех че така казваш си карах цяла седмица при -20

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 04 фев 2012 16:58

Супер!!Хората с дизел с присадки не можаха да карат!!! :D :beer

kokobaroko1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokobaroko1 » Съб 04 фев 2012 22:11

Това са излишни полемики! Но като казвам че така карам няма нужда да спориш. Каква ме е далаверата да лъжа!?! Паля на нафта и след това си прехвърлям на олио и нямам проблеми. А относно това, че "хората с дизел с присадки не можаха да карат" значи са толкова читави дизелите - имам три дизелови коли(и КР и ПД и предкамерен) и нямам никакви проблеми

Последна промяна от kokobaroko1 на Нед 05 фев 2012 23:19, променено общо 1 път.

светослав стоянов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот светослав стоянов » Нед 05 фев 2012 16:09

Хора има си цели теми с това ,хванете се и прочетете.Има и списък с автомобилите ,които спокойно могат да се карат само с олио. Аз лично имам 3 автомобила и са дизели. Джипа си Нисан Терано двойка 2.7 ТД , го карам една година на олио и в студовете преди 2-3 дни олио и нафта в съотношение 50/50 си запали и си работи без проблеми. Нищо не се подгрява .Това с подгряването е за автомобили с ел.помпи. За механичните не е ппроблем изобщо. За една година съм направил около 30-32000 километра,единствено си смених горивния филтър есента. Така ,че първо пробвайте и тогава изказвайте мения. А за 30000 километра 0.40 стотинки олио и около 2.50 -2.60 нафта джипа съм го избил наполовина вече.

Потребителски аватар
MAKAROW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAKAROW » Сря 15 фев 2012 20:51

светослав стоянов написа:Хора има си цели теми с това ,хванете се и прочетете.Има и списък с автомобилите ,които спокойно могат да се карат само с олио. Аз лично имам 3 автомобила и са дизели. Джипа си Нисан Терано двойка 2.7 ТД , го карам една година на олио и в студовете преди 2-3 дни олио и нафта в съотношение 50/50 си запали и си работи без проблеми. Нищо не се подгрява .Това с подгряването е за автомобили с ел.помпи. За механичните не е ппроблем изобщо. За една година съм направил около 30-32000 километра,единствено си смених горивния филтър есента. Така ,че първо пробвайте и тогава изказвайте мения. А за 30000 километра 0.40 стотинки олио и около 2.50 -2.60 нафта джипа съм го избил наполовина вече.

0.40 ст олиото ????Имаш ли в повече??????

Потребителски аватар
MAKAROW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAKAROW » Сря 15 фев 2012 20:57

nasttii написа:
MAKAROW написа:
nasttii написа:да попитам на пасат Б5 АФН някои слагал ли е олио и как е има ли проблеми

е преди на попиташ попрочети темата!!!!!

Ти преди да пишеш помисли малко.Нямам намерение да чета сумати страници за един отговор дето се пише за 10 сек така ,че си трай

Никой и не те кара ,достатъчно е да видиш заглавието ,но явно неграмотността ти играе лоша шега !!!Е вече си трая eusa

Потребителски аватар
shoko_boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shoko_boy » Сря 15 фев 2012 21:00

това олио има ли тяга или само пуши това ме е чудно знам че може да се кара

alopoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alopoo » Сря 15 фев 2012 21:03

лично за моето голфче, тягата с нафтата е по-голяма. Иначе и на олио си върви eusa

Потребителски аватар
MAKAROW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAKAROW » Сря 15 фев 2012 21:39

shoko_boy написа:това олио има ли тяга или само пуши това ме е чудно знам че може да се кара

Много пуши и хич не върви!
Преебава и помпата !!
Отказвайте се защото цената на олиото много скочи!!!

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 15 фев 2012 21:49

Като загрее не пуши разлика не съм намерил в тягата е вярно че смених една гарнитурка на помпата по това време ама аз не съм карал мн на олио.Пък цената на нафтата да не би да не е скочила :lol:

tdi_20yare
Автомобил: audi a3
Двигател: asz+brezel

Мнениеот tdi_20yare » Чет 16 фев 2012 9:54

MAKAROW написа:
shoko_boy написа:това олио има ли тяга или само пуши това ме е чудно знам че може да се кара

Много пуши и хич не върви!
Преебава и помпата !!
Отказвайте се защото цената на олиото много скочи!!!

Аз пък останах с добри впечатления от олиото след като се возих на голф 2 1.6тд,от пролетта до късна есен се караше 50:50 с нафта..Разлика в вървенето нямаше,чак да пуши много не видях,само мирише на мекици отзаде..И олиото се купува от заведения приятел,когато вече е използвано,просто се прецежда през няколко пърцала и цената му е до 1 лев за литър.Изчислението беше че 1 литър 50:50 идваше на 1.70 някъде,което е супер...Забелязах обаче с поскъпването на нафтата как старите дизели масово минават на употребявано олио,тази пролет това ще е най големия хит,заведенията ще си продават старото олио,няма как,не може да се бачка за една нафта на месец..За старите и чисти дизели за мен схемата е идеална.... :D

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Пет 17 фев 2012 23:14

В ръцете ми има много такова гориво ,но никога не бих сложил.Аверчето кара само с такива горива ама и доста помпи хвърли вече.

Върни се в “Дизелови агрегати”