Голф3 1.6 AEE - Двигателят трака и лампата за маслото свети.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bonev911
Автомобил:
Двигател:

Голф3 1.6 AEE - Двигателят трака и лампата за маслото свети.

Мнениеот bonev911 » Пет 10 фев 2012 20:29

Привет, колеги.Проблемът е следния-запалих голфа(1.6 АЕЕ 97г.) и започна едно тракане от мотора и лампата за маслото свети...държах я 10 минути, с мисълта че ще се оправи, но уви.казаха ми че може да е заминала маслената помпа, но знам ли? Не съм се сблъсквал с такъв проблем и искам да разуча всички възможни сценарии.Помагайте!
ПОЗДРАВИ ;)

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Re: Двигателят трака и лампата за маслото свети.

Мнениеот zloby3400 » Пет 10 фев 2012 20:43

Като за начало виж нивото на маслото и при нужда долей. Ако има масло :arrow: viewtopic.php?t=16589

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Пет 10 фев 2012 20:49

Огледай за течове, сипи ако е нужно, както е писал и колегата. Ако лампата свети и на запален мотор, търси проблем я в датчици, я помпа, я основни и биелни лагери.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 11 фев 2012 9:23

Как се получи тази работа?След продължителен престой ли?Някакви симптоми при последното каране?Какъв е цвета на маслото по пръчката?Има ли "майонеза" по капачката на клапанния капак?Има вероятност,ако е карана студена,да е натрупала достатъчно конденз в маслото(т.е.-вода),в последствие на ниските температури да ти е обледенен масленият филтър,или засмукващата решетка на помпата..Току-тъй от престой не се скапват лагери и помпа...Не се опитвай да я караш в това състояние!

bonev911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bonev911 » Съб 11 фев 2012 12:00

emo-gar написа:Как се получи тази работа?След продължителен престой ли?Някакви симптоми при последното каране?Какъв е цвета на маслото по пръчката?Има ли "майонеза" по капачката на клапанния капак?Има вероятност,ако е карана студена,да е натрупала достатъчно конденз в маслото(т.е.-вода),в последствие на ниските температури да ти е обледенен масленият филтър,или засмукващата решетка на помпата..Току-тъй от престой не се скапват лагери и помпа...Не се опитвай да я караш в това състояние!

Последно колата беше карана на 27 януари... няколко дена по-късно я припалих да зареди малко акумулатора че да си го прибера вкъщи на топло.Дефакто не е палена от повече от седмица.Последно като я карах се ударих в едно Пежо, но докато се прибирах нямаше проблеми, след това като я палих пак нямаше проблеми.Вчера направи тая мизерия.Маслото си е с нормален цвят, сменено е преди няма 1000 км. заедно с всички филтри.Няма "майонеза".Приятел механик каза.че маслената помпа заминала и не хвърляла масло, това ок, но защо трака така...преди да я загася си работеше на нормални обороти, но ми направи впечатление че много бързо дигна 90 градуса(около 10 минути) Аз и заради това я държах толкова, мислех че като вдигне градуси ще се оправи...И НЯМА ТЕЧОВЕ!

bonev911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bonev911 » Съб 11 фев 2012 20:04

TiL написа:Пробвай първо като смениш масления филтър дали няма да се оправи. Страдал съм от прецакан от студа маслен филтър и симптомите ми бяха почти същите(дано и при теб е от филтъра). Иначе много ясно, че ще трака като не качва масло. Не е дръж толкоз време запалена щом трака. Палваш е и не спре ли да трака до 20-макс 30сек. гаси!

Бе аз изобщо няма да я паля :Д до колкото помня филтъра е не повече от 10 лева, но не съм го сменял сам.Може да е малко тъп въпроса, но мога ли да си го сменя пред блока?

Потребителски аватар
qncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот qncho » Съб 11 фев 2012 20:18

можеш да го смениш и сам,но като махнеш стария филтар откачи централния кабел на бобината и заварти малко на стартер и виш дали хвърля масло от гнездото на м.филтар.ако хвърля навивай новия и си готов.ако не хвърля трябва да сваляш картера и да гледаш защо не качва масло

bonev911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bonev911 » Нед 12 фев 2012 12:35

TiL написа:Можеш да си го смениш и сам :) Аз го сменях сам пред блока и пред погледа на хазяйна, който твърдеше, че така не може да се смени филтър(без ремък/верига) в 19ч зимъска :lol: Само гледай да вземеш хубав филтър и ако твоя е къс да си вземеш същия, а не да ти кажат в магазина, че и от дългите става...

А то при теб какви са били симтомите?Имаше ли го това тракане откъм двигателя?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 12 фев 2012 19:23

qncho написа:можеш да го смениш и сам,но като махнеш стария филтар откачи централния кабел на бобината и заварти малко на стартер и виш дали хвърля масло от гнездото на м.филтар.ако хвърля навивай новия и си готов.ако не хвърля трябва да сваляш картера и да гледаш защо не качва масло

Малко ще му е доста трудно без да я надигнеНа АЕЕ то филтъра е заврян почти до краката на водача и пътника . За да стигне до него без да я повдигне му трябват бая дълги ръце :Mr Green Fun
Филтъра е 6-7 лв.
Има голяма вероятност да имаш вода в маслото и да ти е замръзнал смукателя . Чакай да се стопли .Така изведнъж помпа не се скапва.Трябва да имаш предвестиници преди това -лятото тракане на повдигачи при топло масло. Или маслото е голям боклук .

bonev911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bonev911 » Пон 13 фев 2012 20:00

kris11 написа:
qncho написа:можеш да го смениш и сам,но като махнеш стария филтар откачи централния кабел на бобината и заварти малко на стартер и виш дали хвърля масло от гнездото на м.филтар.ако хвърля навивай новия и си готов.ако не хвърля трябва да сваляш картера и да гледаш защо не качва масло

Малко ще му е доста трудно без да я надигнеНа АЕЕ то филтъра е заврян почти до краката на водача и пътника . За да стигне до него без да я повдигне му трябват бая дълги ръце :Mr Green Fun
Филтъра е 6-7 лв.
Има голяма вероятност да имаш вода в маслото и да ти е замръзнал смукателя . Чакай да се стопли .Така изведнъж помпа не се скапва.Трябва да имаш предвестиници преди това -лятото тракане на повдигачи при топло масло. Или маслото е голям боклук .

ръцете са си ми дълги :Mr Green Fun а относно маслото за шести път сменям на едно и също място едно и също масло- Равенол 10в40 просто на такива продължителни студове не е стояла и честно казано толкова дълго не запалвана никога не е била... надявам се другата седмица като поотпусне малко времето да сменя филтъра и да се оправи, иначе ше ставам пешеходец...

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф3 1.6 AEE - Двигателят трака и лампата за маслото свети.

Мнениеот muns61 » Пон 13 фев 2012 20:47

Е баш пък Равенол няма да сипя на колата си...

bonev911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bonev911 » Пон 13 фев 2012 21:58

muns61 написа:Е баш пък Равенол няма да сипя на колата си...

От 50-60 хил. км е с такова и сичко си е 6

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 13 фев 2012 22:01

Колега, ще ме извиниш за иронията:

но...
и започна едно тракане от мотора и лампата за маслото свети...държах я 10 минути, с мисълта че ще се оправи, но уви.казаха ми че може да е заминала маслената помпа, но знам ли? Не съм се сблъсквал с такъв проблем и искам да разуча всички възможни сценарии.Помагайте!

Не се сдържах просто. Всичко на 6, а колата тропа и лампите й светят. :screwy
Не казвам, че проблемът със сигурност е от маслото. Може просто да е дошъл моментът на мотора, може да се е подпушило нещо и т.н. :wink: Гадното масло бавно и славно еб@в@ мамата на мотора. Според зависи колко е скапано, този процес може да настъпи и по-бързо.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 13 фев 2012 22:15

Да се не е запушил филтъра?Щом така трака сигурно не качва масло и ламбата за това свети :evil:
При моя спрелтак се е случвало тракане веднъж лятото,но от зорене.Маслото отиде към 140гр. и сигурно беше като вода и се разщрака.От тогава повече наливно масло уж марково не.И повече проблеми не е имало.

bonev911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bonev911 » Пон 13 фев 2012 22:21

stefan4o написа:Колега, ще ме извиниш за иронията:

но...
и започна едно тракане от мотора и лампата за маслото свети...държах я 10 минути, с мисълта че ще се оправи, но уви.казаха ми че може да е заминала маслената помпа, но знам ли? Не съм се сблъсквал с такъв проблем и искам да разуча всички възможни сценарии.Помагайте!

Не се сдържах просто. Всичко на 6, а колата тропа и лампите й светят. :screwy
Не казвам, че проблемът със сигурност е от маслото. Може просто да е дошъл моментът на мотора, може да се е подпушило нещо и т.н. :wink: Гадното масло бавно и славно еб@в@ мамата на мотора. Според зависи колко е скапано, този процес може да настъпи и по-бързо.

Еми не знам.Аз честно съм доволен от това масло, грам не бутва и до сега мотора си работеше както трябва.Както и да го гледам много е малка вероятността точно когато адския бахър и всичко замръзва да се прецака мотора заради това масло.Не знам...Като се постопли ще видя как е, ще го сменя тоя пустия филтър и ако не е от него ще гледаме маслената помпа...А и ей така изведнъж без никакви признаци да се разтрака...нещо се съмнявам да е от каквото и да било износване.не знам не съм специалист, за това пуснах тая тема тук.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”