Поло 6n 1997 АЕХ - клапа парно, въпрос?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Поло 6n 1997 АЕХ - клапа парно, въпрос?

Мнениеот rokera » Пон 06 фев 2012 17:17

Понеже нещо ми се струва, че топлото в колата не е както трябва стигнах до извода, че тая клапа която регулира притока на студен или топъл въздух в купето не затваря както трябва и същноста на питането ми е... как да стигна до нея, и най вече какво, къде и защо се сваля? Преди някой да ми каже да си проверя радиаторчето, казвам то е чук, защото няколко минути след като заработи колата и двете маркучета на парното са еднакво топли - значи то си работи и не е в него проблема, явно клапата не затваря плътно ами пропуска и студен въздух и трябвало нещо да се уплътни, подлепи и т.н. Ще бъда благодарен някой правил тая процедура да ме осветли подробно как става.

Tolly
Автомобил:
Двигател:

Re: Поло 6n 1997 АЕХ - клапа парно, въпрос?

Мнениеот Tolly » Пон 06 фев 2012 17:43

Колега не че не ти затваря клапата си затваря но самата клапа представлява ламарина с много дупки по нея и то сиг с диаметар 2-3 сантима на клапата има някво оплатнение което нагорява ии клапата си затваря но минава студен въздух през дупките който са на нея аз съм го правил на Голф 3 и разглобих цялото табло нз дали е имало др. начин но се оправи и сега в минусови температури си седя по къс ракав вътре ;) :beer

Потребителски аватар
ivo91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo91 » Пон 06 фев 2012 21:09

Термостат?

Потребителски аватар
topito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот topito » Нед 12 фев 2012 18:38

Колега,ако колата си загрява нормално-85-90градуса и двата дебели маркуча на челния радиатор горния и долния а също така и двата по-тънки маркуча които влизат в купето са топли,значи клапите на парното ти са заминали.Това означава че трябва да се смъкне таблото,парното-целия кожух и разглобяване на кожуха за оправяне на клапите :beer

Mish87
Автомобил: Tiana MK5 Variant
Двигател: CAXA
Контакти:

Мнениеот Mish87 » Нед 12 фев 2012 18:44

В такъв случай - заигравка.ком :( Цялото табло се маха, и се оправят нещата ... Дано да не стигаш до там :?

Потребителски аватар
4i4o-dido
Автомобил: POLO 1.6 6N
Двигател: AEA 1995
Контакти:

Мнениеот 4i4o-dido » Нед 12 фев 2012 18:56

rokera написа:Понеже нещо ми се струва, че топлото в колата не е както трябва стигнах до извода, че тая клапа която регулира притока на студен или топъл въздух в купето не затваря както трябва и същноста на питането ми е... как да стигна до нея, и най вече какво, къде и защо се сваля? Преди някой да ми каже да си проверя радиаторчето, казвам то е чук, защото няколко минути след като заработи колата и двете маркучета на парното са еднакво топли - значи то си работи и не е в него проблема, явно клапата не затваря плътно ами пропуска и студен въздух и трябвало нещо да се уплътни, подлепи и т.н. Ще бъда благодарен някой правил тая процедура да ме осветли подробно как става.

Това че 2та маркуча на парното са топли,съвсем не означава че радиаторчето ти е ОК.Може да ти е задръстено с боклуци и пак ще са ти топли маркучите.
Е това е най-кофтия вариант,защото се сваля цялото табло,има и болтове откъм мотора.Правих я тази гимнастика преди години,но топлото цена няма.

Tolly
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tolly » Нед 12 фев 2012 19:24

Колега за по сигурно ще ти кажа и др. по лесен вариант с Mr. Muskol източваш антифриза палниш с вода сипваш го палиш колата да поработи 5-10 минс. гасиш източваш и ще излязат боклуците след което пак си сипваш антифриза и караш :)

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Нед 12 фев 2012 20:01

Виж си свали панела за управление на парното!И аз имах проблем,там са жила а копчетата и зъбните колела са пласмасови!Познай кое се прецаква? :не:
Както и да е,аз си изкарах жилото под волана и си го дърпам ръчно.Но лошото е,че лятото при 40 градуса външна парното набива топлина.Колата е черна,с 2 врати и няма климатик (по едно време със скъсани жила на шофиьорската врата и подпрян времнно прозорец с летва!).На светофар ми е идвало да се самоубия! :Mr Green Fun

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Пон 13 фев 2012 19:56

Ще направя следната проба като се постопли малко. Ще сваля тръбите от филтъра до конзолата, тия дето вентилатора е на тях, като ест преди това ще смъкна жабката. Имам някакви спомени,че оттам можеше да се напипа радиаторчето дали грее цялото, което и ще направя евентуално за да видя дали няма и при него проблем. По важното е дали при това положение не може да се поправи тая клапа за да се избегне по голямо разглобяване. Днес като набримчих перката на макс и размърдах позициите на духалките ме засипаха отпадъци от черен лепкав дунапрен. Помежду другото лятото като разчитам на охлаждане само през духалките и затворени стъкла имам чувството, че въздуха който духа оттам е по топъл отколкото ако си отворя прозореца и влиза през него и затова ми се струва че таз клапа не уплътнява добре. Лятото пропуска топло а зимата студ. Возилото нема клима ест. При вашите возила как е положението.

П.П. Имах около 93-94 година Мазда 626 86 набор помня я добре, та при таз кола също без клима лятото спокойно се караше на затворени прозорци и дори съм настивал ако насоча да духа срещу мен а зимата парното беше зверско. Любопитно ми беше тогава как кола без климатик може да охлажда така добре в жегата.

Tolly
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tolly » Вто 14 фев 2012 3:13

Колега казах ти на самите клапи има дупки които са с диаметар от 3 до 5 см тея дупки са покрити с донапрен които нагара както и при мен беше но за това оправане ти е нуйно цялото разглабане на самите клапи преналепваш нов донапрен и се оправя през дупките на клапите вкарва ваншен въздух ако наван е студено клатите като се затворят вкарват студен въздух през дупките ако е топло топал затова е това твое усештане :)

Потребителски аватар
BruDoNe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BruDoNe » Вто 14 фев 2012 11:50

Tolly написа:Колега казах ти на самите клапи има дупки които са с диаметар от 3 до 5 см тея дупки са покрити с донапрен които нагара както и при мен беше но за това оправане ти е нуйно цялото разглабане на самите клапи преналепваш нов донапрен и се оправя през дупките на клапите вкарва ваншен въздух ако наван е студено клатите като се затворят вкарват студен въздух през дупките ако е топло топал затова е това твое усештане :)

И аз се чудя какъв е тоя дунапрен в духалките .. ама аз нямам проблем с парното (засега).. :012:

Tolly
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tolly » Сря 15 фев 2012 11:26

Ема той донапрен има и на разпределящите клапи тея кадето разпределя каде да духа смисал на стъклото в краката отделно имаш на самите разпределителчета на таблото и там има донапрен тъи че може от много места да го изхвърля :)

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”