промяна на напрежението на алтернатора
-
- Автомобил:
- Двигател:
промяна на напрежението на алтернатора
здравейте колеги, днеск си купих акумулатор "Berga Basic Block 12 V 74 Ah" понеже старяи си беше заминал. Момчето от магазина ми зазмери алтернатора и в началото не искаше да ми признае гаранцията понеже напрежението беше 12,5-7V, но след 1-2 мин няма и толкова се качи на 13.9- 14.2-3V, момчето ми призна гаранцията на акумулатора, но каза, че имам проблем с алтернатора и за момента всичко е в ред, но трябва да го оправя за да нямам главоболия по нататък. Въпросът ми е от четките ли е или проблемът е по сериозен и какво евентуално може да се направи? Моля помогнете! благодаря предварително !
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: промяна на напрежението на алтернатора
Най-вероятно проблем няма. Ако акумулатора е нов и не е напълно зареден на алтернатора му трябват поне няколко минути да го зареди до 14В. Момчето от магазина явно го е нямало на този урок 

-
- Автомобил:
- Двигател:
това е добре, но покарах колата 15тина минути и когато се прибрах пред блока я загасих и отидох до вкъщи да си взема мутицета и ситуацията беше същата. това пролем ли е ? или да направя още няколко дни тестове преди да предприема каквото и дае ?
- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
и при мен е така
през пурвите 1-2минути напрежението играе 13-13,8В а след това заспива на 14,2
Мисля че не е проблем
през пурвите 1-2минути напрежението играе 13-13,8В а след това заспива на 14,2
Мисля че не е проблем
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
techhard написа:това е добре, но покарах колата 15тина минути и когато се прибрах пред блока я загасих и отидох до вкъщи да си взема мутицета и ситуацията беше същата. това пролем ли е ? или да направя още няколко дни тестове преди да предприема каквото и дае ?
Ако искаш "проблема" да изчезне си сложи си някой стар акумулатор, и докато излезеш от колата да премериш вече ще е 14В.
-
- Автомобил:
- Двигател:
к 10х за помоща
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
въртиш на стартер - голяма консумация .На акумулатора му трябва малко време да възстанови изхабената енергия.
Каков толкова чудно има?
Каков толкова чудно има?
-
- Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
- Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE
Проблем с реле-регулатора имаш.Най-добре направо да се смени.Тъкмо ще си и с нови четки.Много коли съм мерил,при изправна зарядна система,и с читав и с прецакан тотално акумулатор,незареждан от години,който е за боклука за 2-3 секунди си застава на 14.2-14.3 волта.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
lion_heart002 написа:Проблем с реле-регулатора имаш.Най-добре направо да се смени.Тъкмо ще си и с нови четки.Много коли съм мерил,при изправна зарядна система,и с читав и с прецакан тотално акумулатор,незареждан от години,който е за боклука за 2-3 секунди си застава на 14.2-14.3 волта.

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Някой от вас двамата мерил ли е колко ток консумира акумулатора (нов акумулатор) веднага след запалване?
Консумацията е огромна и алтернатора просто не може да произведе толкова ток (особено на ниски обороти) затова напрежението спада.
Консумацията е огромна и алтернатора просто не може да произведе толкова ток (особено на ниски обороти) затова напрежението спада.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
fox_vt написа:lion_heart002 написа:Проблем ...
. пак няма да падне толкова напрежението че то 12.5 е по малко от самия акумулатор бре....
При изправна инсталация и генератор това не може да стане . Да спадне с 0.5V за няколко секунди , да! , но 12.5V не може да е нормално , дори и при съвсем нов разреден акумулатор !
ktamen написа:Някой от вас двамата мерил ли е колко ток консумира акумулатора (нов акумулатор) веднага след запалване?
Прав си , но в момента , в който акумулатора спре да отдава енергия и започне да приема (да се зарежда) напрежението му бързо скача от 11V примерно на 13V и повече , зарядно/разрядната характеристиката има хистерезис . При напрежение 12.5V няма да протече почти никакъв ток към акумулатора , да не говорим голям .
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Ей го милен той е мерил тока гълтан от акумулатора в първите секунди,аз лично не съм.Но съм зареждал много пъти много паднали акумулатори със стартерна количка и последващо палене със нея и съм наблюдавал колко ток гълта аку то и за колко време.И говоря за 180Ач акумулатори не за въшки по 70-75Ач.И друго ти мислиш ли че акуто е стояло на рафта в магазина и е толкос изтощен че ще смъкне напрежението ама е успял да запали като нов акумулатор,щото аз не мисля 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Тези 12,5В са измерени от някакво хлапе и аз не ги вземам особено насериозно. Забучил е сондите докато колегата върти на стартер и като е запалил първите цифри, които са се появили на дисплея са били 12,5В - много продавачи са напълно способни да повярват на подобно измерване. Милене, ти самия си писал в подобни теми, че имаш съмнения в квалификацията на акумулаторджиите. Ако не е изфорсирана малко след запалването ще е нужно повечко време да се вдигне напрежението. Стартерната количка е несравнимо по-мощен източник на ток от алтернатор на ниски обороти, а капацитета на нов 70Ачасов акумулатор е по-голям от капацитета на стар (и нуждаещ се от стартерна количка) 180Ачасов акумулатор.
Горе съм предложил елементарна проверка - слага се стар акумулатор и ако проблема не изчезне тогава ще му мислим.
Горе съм предложил елементарна проверка - слага се стар акумулатор и ако проблема не изчезне тогава ще му мислим.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
ktamen написа:.... Ако не е изфорсирана малко след запалването....
Хм-м-м за това не се сетих

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
milmar написа:На Голфа ми генератора не тръгваще на ниски обороти при първоначално запалване на колата ,а само след еднократно леко изфорсиране . После си работи перфектно .
На старите Голфове и Пасати е така, при запалване без газ, червената лампа на таблото свети и алтернатора не зарежда, докато не подадеш повечко газ. Тогава включва и си работи нормално и без подаване на газ.
А авторът на темата не е упоменал за каква кола става въпрос.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”