Въпрос за VW Golf IV смяна климатик с климатроник

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
festar
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за VW Golf IV смяна климатик с климатроник

Мнениеот festar » Вто 16 авг 2011 20:01

Здравейте
Въпроса ми е дали ако си намеря климатроник мога да си сменя климатика с него. Става въпрос за VW Golf IV 1.6

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за VW Golf IV смяна климатик с климатроник

Мнениеот van4ooo » Вто 16 авг 2011 20:36

Може но доста солено ще ти излезе-кои ще го монтира, трябва всичко от климатроника да си сигурен,че е здраво и няма липси.

Потребителски аватар
krumessko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krumessko » Нед 20 ное 2011 15:59

Здравейте .. аз също искам да попитам възможно ли е да премина от климатик на КЛИМАТРОНИК ?

madmuho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmuho » Вто 28 фев 2012 19:44

Така и аз се редя на опашката, но колкото и да се опитвам да намеря информация няма - май никой не е правил тая интервенция? Моля ако някой знае да каже :)

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 28 фев 2012 20:11

А,никой не е mhihi .Не е вярно :) ама съм го правил само 2 пъти,защото е уникално безсмислено и много сложно (да се разбира и скъпо) :)
Причините :
-трябва да се смени тялото с клапите под таблото от Голф 4 с климатроник.
-трябва да се вземе цялата ел. инсталация от Голф 4 с климатроник и да се слага на другия.това е една от най-сложните части на упражнението,защото при ГоУф още от едно време цялата инсталация се монтира според екстрите и е в един общ сноп.Т.е. искам да кажа,че някой трябва да седне и да реже кабели и да цепи снопове до побъркване,докато измъкне всеки един кабел,който е за климатроника,измежду всички останали в дадения сноп.Звучи лесно,ама никак не е.Към нея слагам контролера,всичките кабели,контролера за перките и т.н. модули,модулчета и модулченца.
-трябва да се свалят всички датчици от донора и да се накичат на съответните места по пациента,което е свързано с разни подобрения по детайлите (датчик за външна температура,отделен си е от този за MFA-то,датчик за слънчева светлина в средата на таблото горе на решетчицата и т.н.) :)
Последната и най-важна част - при Голф 4,климатроникът е проблемен като система и си слагате сами таралеж в гащите и то срещу една кофа с пари и при положение,че модулите на климатроника няма как да се тестват,преди да се сложи на колата и да се направят всички ел. връзки,които трябва...
Иначе аз се занимавам с такива неща и няма проблем да ви обясня всичко,което искате да знаете за това как стават нещата от климатик към климатроник,но аз лично не бих се захванал да усложнявам умишлено цялата работа и сам да си създавам бъдещи проблеми.
:beer

Потребителски аватар
kn9453
Автомобил:
Двигател: AHF 99

Мнениеот kn9453 » Вто 28 фев 2012 22:12

Всеки иска нещо дето го няма! Аз на свой ред искам климатик,а не климатроник!!!
И ще обясня защо? Като завъртя "врътката" на "студено" да съм сигурен че клапата е отишла посредством най-простия механизъм (жило)там където трябва.В противния случай (климатроника) трябва да разчиташ на изпълнителен механизъм (мотор който движи освен самата клапа и позициониращ елемент) който пък от своя страна е толкоз болно място на Г4 !!!

Последна промяна от kn9453 на Вто 28 фев 2012 22:55, променено общо 1 път.

tdi90 turbo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tdi90 turbo » Вто 28 фев 2012 22:16

абе аз само не разбрах защо всички желаете тази инервенция,аз пък искам да си махна климатроника и да си сложа климатик

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 29 фев 2012 0:46

Не са занимавайте с глупости. Моята Бора я купих въпреки климатроника, макар че търговецът разправяше колко било яко. Вярно е, че е по-комфортно от обикновен климатик, само че клапите са адски капризни... и като станат на по 11-13 години започват проблемите. Моите още се движат.. но.. всичко е въпрос на време :012:

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 29 фев 2012 10:41

Ами аз точно затова ви пея,че не ви трябват такива "екстри" .По-доброто решение при по-възрастна кола (кола на 10 години не е нова :Mr Green Fun ),е по-простата система,защото няма да прави ядове - климатик.
При Голф 3 и Пасат В3/В4,има 3 ел. мотора и още 3 вакуумни клапи,моторите са 250лв единия,вакуумните клапи вече не се произвеждат,само една от тях още се прави,за скромната цена от 460лв.
При Голф 4 е по-усложнено разбира се и вече няма вакуумни клапи,всичко се изчерпва с 4 ел. мотора,които обаче са много по-проблемни от тези на по-старите,защото зъбните им колела сякаш са измислени да се чупят :screwy

Потребителски аватар
Erazer
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL 2000

Мнениеот Erazer » Чет 01 мар 2012 0:03

Наистина е готина екстра климатроника,ама се скапват тия клапи.На мен не ми работи едната, ама си я карам така то ако тръгнеш всичко да оправяш колата ще ти излезе...

madmuho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmuho » Чет 01 мар 2012 23:09

Аз съм готов да направя бартер климатик за климатроник :) Климатика си има някой плюсове но специално за голф 4 предпочитам климатроника!

Потребителски аватар
kiro rachnata
Автомобил: vw
Двигател: бензинов

Мнениеот kiro rachnata » Пет 02 мар 2012 0:16

Незнам на какво се дължи но съм забелязъл че при климатроника(със здрави клапи) на Г4 въздуха в купето е много по-тежък и влажен че и в Г5 също!И аз бях замислил тази интервенция даже намерих и донор но се отказах навреме.Ако някой зане дали може да се монтира датчик за замърсеност на въздуха от ауди? да пише че отдавна го мисля.

Потребителски аватар
Cern Swiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cern Swiss » Пет 02 мар 2012 7:51

Има поне 3 такива теми - потърсете ги. Изводът е, че е много скъпо и безсмислено да се сменя - вкарваш се в излишни проблеми и разходи.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 02 мар 2012 9:31

kiro rachnata написа:Незнам на какво се дължи но съм забелязъл че при климатроника(със здрави клапи) на Г4 въздуха в купето е много по-тежък и влажен че и в Г5 също!И аз бях замислил тази интервенция даже намерих и донор но се отказах навреме.Ако някой зане дали може да се монтира датчик за замърсеност на въздуха от ауди? да пише че отдавна го мисля.

Датчика за замърсеност от Ауди само влошава това,защото постоянно затваря клапата за рециркулация на въздуха в купето и постоянно върти въздуха вътре,който пък е влажен и винаги въздуха вътре ще ви се струва тежък и гаден.При Ауди системата е по-различна и позволява да има такъв датчик,както и управлението на клапите е съобразено с него (при Голф 4 няма въобще вход на контролера за този датчик).
Причината да е такъв въздуха,основно е във филтрите за купето,които никой не сменя,когато им е времето.Сменят се на 6 месеца,максимум,като е хубаво да се сменя 1 път пролетта и 1 път есента,за да е наред всичко.Моят се е налагало да го сменям и през 2000км,когато навън е много прашно.Ако при предния собственик на колата,филтъра не е сменян на време (защото знам,че сега всички ще кажете,че си го сменяте точно на време,само че аз знам какви филтри вадя от колите,които правя :screwy ),климатичния радиатор попива част от боклуците,които започват да минават през филтъра и започва процес по гниене,който води до смрад,тежък въздух,който мирише на влага и какво ли още не.Причината е,че тези боклуци,освен че гният,също така задържат и влага,която постоянно се кондензира там и постоянно си дишате.
За да се оправи радиаклно проблема,се сваля таблото на колата,измъква се цялото парно и се почиства изпарителя.Кисне се в едни специални препарати,за да се почисти добре,понеже питата ми е дебела 6-7см и вътре се набива с гнус.Също така се почиства дренажа за конденза,който също се пълни с боклуци и лятото не се оттича и си имате блато под таблото цяло лято,че и цяла зима и си ми мирише и ви овлажнява въздуха.
това е характерно за Голф 4 и Голф 5 с климатик и с климатроник (няма значение от системата),поради една проста причина - тръбичката за оттичане на конденза при тях е по-тясна от на Голф 3,примерно,съответно много по-лесно се задръства с боклуци,които пречат на правилното оттичане на конденза от изпарителя и ефекта е налице,но определено не излизат с от завода с проблема гаден въздух в купето :)

Потребителски аватар
kiro rachnata
Автомобил: vw
Двигател: бензинов

Мнениеот kiro rachnata » Пет 02 мар 2012 10:01

Сигурно е така както казваш колега но в една от темите за проблема пишеше за потенето и при нов голф5 със климатроник! :shock

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”