Съвет за VW Vento автоматик

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
///AutoMAN
Автомобил: 1996 VW Jetta GLS [USA]
Двигател: 2.0 ltr. 115hp. AGG [Mexico]
Контакти:

Съвет за VW Vento автоматик

Мнениеот ///AutoMAN » Пон 05 мар 2012 10:45

Колеги трябва ми помощ и информация за VW Vento 2.0/115 к.с. автоматик.
Харесал съм го и не мога да се реша с този автомат...! :hmmmm :gruebel
:help:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Re: Съвет за VW Vento автоматик

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 05 мар 2012 11:05

Харесай си нещо друго.Ако искаш завишен разход,слаб вървеж и вероятност за ремонт от няколко хиляди лева пък скачай :lol:

Потребителски аватар
///AutoMAN
Контакти:

Мнениеот ///AutoMAN » Пон 05 мар 2012 11:36

Данните във скобите са за автоматика.
Разход в градско - 10.5 (11.6) л/100 км
Разход на дълъг път - 6.0 (6.5) л/100 км
Разход смесено каране - 7.5 (8.2) л/100 км

http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/12972.html

Но най вече ме притеснява точно скоростната кутия!
Скоростната кутия е 4 степенна./Колата е 96г./
Ако някой има опит и е минал през автоматик/Vento ,Golf 3/ нека да помага. :)

Последна промяна от ///AutoMAN на Пон 29 апр 2013 9:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Special mk3
Автомобил: Vw Golf Mk3
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот Special mk3 » Пон 05 мар 2012 11:42

колега хората в Европа все повече карат коли нови и стари автоматик,ние се притесняваме само защото не подържаме и то се чупи...Подържаш ли си я добре след покупката като налееш скъпо и хубаво масло не виждам какво е страшно само се втълпяват глупави мнения ,че бил опасен напротив в някой случай е по добър от ръчка на дълго е иделно и не виждам каква причина ще има да не върви....:)
Според мен няма да сгрешиш аз съм почитател на автоматиците :)
Ти си решаваш все пак ако колата си ти харесва и всичко е ОК :)
Успех ..

Потребителски аватар
///AutoMAN
Контакти:

Мнениеот ///AutoMAN » Пон 05 мар 2012 11:57

Вчера ходих да я погледна на живо.Колата е хубава.
Карах я.
Наистина е глезотия :D
Човека ми каза ,че е карана около година в България.
Когато я взел е ходил да провери маслото в скоростната кутия и от там са му казали въобще да не го сменява!(Защото било някакво по гъсто ,по-хубаво,струвало около 40$/л.,и т.н./
Единственото което било е,че трябвало заради това масло колата да работи малко на място...!?
Иначе нямало проблеми.

А пък аз съм скаран с тези автоматици. :)
Има ли някаква възможност да се разбере в какво състояние е при пробно каране??? :012:

Потребителски аватар
M-I-T-A-K-A
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот M-I-T-A-K-A » Пон 05 мар 2012 13:06

Аз по коледа се прибирах от Германия с голф 3 автоматик ,самоче 1,8 и искам да ти кажа че в началото ми беше малко гадно кво да си правя дясната ръка че все към лоста посягах,но след 3-4 часа взех да свиквам че чак взе да ми харесва :)
Особено в градско дето трябва да си сменяш скорости е супер глезотия газ -спирачка- газ :D
а за вървене .... не е никак зле ,даже ми хареса !
И то беше с 4 скорости но искам да ти кажа че 200 ги поддържах сигурно 2-3 мин без никви грижи(е двигателя ревеше все едно ще гръмне ) но си ги вдигна хайванчето
Та ако ти харесва ,запазено е и няма странни шумове го взимай !
Това че е автоматик и ще се счупи.... каква е гаранцията, каква с ръчни скорости ще вземеш и няма да се счупи!?
Да не се случва на никого де ,ама тва предубеждение, автоматик --- не чупи се и аз него разбирам

Стара кола си е на късмет!

Потребителски аватар
///AutoMAN
Контакти:

Мнениеот ///AutoMAN » Пон 05 мар 2012 16:41

Наистина е до късмет,
но не може да няма някакви тънкости с който може да се разбере ако има някакъв зараждащ се проблем :lupe при пробата който аз не ги зная!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 05 мар 2012 17:39

Jetta Sport написа: и не виждам каква причина ще има да не върви....:)

Причината се нарича "хидротрансформатор на въртящия момент" и проблемът е ,че има ниско КПД особенно в преходни режими (ускорение,доускорение) - от там колата не върви и гори спрямо същата кола с механична кутия (да не говорим че механичните са с една предавка повече).Учил съм ги кутиите в учебно заведение ,после имах 2 години автоматик които не ми е правил никакви грижи.Тогава се доразчоплих в нета "какво и как" и мнението ми е :не: .Единственото предимство на автоматика е "уникално мекото и комфортно" превключване което го прави незаменим при тежките лимузини закупени като нови.От там натаък всичко е за Белканто и Надин :lol:

///AutoMAN написа:но не може да няма някакви тънкости с който може да се разбере ако има някакъв зараждащ се проблем :lupe при пробата който аз не ги зная!

Има ама няма как да се опишат с думи.Трябва да водиш човек с тебе дето кара автоматик и бързичко ще ти каже в какво състояние е.Най-елементарните неща са без газ да пълзи по нагорнище и да няма "причуквания" при превключване (ама тва са доста относителни критерии ако не си карал ).Дори обаче да е в ред в момента на копуването не значи ,че после няма да налееш безмислени пари.Бе толкова ли се свършиха колите на тоя свят :shock

Потребителски аватар
///AutoMAN
Контакти:

Мнениеот ///AutoMAN » Пон 05 мар 2012 22:25

Колеги хипотетично възможна ли е евентуално трансформация от автоматични към ръчни?

Rabbit_TDI написа:Бе толкова ли се свършиха колите на тоя свят :shock

Колата е рядкост за нашия пазар.
Затова и мисля толкова :да:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 06 мар 2012 1:09

Естествено ,че е възможно ама си е занимавка и пак се връщаме към основния ми въпрос :lol:

Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Мнениеот passatfen » Вто 06 мар 2012 1:17

карал съм автоматик само , че на ауди 80 (б4) то беше също със 4 скорости и 2.0i 115 коня да ти кажа това че е със 4 скорости да не те гъделичка...на 120 е със 3500 оборота някаде и 200 си ги прави нормално пак и разхода беше към 9-10 градско бензин (98)
голяма "екстра" за градско каране :Mr Green Fun

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Вто 06 мар 2012 1:51

TiL написа:И аз съм карал няколко автоматика и съм с негативно мнение!

Карам едно Толедо с ръчни и съм супер доволен (мисля,че частите му са доста близки до mk3 и венто) . Карал съм до сега няколко автоматика и не ме кефи много много .Карах на едно приятелче БМВ-то 525 ТДнещо си 150 коня,верно като включиш S направо излита,ама се си търся съединителя и скоростите (макар и да не е минало много време от както взех книжката ...)Вярно е,че за задръстванията в София е по-добре,но пък аз си предпочитам ръчната,като ти е кеф си въртиш гуми,като ти е кеф си караш както си трябва ... Моето мнение е,че може доста да се прецакаш с автоматик .БМВ-то което казвам е със същото масло в скоростите и ако не загреее може да му натискаш педала до ламарината но не върви .Другото дето е с автоматика едно затъване зимата и си трябва сговорна дружина за излизането (цялото залашкване става доста трудно,защото той си върти и върти,не е като със съединителя казвам го от личeн опит ).

Последна промяна от eminem94 на Вто 06 мар 2012 9:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 06 мар 2012 9:14

Аз пък харесвам много автоматиците :) Специално пък тази кутия,освен,че е хубава,е и доста здрава,точно,защото е стара.Ако не я вземеш счупена (заради което някой трябва да я види и най-добре да се види и маслото и),вероятността да се строши в последствие е точно толкова голяма,колкото и една ръчна кутия (особено пък заводски слаганата на Голф и Венто 1.8 моно и 2-литров мотор с обратния съединител,не е кой знае колко домислена и редовно троши 5-та,примерно,което пак опира до поддръжката).Имам много клиенти,които карат автоматици с тази кутия (Голф 3,Вено-та) и са много доволни вече години на ред.Маслото на автомата се сменя горе-долу колкото често се сменя и маслото на ръчната кутия,като цена пак са съизмерими (маслото на ръчна трябва да се сменя на 2 години принципно).Автоматика има много плюсове - щади тампони на двигателя (консуматив са при кола с ръчна кутия,колкото и да ги пазиш...),понеже няма резки удари,щади и двигателя,понеже и да искаш не можеш да го вкараш на 7000 оборота,което с ръчната кутия става лесно,пък и при автоматика работи почти винаги в оптимален режим (автомата се съобразява с въртящия момент на двигателя,на който се слага),това,че е 4 скоростен не е проблем,защото 4-те скорости са по-дълги и при 200км/ч,оборотите са като на ръчна кутия (с разлика не повече от 100-200 оборота),нямаш съединител,нямаш жило за съединителя,които да създават ядове,доста по-комфортна за градско (особено пък за Софийско задръстване) и т.н. Минусите вече са ти ги казали - малко по-висок разход на гориво,малко по-мудна в ускорение и доускорение,евентуално ако се счупи,ремонта е малко цифра (зависи,понеже кутията е проста и много хора ги правят вече за не толкова много пари,а и я се счупи,я не...) и не можеш да въртиш гуми mhihi
Ако колата е хубава,заведи някой,който е карал автоматик или ако ти дадат,закарай я в сервиз за автоматици,да и видят маслото в какво състояние е - доста е показателно за състоянието на кутията,както и да я прегледат (веднага ще ти кажат ако и има нещо).Може да си поговориш с тях и за дефекти при тази кутия,за ремонти,да те ориентират.Мен лично въобще няма да ме спре,дори да е автоматик,ще си я карам и един ден ако все пак се счупи и ремонта и е скъп,ще си сложа следващата автоматична,то с тях по моргите е пълно вече за Голф 3 и Венто и ги дават на 200-300лв,понеже им седят от години и никой не ги взима :)
:beer

Потребителски аватар
///AutoMAN
Контакти:

Мнениеот ///AutoMAN » Вто 06 мар 2012 9:57

Колеги благодаря ви за помощта :bowdown

love.vwclub

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Вто 06 мар 2012 10:03

Колега,
както знаеш колата, която си харесал я знам. :да:

Стефчо -zfa159 е напълно прав.

Закарайте колата в Джемини4 да и направят един хубав преглед на скоростите, ако останалото и е наред, превключва без приплъзване и някакви други аномалии, вземи я колата, обслужи я качествено и карай. :да:

И да дойдеш на Някоя месечна да я видя.

Пс.Как ми се ще да направя някой бесен Венто проект ВР6... :deal mhihi

Последна промяна от yoan4o на Вто 06 мар 2012 10:03, променено общо 1 път.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”