значи бях при един майстор да ми каже що/откъде влиза вода в купето...той вика 99% от шибидаха. Каза си и цената - не ме устройва

Вариант 1: Най-лесно се чистият каналите за отводняване с помощта на употребявано жило на скоростомер (Tachowelle е немската дума за уреда с който се чистят), което се поставя в сонда с приблизителна дължина 230 см (кво разбират тея под сонда идея нямам) и с това жило се мушка внимателно в каналите от страна на шибедаха.
Вариант 2: Същото това жило се захваща в електронно управляема (може тук да не го превеждам правилно) бормашина и на ниски обороти "пробиваме" каналите.
Въпросите свързани с гореупоменатите варианти:
1. Някой има ли идея, какво разбират под сонда тея немци....какъв е смисъла да пъхам жило в няква сонда, с която после да ръчкам в каналите.
2. Няма ли по дълго жило което да не се налага да го слагам в каквото и да е? Имам в предвид, че всички жила които намерих са около 85 см.
3. Кви са тез електронни бормашини

4. Защо точно жило? Защото с него няма опасност да нараниме каналите? Има ли нещо подобно за заместител?
5. Ползвах търсачката за тоз проблем, идеше реч за някакви продухвания и прочие, някой може ли да обясни с какво може да се продуха/промие и т.н.
Благодаря предварително на отзовалите се