Прочистване каналите за оттичане на вода...

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Прочистване каналите за оттичане на вода...

Мнениеот buFka » Чет 05 окт 2006 20:50

Добър вечер на всички,
значи бях при един майстор да ми каже що/откъде влиза вода в купето...той вика 99% от шибидаха. Каза си и цената - не ме устройва :) толко лесно пари не давам...отворих книжката с ръководства за ремонт на голфа и вътре кво викат (превеждам):

Вариант 1: Най-лесно се чистият каналите за отводняване с помощта на употребявано жило на скоростомер (Tachowelle е немската дума за уреда с който се чистят), което се поставя в сонда с приблизителна дължина 230 см (кво разбират тея под сонда идея нямам) и с това жило се мушка внимателно в каналите от страна на шибедаха.

Вариант 2: Същото това жило се захваща в електронно управляема (може тук да не го превеждам правилно) бормашина и на ниски обороти "пробиваме" каналите.

Въпросите свързани с гореупоменатите варианти:

1. Някой има ли идея, какво разбират под сонда тея немци....какъв е смисъла да пъхам жило в няква сонда, с която после да ръчкам в каналите.

2. Няма ли по дълго жило което да не се налага да го слагам в каквото и да е? Имам в предвид, че всички жила които намерих са около 85 см.

3. Кви са тез електронни бормашини :-D?

4. Защо точно жило? Защото с него няма опасност да нараниме каналите? Има ли нещо подобно за заместител?

5. Ползвах търсачката за тоз проблем, идеше реч за някакви продухвания и прочие, някой може ли да обясни с какво може да се продуха/промие и т.н.

Благодаря предварително на отзовалите се :)

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 05 окт 2006 20:58

добър вечер приятелю

така,айде кажи като за начало Ти откъде мислиш че влиза вода.или по-точно къде е мокрото???

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Чет 05 окт 2006 21:14

lilo_stich написа:добър вечер приятелю

така,айде кажи като за начало Ти откъде мислиш че влиза вода.или по-точно къде е мокрото???

както е казал шопът "най-мразим да мислим" mhihi та и аз така...грам идея нямам откъде влиза. Появява се отдясно, пода на предна и задна седалка. По вратите не виждам да има следи от мокро, а и не му разбирам, затова нямам и идея откъде може да идва....

ПС. Последните 3 дни валя кат из ведро, първия ден нямаше нищо...но втория се появи. А колата до третия не беше карана. на третия беше повече мокро отколкото втория :)

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Чет 05 окт 2006 21:33

наистина по всяка вероятност е от шибидаха. проблема при тройките е че са направили каналите за отводняване малко тъпо, в колонката на предната врата (при пантите) канала завършва с един маншон под прав ъгъл. е точно там е проблема, запушва се лесно и наводнява купето.при двойките, каналите за отводняване са прави и излизат под калника. при мен ( на старата ми тройка) ги чистиха със стоманена тел накрая завършваща с пластмаса, след 6 месеца отново се наводно купето. с брат ми облепихме с книжна лепенка шибидаха и тавана и теглихме силикон (между шибидаха и тавана), след това извадих буксата от копчето на шибидаха и приключих с въпроса.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Чет 05 окт 2006 22:01

Малка промяна на първия вариант, а с това отпада един въпрос...

Вариант 1: Най-лесно се чистият каналите за отводняване с помощта на употребявано жило на скоростомер (Tachowelle е немската дума за уреда с който се чистят), съединяват се (незнам как) няколко жила, така, че да се получи окол 230 см дължина и с това жило се мушка внимателно в каналите от страна на шибедаха.

Потребителски аватар
Nova
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nova » Пет 06 окт 2006 6:39

Ще ти предложа един по-лесен вариант. Имах същия проблем и преди 3 дни го оправих със провод за кабели. Става въпрос за изключително дълго жило от сравнително мека пласмаса в началото на която има 5 см. пружина с метално топче с което се прекарват лан и телефонни кабели. Вярвам, че все някой от колегите ланаджии може да ти услужи. За 5 мин. работа е. За съжаление мойто го върнах, а е много дълга и широка да го взимам от човека - ежедневно го ползва.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 06 окт 2006 7:48

Ами логиката е да вържеш нещо дълго... към бормашината, и така с леко въртене.. то ще влиза..

Да не говорим, че жилото има способността да се навива като винт.. и съответно да се развива...

Но я по-скоро виж.. да не ти се процежда вода или през найлоните на вратите.. или през моторчето за парното..

Потребителски аватар
toshev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toshev » Пет 06 окт 2006 10:08

При мен също го имаше проблема. Лятото на два пъти имах вода откъм краката на шофьора. Причината-запушени каналчета за отводняване на шибидаха + паркирана кола с наведена предница напред. Така се е концентрирала цялата валяща вода в/у предните каналчета, те не са смогнали и водата влиза в купето (прецежда се покрай бялата лайсна на колонката отвътре). Изглеждаше ми че едвам покапва, ама като е капало цяла нощ.....
Взех едно тънко сиоликоново маркуче (нещо като за система), взех ено шишенце от веро с заострен мущук накрая, надянах маркучето колкото можеше да влезе в каналчето и със силна струя вода от шишето отпуших всичко. ПРез малката пишка за изтичане на предната врата изтече каква ли не мръсотия и кал. Повторих 3-4 пъти от всички страни и си е О.К.

P.S. Като казват че ще има буря и яки валежи , гледам да съм паркирал колата в хоризонтално положение. Така се оттича и от 4-те каналчета, и шанса някое да е запушено и да се наводни намалява.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 06 окт 2006 10:45

Nova написа:Ще ти предложа един по-лесен вариант. Имах същия проблем и преди 3 дни го оправих със провод за кабели. Става въпрос за изключително дълго жило от сравнително мека пласмаса в началото на която има 5 см. пружина с метално топче с което се прекарват лан и телефонни кабели. Вярвам, че все някой от колегите ланаджии може да ти услужи. За 5 мин. работа е. За съжаление мойто го върнах, а е много дълга и широка да го взимам от човека - ежедневно го ползва.

колегите ланаджии са ми далеч и малко трудно ще се осзщеестви ;) но мерси за предложението

ще следвам първо съвета на wili98, че май за момента най-лесно осъществим се оказва (поне така си мисля де mhihi)...ако не е от найлони или моторче за парно, тогава ще ръчкам по каналите и се надявам да съм намерил жило или тоз провод за кабели...

а идеята на тошев също не е много трудно осъществима.... :)

много ви благодаря на всички за дадените идеи, ще пиша какво съм открил и как евентуално съм разрешил проблема.

Ъпдейт 12:07 - със 100% сигурност са каналите, разрових края на джъджавката от която се оттича водата и започнах да вадя кал....

Потребителски аватар
ta6koo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ta6koo » Пет 06 окт 2006 19:42

това със шибедаха ми е мн болна тема първо ми проте4е, взех малко сикон и слагах на места които ми се струваха подозрителни, за момент се оправи те4а, след извесно време карах на магистралата с отворен шибедах и като взех да го затварям тои просто литна като катапулт на косъм от една кола, после ходих купувах от моргата сложих силикон като го поставях но след извесно време пак ми протече и го затворих завинаги с 3 туби силикон, така 4е за мене извода е НЯМА СПАСЕНИЕ ЩОМ Е ПРОТЕКЪЛ!

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 06 окт 2006 20:09

ta6koo, не съм сигурен, че си прочел за какво говориме....:)

Ъпдейт 20:05: Значи купих от магазина 2,5 метра маркуч с дебелина 4мм и с него ръчках и продухвах с вода, при първия канал маркуча се извади, но жената (тя нали малка и по гъвкава) се наведе и оправи извадилия се маркуч. После при втория внимавах и не се стигна до инфекции. Сега като сипя вода всичко се оттича през каналите по перфектен начин. Много съм доволен, чакам да завали с нетърпение mhihi

Още веднъж благодаря на всички които ми помогнаха...

Потребителски аватар
ta6koo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ta6koo » Нед 08 окт 2006 15:21

buFka дано си си решил проблема но за мене няма логика, ади виж резултата след като завали и ако има проблеми пак пи6и ще ти обесня тогава по подробно

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”