...ще ми се да започна с мерси на Мишо и Ники, но в моя случаи нещата стоят доста по сложно.
Сигурно повечето от вас са запознати с "великия" агрегат на WV - 1,4 AHW 16V, поставян на Golf 4, Polo, Lupo и т.н. в периода около 2000 година. Та моето семейство се вози на един такъв от май.2011г, до момента на ниските тазгодишни февруарски температури.
Ставам аз една февруарска сутрин - навън -23'С, въртя ключа виу-виу и край.
Дигам капака - що да вида, покраи щеката всичко масло а в двигателя няма никой.
Естествено се ядосвам, не знам и аз за какво искам да отворя шофьорското стъкло и за капак вадя водача му

.
...постопли се малко и такър лангър, пристига колата при Мишо и Ники. Диагностицирането не им отне време, въпреки всичко те настояха да огледат за да потвърдят проблема - замръзнали картерни газове в отдушника. Много типичен проблем за тези агрегати.
Нямаше ги и ниските обороти на колата което беше проблем на дроселовата клапа. Шофьорското ел. стъкло е 6. В никакъв случаи да не забравя и датчика за оборотите на коляновия вал който си даваше проблеми от доста време.
Тези проблеми бяха отстранени и Golf-о запали и ...
ОЛЕ ЛЕ - трака по лошо от дизел (не е най-доброто сравнение но).Слага се манометър за налягане на маслото и: Ужас -
О .
И се почна. Отваря се мотора от долу. Golf-а "ремонтиран" нагласен за продажба. Лампата за ниво на маслото шунтирана за да не индикира проблем. Два дена не спя аз и се ядосвам към можах да допусна колата да остане без масло - е можах, с малко "помощ".
И закипя, отваряне от долу - лагери по коляновия вал ... и т.н. пълна програма. А какво излезе от мотора - мани мани. Тия "монтажници" извършили предишния ремонт бяха събирали де що има от моргите скраб и го напъхали вътре. Маслената помпа беше просто нащърбено парче желязо. Отваря се мотора отгоре - ТРАГЕДИА. При този агрегат 1,4 AHW 16V валовете са в алуминиевия капак. Самия капак беше изяден отвътре. Разпределителни валове - разревах се при видът им ...
Спирам да разказвам. Ще продължа след малко пак, предполага ме разбирате...
Та - колата вече е наред.
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ Мишо, ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ Ники - защото само мерси не стига.
Вие върнахте скромната ни семейна кола на пътя.
Няма да изпадам в детайли но не мога да не споделя, че този ремонт им костваше - много време телефонни разговори в търсене на части из цялата страна + обикаляне по моргите и пазарене с авто-търговци.
Частите втора употреба за ремонт на този двигател са доста търсени и постоянно се спекулира с тях (визирам тези който са хиляди лева и е непосилно да се купят нови).
Железни сте момчета.Таньо от Дружба II.