krasi748 написа:да, ремонта зависи от това какво ще поиска маистора
От вчера забелязах че от пластмасовата капачка в двигателният отсек на преден ляв амортисьор има мазно петно, т.е. предстои смяна най-вероятно и на два предни амортисьора, със свързаните с това подмяна и на другите елементи по тях(300лв.).
Лятото в жегите след топъл старт вдига оборотите- оказва се че ми предстои неизбежна смяна на стъпковото моторче за празен ход(300лв.)
Преди месец сменях съединител(320лв.)
Не че съм недоволен от колата просто не е нормално в 21век да караме коли на по над 20години. Хората карат 3-4години и ги продават на нас. Но това е действителността и затова се питаме и помагаме със съвети, които биха ни спестили пари и нерви.
Просто не знаеш как се поддържа толкова стара кола
Трябва да смениш само проблемния амортисьор с друг втора употреба за 10 - 30лв. 320лв за съединител също ми се виждат твърде много, предполагам, че е можело да се мине само с феродов диск за доста по-скромна сума. А можеше да си вземеш и втора употреба за още по-малко пари. Колегата над мен ти обясни за стъпковото моторче. Освен това трябва всички ремонти да си ги правиш сам - в най-лошия случай ще прецакаш колата и ще я закараш на Вторични, което не ми се вижда толкова страшно, като си говорим за кола на преклонна възраст.
Гумичките няма смисъл да ги сменяш щом не ти харчи масло, но вероятно там където е текло главата е корозирала и са се образували язвички и ако не се оправят пак ще протече. Като се свали главата тогава трябва да се прецени дали може да се спести шлайфането. Аз бих я карал така без да я ремонтирам, поддържай ниско ниво на антифриза (под минимума, да има поне мъничко течност в разширителния съд) Така налягането в системата ще е по-ниско и загубата ще е по-бавна. Носи си винаги 2 бутилки с вода в багажника за екстрени случаи

Веднъж на Орлов мост ми се наложи да доливам от казанчето за чистачките - добре, че бях с чиста вода.
Ако не ти харесват съветите ми или си купи нова кола или, ако нямаш пари ползвай обществен транспорт. При твоя начин за поддръжка варианта със стара кола е абсурдно скъп.