Подобряване работоспособността на фаровете . . .
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Подобряване работоспособността на фаровете . . .
Баластите мисля работеха в диапазона от 9 до няколко си там волта, 14-15 да речем. В тоя ред на мисли може и без релета да се мине. Но от друга страна пък с тяхна помощ не се товари ключа на фаровете.
Целта на релето,ако е правилно "вързано" е да щади контактите и намали загубите от повишено съпротивление в старата инсталация.
Важи за всички консуматори.
Важи за всички консуматори.
- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
stefan4o написа:Баластите мисля работеха в диапазона от 9 до няколко си там волта, 14-15 да речем. В тоя ред на мисли може и без релета да се мине. Но от друга страна пък с тяхна помощ не се товари ключа на фаровете.
да ти подаря едни баласти да си сложиш на обикновенни крушки
ще светнат като слънце

- wartime
- Автомобил: VW Passat B4 Variant
- Двигател: ABF 1994
Колеги,някаква идея какъв цвят е кабела за късите от ключа до таблото на пасат б4.Че на тия фарове късите не минават през лостчето на волана,само дългите.Искам от там да взема управлението на релетата,обаче нямам идея дали е този?"R/09 Headlight Switch Low Beam Output-Headlight Fuses-White/Black"-Това излиза по схемата на входовете и изходите на таблото.От тук-https://sites.google.com/site/stoyneff/electrical/b3-and-b4-passat-central-electric-2-ce2.
- ZeroCool
- Автомобил: ImamDa
- Двигател: sVatreshnoGorene
- Контакти:
mccoy написа:stefan4o написа:Баластите мисля работеха в диапазона от 9 до няколко си там волта, 14-15 да речем. В тоя ред на мисли може и без релета да се мине. Но от друга страна пък с тяхна помощ не се товари ключа на фаровете.
да ти подаря едни баласти да си сложиш на обикновенни крушки
ще светнат като слънце
А прочети там под тва жълтото значе със светкавичката кво пише

- wartime
- Автомобил: VW Passat B4 Variant
- Двигател: ABF 1994
По идея на колегата rgivod
и малко идеи от руския форум и аз съм с релета.Ето така ги вързах аз,прерязах жълтия кабел(J3)за дългите и белия(J1)за късите малко преди да влязат в таблото.На изходите от таблото сложих мъжки кабелни обувки,а на прерязания кабел от ключа женски.(Ако се наложи просто ги свързвам и си е като от завода)Взех + от акумулатора с двоен многожилен кабел 2.5мм/2,като всеки с бушон 20А,и ги свързах с 30-то краче на релетата(едно за къси,едно за дълги)Маса взех от таралежа в ляво от таблото.На свободните изходи от таблото(тези с мъжките обувки)вързах крачета 87,а кабелите от ключа с крачета 86.Не съм пускал нова инсталация към фаровете,защото са двусекционни с една букса,и няма смисъл без да сменя кабелите в самия фар(поне според мен)Стана(почти)Plug and play.Имам си габарити,дългите си светят заедно с късите и всичко е вътре на сухо.Мислех си да ги вържа след ключа къси/дълги,но при Б4 късите(май)не минават през него,та за това така,отделно жълтия кабел излиза от черно-бял 10 сантиметра преди да влезе в таблото...

-
- Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
- Двигател:
Колеги някой може ли да каже какъв кабел да ползвам за крушки 130/100W, имам си релета едно за късите, едно за дългите и едно за двата фара против мъгла (всяко по 40А), обаче съм с оригиналните кабели които не ги знам с какво сечение са, но не са повече от 1-1,5 кв. мм. и искам да ги сменя да елиминирам падовете на напрежение до минимум 

- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
С тези крушки 100/130 W ще си стопиш рефлекторите!
-
- Двигател:
venll-vr написа:С тези крушки 100/130 W ще си стопиш рефлекторите!
Колега не питам какво ще си стопа ами какви кабели ( с какво сечение ) да ползвам за съответните крушки, като ги стопа ще сложа резервните фарове

130 вата/12 волта = 10,833... Ампера. С достатъчна за практиката точност проводник със сечение 1 кв.мм. издържа максимално 10ампера. За конкретния случай проводник със сечение 2,5кв. мм. ще издържи захранване на консуматор с мощност 130вата, без да се отрази пад на напрежние в проводника.
-
- Двигател:
rado_ev написа:130 вата/12 волта = 10,833... Ампера. С достатъчна за практиката точност проводник със сечение 1 кв.мм. издържа максимално 10ампера. За конкретния случай проводник със сечение 2,5кв. мм. ще издържи захранване на консуматор с мощност 130вата, без да се отрази пад на напрежние в проводника.
Това исках да чуя, благодаря ти колега

- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
Колеги,взех си 2 релета,но имат и краче 87а.Това краче като прекъсвач на 87 ли е?
Аз си мисля,че трябва да му се пусне +,за да тръгне,така ли е?
И един бърз въпрос-с колко ампера работят стандартните h4 60/55w крушки?Говоря за 2 крушки заедно

Благодаря предварително!
И един бърз въпрос-с колко ампера работят стандартните h4 60/55w крушки?Говоря за 2 крушки заедно

Благодаря предварително!

- papi92
- Автомобил: Golf 3 1.6
- Двигател: ABU 1993
toshara написа:Колеги,взех си 2 релета,но имат и краче 87а.Това краче като прекъсвач на 87 ли е?
И един бърз въпрос-с колко ампера работят стандартните h4 60/55w крушки?Говоря за 2 крушки заедно![]()
[img]http://store.picbg.net/pubpic/36/22/ce34f5ff2de43622.jpg[/img
Благодаря предварително!
Късите са около 9.5А (двете крушки)
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
toshara написа:Колеги,взех си 2 релета,но имат и краче 87а.Това краче като прекъсвач на 87 ли е?
Колега, електриката не ти е силната страна май.
На въпросите ти -
87а и 87 са нормално затворен и нормално отворен контакт съответно.
Релето има оперативна верига (слаботокова), която за да сработи е нужно да й се подаде + и - (клеми 85 и 86). Съответно, когато това стане, нормално отвореният контакт се затваря, а нормално затвореният се отваря. Малко е трудно да се обяснят тия неща на човек, който не разбира от електрика, ама все пак толкоз мога, не съм добър даскал. Веригата между 30-87 и 30-87а се нарича силова - т.е. там минава големият товар, който може да понесе релето.
- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
Горе-долу ми се изясниха работите,значи по темата за свързването на релето,свързвам си го както е на тази схема,без да пипам 87а,защото фактически не ми трябва.
Вярно не ми е силната страна,въпреки че учих 2 семестъра физика в ТУ,но този семестър ми предстои електротехника,надявам се там да се избистрят нещата

Вярно не ми е силната страна,въпреки че учих 2 семестъра физика в ТУ,но този семестър ми предстои електротехника,надявам се там да се избистрят нещата

Последна промяна от toshara на Чет 03 яну 2013 22:50, променено общо 1 път.