От минерално към полусинтетика Motul 10W40

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Ivo_
Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
Двигател:

Мнениеот Ivo_ » Пон 18 сеп 2006 21:27

Първото масло което сложих след като взех колата беше 15В40 на Валволин. По-късно отчетох това като голяма грешка, и го смених след около 5-6х. км. Не знам с какво масло беше в началото колата, но като я взех повдигачите почти не се чуваха на студен двигател. С този Валволин още като се качих реших, колата се е прецакала, повдигачите се избиваха. Така се получава като слушаш майсторите :(
После минах на Кастрол Магнатек 10В40 полусинтетика. Много доволен съм от това масло. Количката за 10 000 км. изгоря едва 500гр. Карам предимно извън градско ако това има някакво значение. Но чукането на повдигачите си остана дори и лятото. Това масло го дават специално за студен старт, намаляло триенето и пр. Това което бях забелязал лятото, че при продължително каране с около 140 км/ч при почти мах товар температурата на маслото е 110-115 градуса, че дори и повече на моменти.
Сега съм с Лики Моли с молибден 10В40. Едва съм изминал към 1000км. Това което съм забелязал за сега е доста по-ниската работна температура. Пак с мах товар скорост от 190 км/ч за около 5 мин., после постоянна 140 към 15 мин. не вдигна повече от 105 гр. Пак си чука на студен двигател и това е :?:
Не разбирам кой знае колко от масла, но мое мнение е че в никой от специализираните сервизи са смяна на масла не могат да ти дадат компетентно мнение. Питаш кое е по-добро в случая, а те ти отговарят: "Което и да сложиш все едно. Цената идва от марката, и завоюваното име!"

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Вто 19 сеп 2006 12:54

Така беше и при мен в началото с полусинтетика работеше супер тихо, а после с минералното, което е по дебело и в първия момент трудно пълни хидравличните повдигачи на клапаните и започнаха да чукат!

Потребителски аватар
ToTo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ToTo » Сря 20 сеп 2006 17:52

Muncho написа:Някакви отзиви за масло Лики Моли?

Аве и аз сложих Лики Моли 10 W40 на моя ABF. Ейми взима масло. От АРАЛ 0 W40 не взимаше много странно. Ся ще сменя некоя друга гарнитурка +гумичките и мисля да сипя 5 W50 тоя път та да видим.
Ко ще кажете а? :wink:

Потребителски аватар
ToTo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ToTo » Сря 20 сеп 2006 18:02

веселин написа:
Не е от ранга на Motul,но лично аз съм три години само с такова и съм доволен-10W40 Super Leichtlauf /две смени/ после 10w40 с MoS2/за зимата/ и така ги редувам :drive :dance:

Motula по ли е табела от Molito?

fisto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fisto » Сря 20 сеп 2006 18:22

Всеки пише какво масло слага, ама не пише модела на колата.
Аз за моята барака 1.9TD какво ми препоръчвате. От Кутенколер съм много доволен, умерена цена и пише made in Germany.

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Сря 20 сеп 2006 18:50

...

Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 22:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Чет 21 сеп 2006 0:22

ToTo написа:
веселин написа:
Не е от ранга на Motul,но лично аз съм три години само с такова и съм доволен-10W40 Super Leichtlauf /две смени/ после 10w40 с MoS2/за зимата/ и така ги редувам :drive :dance:

Motula по ли е табела от Molito?
Със сигурност-макар,че е по-късно възникнала марка от Лики!За мойта дърта кошница-скъпо масло като Мотула ще и дойде незаслужена глезотия :wink:

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Чет 21 сеп 2006 10:40

Хайде сега един въпрос от човек,който не разбира от масла...MOTUL ли е най-доброто масло или не.... то ли е едно от най-добрите предлагани в БГ. Може ли да кажете какво друго качествено наистина си заслужава парите,нещо по-добро от MOTUL-а да речем. Като говорим за масло за ежедневно каране.

И още един образователен въпрос: Доколкото разбрах маслата биват синтетика,полу-синтетика и минерални...има ли още и каква е разликата в тях като структура и работа?

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Чет 21 сеп 2006 11:46

FreeSoul написа:Хайде сега един въпрос от човек,който не разбира от масла...MOTUL ли е най-доброто масло или не.... то ли е едно от най-добрите предлагани в БГ. Може ли да кажете какво друго качествено наистина си заслужава парите,нещо по-добро от MOTUL-а да речем. Като говорим за масло за ежедневно каране.

И още един образователен въпрос: Доколкото разбрах маслата биват синтетика,полу-синтетика и минерални...има ли още и каква е разликата в тях като структура и работа?
Ееееее да си с две-три мнения ще те разбера-ама 221- що те мързи толкова да търсиш http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=26300 въобще за маслата едва ли е писано за нещо повече във форума-пре пре пре предостатъчно! :търсачкаа :censored Нема по-добро от Мотула,после е Мобил 1-Лики Моли е добро,но под нивото на първите две!

Потребителски аватар
ToTo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ToTo » Чет 21 сеп 2006 13:42

Ще взема да и туря MOBIL1 5W50 на мойта баба яга та да видим. :wink:

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Чет 21 сеп 2006 14:50

Простете !!!

Потребителски аватар
golf3
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот golf3 » Вто 10 окт 2006 9:54

Доста време отделих за четене във форумите,та доста мнения видях.Не желая да се правя на много отворен,но немога да се съглася с колегите за качествата на BG маслата!Говоря принципно.Искам да добавя само,че българските (съветски)стандарти са доста по строги от европейските и натовските.Поне така беше до 99г.Следяха се повече показатели и изискванията бяха по-строги!Предполагам има някакви традиций в производството,пък и оборудване,технологий и т.н.Разбира се всичко зависи от хора!Ще ми се да мисля,че правим нещо сносно,иначе как се хваща пазар?Ето сега се пробват и с полусинтетика,нима не мислят как ще го пласират?

P.S.2003г.се пенсионирах във военна ГСМ-лаборатория,та вярвяйте доста масла съм видял!Понеже бяхме сертифицирани при нас са идвали за протокол за внос доста масла с "лъскави"имена и етикети,обаче съдържанието им беше :evil:
Извинете за дългата"реч",но не се лъжете по етикетите!!!

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 10 окт 2006 11:44

golf3 написа:P.S.2003г.се пенсионирах във военна ГСМ-лаборатория,та вярвяйте доста масла съм видял!Понеже бяхме сертифицирани при нас са идвали за протокол за внос доста масла с "лъскави"имена и етикети,обаче съдържанието им беше :evil:
Извинете за дългата"реч",но не се лъжете по етикетите!!!

Я сподели някои резултати от лабораторните изследвания и марките - това е много интересно.

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Вто 10 окт 2006 11:53

golf3 написа:Искам да добавя само,че българските (съветски)стандарти са доста по строги от европейските и натовските.Поне така беше до 99г.Следяха се повече показатели и изискванията бяха по-строги!

Стандартите не са задължителни, в Европата от много отдавна, в България - от 7-8 години. Няма и законови регламенти за състава и свойствата на маслата. Така че всеки произвежда каквото си иска и както си иска. Всичко опира до фирмена политика.

Днес купих поредната тубичка MOTUL 6100 за Polo. Много добре се чувства с него, да ми е живо и здраво! :lol:

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Автомобил: Dacia Sandero Stepway
Двигател: 2017
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Вто 10 окт 2006 15:24

Кастрол Магнатек 10W40 - перфектно. Галфона мърка доволно... 8)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”