Колко струва да се направи шибидах?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
kr1sh0
Автомобил: BMW
Двигател: 335d

Re: Колко струва да се направи шибидах?

Мнениеот kr1sh0 » Чет 05 апр 2012 13:14

#predat0r - Колега, имам голф3 без клима с шибидах, честно да ти кажа за последната 1 година 1-2 пъти съм го ползвал, СТРАХ ме е просто, стария собственик го е правил, предишния също, при мене надявам се да не се налага, че много играчка си е. Шибидаха е Електрически, мисля че им е слабо място на тия коли, и други оплаквания съм виждал, най-безпроблемно ми се вижда тавана да си е цял и да няма тази екстра (Та дори и за сваляне и претапициране е по-лесно като е цял тавана :) )

П.с- Sting - Карай си колата и не се занимавай с простотии.

П.с2- Старите хора преди 30-40 години масово са карали БЕЗ шибидах, без климатик и всякакви други екстри. Мисля че не е толкова необходим, щом и без него може..

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 05 апр 2012 13:24

Да споделя и моите впечатления от шибедаха. 7 години имах Г3 с ел. шибедах.

Плюсове:
- ако колата няма климатик, това е единственото спасение в горещините. Отваряш го и можеш да караш по магистралата без да ти духа директно, а температурата в колата става поносима
- изглежда готино (това е субективно)
- за пушачите сигурно е удобно, щото иначе ще се задимява купето, а така няма нужда да се отварят страничните прозорци.

Минуси:
- ако е ел. шибедах рано или късно ще имаш проблеми с механизма - било то водач или моторче.
- ако не се поддържа ще протече (макар че това не е истински минус - ако го поддържаш, няма да протече)
- през лятото по обед не може да се ползва повече от 2 часа, щото пече на главата mhihi

Извод:
Ако колата има климатик не ти трябва. Ако бях на твое място щях да си дам парите за нещо друго.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 05 апр 2012 13:26

Ако се поддържа (почиства и смазва) редовно ел. шибидах на голф 3 е абсолютно безпроблемен.

icefire написа:Ако колата има климатик не ти трябва. Ако бях на твое място щях да си дам парите за нещо друго.

Почти съм съгласен с теб :) друг много готин момент на стъкления шибидах е като спреш първа кола на светофара и няма допълнителна секция отсреща на кръстовището. Поглеждаш нагоре през "джамтавана" и си виждаш какво свети.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 05 апр 2012 13:30

radi_nrj написа:Ако се поддържа (почиства и смазва) редовно ел. шибидах на голф 3 е абсолютно безпроблемен.

Да, така е. Голфът беше при покупката още с развален шибедах, после следваше голямото разглобяване на тавана и монтаж на нов механизъм от морга. От тогава - 2 пъти годишно смазване на водачите и веднъж в годината проверка на каналите за отводняване. Повече шибедахът проблеми не е показвал.

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Чет 05 апр 2012 14:55

Някъде на нагоре в темата писаха 500-600лв + доста хамалогия.Ако наистина е така то мое мнение по добре климатик да си сложи.Ще остане и за почерпка даже.Летата в България не са това което бяха.Жигулата на времето имаше слаган.За 6-7 години един път не е отварян,можеби за това не течеше :D .Климатика си е голяма работа.Климатроника 2 пъти. :063: :beer

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Чет 05 апр 2012 15:06

muns61 написа:
Aprilia написа:2 Според мен повече от 500 лева не би се вързало, много ме е яд че си боядисах тавана иначе щях да съм го направил това. :bowdown :bowdown

Да посмятаме малко.
Покупка на шибедах - с отрязване на част от тавана и купуване на тапицерията - около 150 лв. Ако е ел - може до 200.
Разоборудване на колата - седалки, тапицерии, щото не бих работил рязане и заварки само със завиване с азбестово одеало и да рискувам дупки... После трябва да се сглоби отново.
Изрязване на тавана, напасване на новата част, заварки... И то така, че да не стане "Дунавски вълни".
Китване, шкурене, полиестерен грунд, пак шкурене, акрилен шприц, шкурене, боядисване.
Сглобяване, ако е ел - прекарване на инсталация.
Бояджийски материали.
Връзва ли се на 500 лв? Ако се наемаш на тази цена да ги правиш без забележки - започвай. На мен не ми се връзва.
Единствен евтин вариант е плексигласов шибедах, от евтините. Режеш дупка на тавана, режеш тапицерията и монтираш. И ако не протече първата година, втората - със сигурност.
На слука!

Шибедаха комплект струва около 150 лева, освен ако не попаднеш на алчен моргаджия. От там нататък 350 лева ти се струват малко за труд ли :roll: Боядисването на тавана е 100 лева (поне толкова взимат на детайл извън София) от там за 250 лева тенекеджията не може да изреже тавана и да завари и напасне парчето от другия таван ли :wink: Плюс това цената е приблизителна може примерно и 600 да излезе. Но цената не е фрапиращо голяма, и не не съм тенекеджия че да се хващам аз да го правя, ама има кадърни хора които работят на нормални пари :wink:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 05 апр 2012 15:37

Aprilia написа:
muns61 написа:
Aprilia написа:2 С От там нататък 350 лева ти се струват малко за труд ли :roll: Но цената не е фрапиращо голяма, и не не съм тенекеджия че да се хващам аз да го правя, ама има кадърни хора които работят на нормални пари :wink:

350 лв са труд и материали, по твоята сметка. Като махнеш материалите
Боя - 250 гр - 40 лв
кит - 0,5 кг - 10 лв - от този 0,5 кг на тавана ще остане 200 гр, другия ще е изшкурен
полиестер 300 гр - 8 лв
щприц 300гр -8 лв
тиксо, шкурка, коресилин за миене и разреждане на шприца -20 лв
И колко остана за труд? За тези пари всеки уважаващ себе си майстор ще смени и боядиса калника и ще си свирка. Това с насаждане на шибедах е кауза пердута, освен ако си го правиш сам. Смяната на цял таван е по-лесна, стъклата само оскъпяват процедурата.

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Чет 05 апр 2012 15:56

моя ляв додач с строшен.. само се отваря нагоре... и то като го отворя левия водач го бутам с ръката иначе седи малко на криво и при затваряне използвам същатата процедура

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 06 апр 2012 13:15

muns61 написа:Разоборудване на колата - седалки, тапицерии, щото не бих работил рязане и заварки само със завиване с азбестово одеало и да рискувам дупки...

Азбестовото е забранен продукт. Освен това издържа на макс 400 гр Ц.
Мога да ти предложа т.н. керамично / алумосиликатно одеало на маКС. 1260 гр.2 мм дебелина.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 06 апр 2012 13:35

Тъй като съм сваля таван на голф с и без шибидах мога да кажа, че да се сложи оригинален шибидах ще трябва да се смени тавана с такаъв от кола, която е имала. На тези, които са без шибидах конструкцията и оребрението на тавана са различни и липсват монтажните планки за механизма.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”