Въпрос за мотор 1.6 АЕЕ

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Въпрос за мотор 1.6 АЕЕ

Мнениеот kris11 » Съб 14 апр 2012 13:22

АЕЕ то на Поло не е с комп на магнети Марели/само Голф 3 са с Марели/.
Няма нищо страшно при откачане на акумулатора.С Марели е зор обучаването на клапата - не възприема -пробвано е и с Адиа и с Ваг Ком. Проблема в клапата е изтъркване на пситите - 3 бр плъчгачи и въпреки, че плъзкачите им са като четка 3-4 косъма трият по пистите идва момент с надирането на пистити и само смяната на целия възел дроселова клапа помага. Плочката с потенциометрите не се предлага като отделна резервна част.
Проблеми на АЕЕ то са и малснеа помпа и ниско налаягане на маслото. При Г3 обор. на ПХ са 650 и там при поизносена помпа чукат повдигачите при топло масло. На Плуоверите обор. на ПХ са 850 и го няма чукането на повдигачите. При тях компа е Бош.
Инжекцията е 4 спринцовки с раздфелно впръскване.
Забр. И смукателния колектор е пластмасов. Само ГИ .

Потребителски аватар
mom4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mom4ooo » Сря 18 апр 2012 18:03

Здравеите,
От почти година карам с голям кеф първата си кола Поло 1999г. АЕЕ 1,6 без газ без нищо много я щадя, но все пак ми прави разход от 7,5-8л/100км градско.
Наближава смяната на масло,филтри и искам да попитам има ли нещо на което трябва да обърна внимание(да наблюдавам) след като модела има проблеми както казахте с налягането на маслото(трябва ли да слагам по специално).Кажете някакви проблеми или неща който мога да оправя или да следя за да остане пушка :)И този проблем с колектор за който говорите може ли да се смени проблем ли е?
Имах 1 проблем наскоро-След като ми светне лампата за бензина 10-15км каране започва да придърпва ама много( натискам педала едва едва върви после ускори малко после пак едва едва ) карах я на едни майстори който уш много разбират казаха ми че и 4-те свещи са се били стопили и горивния филтър ми е бил черен и ги смениха .След седмица каране пак се получи същия проблем и ходих пак при тях да ги питам и те казаха че незнаят от какво е и да съм отидел на Елкон , но не ходих и от тогава нямам този проблем.
Иначе като цяло съм много доволен от колата :) Супер е
Благодаря и приятен ден

popit
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот popit » Сря 18 апр 2012 19:35

Здравейте,от около месец имам поло 1,6 75коня,АЕЕ мотор.Сложих газов инжекцион,и кво да ви кажа scare ,хем газ хам бензин.Явно дюзите пикаят,сега съм решил да сложа реле на бензиновата помпа.Как смятате,дали ще карам само на газ.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 18 апр 2012 20:01

mom4ooo написа:-След като ми светне лампата за бензина 10-15км каране започва да придърпва ама много( натискам педала едва едва върви после ускори малко после пак едва едва ) карах я на едни майстори който уш много разбират казаха ми че и 4-те свещи са се били стопили и горивния филтър ми е бил черен и ги смениха .След седмица каране пак се получи същия проблем и ходих пак при тях да ги питам и те казаха че незнаят от какво е и да съм отидел на Елкон , но не ходих и от тогава нямам този проблем.
Иначе като цяло съм много доволен от колата :) Супер е
Благодаря и приятен ден

Зимата резервоара празен ли е бил все? Предполагам, че имаш конденз в резервоара или са ти подобрили бензина с вода на някоя бензиностанция.А също и батаци в резервоара .Оттам ти се е напълнил горивния филтър с боклуци. Сваляне на резервоара и промивка му е спасението докато пак ти напълнят помия.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 18 апр 2012 20:06

popit написа:Здравейте,от около месец имам поло 1,6 75коня,АЕЕ мотор.Сложих газов инжекцион,и кво да ви кажа scare ,хем газ хам бензин..

Това как го реши ?? С Ги палиш на бензин и на около 40-43 гр темепература на антифриза ти се обръща автоматично на газ при ускорение.
Остави си помпата да работи и да циркулира бензин през дюзите - иначе ще сменяш и помпа и дюзи. Периодично доливай бензинза да се меши с остатъка. Иначе остатъка става с неизвестана структура и скпва и дюзи и помпа.

alexww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexww » Сря 18 апр 2012 22:04

Не знам колко е вярно това с тестера след сваляне на акумулатора ама аз го имам същия двигател на поло комби 98 и същия проблем - на празни обороти за момент се чуди кой път до фане но се справя.....с климата направо си гасне... сега като прочетох си спомних че предната зима му смених акумулатора..... така че мисля да го закарам до го видят....

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 18 апр 2012 22:23

Ако гори и двете ще дави мотора и ще работи отвратително.За всеки случай пробвай да откачиш бушона на помпата и виж дали ще има промяна в работата на мотора докато бачка на газ :да:

Потребителски аватар
bee7le
Автомобил: Golf 5
Двигател: BSE 2007

Мнениеот bee7le » Вто 24 апр 2012 21:24

В аутодата всички 1.6 АЕЕ двигатели са с магнет марели комп. има и други два 1F и АЕА които са с bosh и са 1.6-75 hp, май се водят моно инжекция. Стори ми се много странно да си махнеш акумулатора, например за да го заредиш и да ти е нужна после настройка на компа. При изправна дроселова клапа прави ли го това АЕЕ-то ?

Потребителски аватар
TodorSlavkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот TodorSlavkov » Сря 25 апр 2012 13:43

Моят двигател е точно АЕА 1.6 моно 75 коня, нямам проблем с настройката на дроселклапата при сваляне на акумолатора.
Поздрави

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 25 апр 2012 19:19

TodorSlavkov написа:Моят двигател е точно АЕА 1.6 моно 75 коня, нямам проблем с настройката на дроселклапата при сваляне на акумолатора.
Поздрави

Нито при АЕА нито при АЕЕ няма проблем с откачането на акумулатора.Като цяло двата мотора си приличат само на външен вид.Разликите са много.

popit
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот popit » Сря 02 май 2012 13:46

Все пак сложих реле на помпата,то иначе не се издържа-за 500км на газ да изгори и 1/4 резервоар бензин.Относно паленето-пали на бензин и при 35гр. прехвърля на газ.

dimitko12
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimitko12 » Сря 02 май 2012 14:29

Здравейте! Аз вече три години карам Поло с мотор АЕЕ на газ и нямам никакви ядове. Като махна акумулатора нямам никакви проблеми после. За купето си мисля, че мотора е добър.

Потребителски аватар
sasho_sb
Автомобил: Vw Golf mk3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот sasho_sb » Нед 06 май 2012 7:54

Здравейте,аз карам Г3 с този мотор вече 102000 км.Смених 2 дроселови клапи втора ръка и една нова /сега съм с нея/,настройките на клапата се губят при откачане на клапата без да е откачена клема на акумулатора /това се получи при две клапи втора ръка и след това настройките не се въстановиха с никакви уреди ,справка Иво /Машината//.Иначе моторчето е добро за всекидневна кола, достатъчно пъргаво за нашите прекрасни пътища,среден разход 8-9 газ и с ГИ и с обикновената газова с който изминах около половината километри докато сам си развалих настройките и сцепих два колектора,недостатък е че са редки и трудно се намират сравнително истински части .

Потребителски аватар
Hristov838
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Hristov838 » Нед 06 май 2012 13:24

Аз също имах Голф с този мотор АЕЕ. Като разход и динамика бях доволен от него. Започна от време на време да ми гасне на светофарите, при загрял двигател на празен ход. Почистих дросела и повече не го прави този проблем. Странно, защото дросела не беше зацапан, имаше съвсем малко черно около клапата. Други проблеми не съм имал.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 21 май 2012 15:57

bee7le написа:В аутодата всички 1.6 АЕЕ двигатели са с магнет марели комп.

Не е така ,на Поло 6Н компа е Бош ,обороти на ПХ над 850 .
На Голф АЕЕ обороти на ПХ - 650.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”