B3, саморазвиване на болтове на гума ?

Техническа и сервизна информация за Passat
azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Re: B3, саморазвиване на болтове на гума ?

Мнениеот azrod » Сря 18 апр 2012 17:26

Влизаме в голям филм ама с какво рамо и с каква сила ги стягаш ?

Потребителски аватар
Plamen Spasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen Spasov » Сря 18 апр 2012 21:00

Здравейте колеги,
поработил съм, като гумаджия и според мен проблема е, че някой "доброжелател" развива трите болта (без секретния). Когато трите са хлабави и джантата се държи само на един (в случая секретния), то той ще се разхлаби от вибрациите на джантата в движение - това е сигурно.
Оригиналните болтове за гумите имат специфичен профил на нареза на резбата, така че при нормални обстоятелства те се дозатягат без значение от коя страна на колата са (без значение от посоката на въртене). Тук можете да си обясните трудното развиване (особено комбинирано с малко ръждичка и гадости по нашите пътища).
Че това е опит за убийство е ясно (може и някой да не осъзнава възможните последствия), не съм юрист но щом колегите казват явно е подсъдно (и е логично да е подсъдно).
Разбира се без проби не може да се изключи нито една причина, но не съм чувал за случай оригинални болтове да създават проблеми на железните джанти (оригинални), пък колкото и да са износени болтовете и джантите. А пък да са се износили повече само на една гума - според мен шанса това да се случи е само в теорията на вероятностите и на практика е невъзможно. Ако имаше проблем в главата на болтовете и леглата им (на джантите) то той щеше да се прояви на всички джанти.
Всичко написано е с уговорката, че колегата ясно казва, че досега не е имал проблеми няколко години с тези болтове и тези джанти.

П.С. Колега Passenger - възможно ли е при някоя смяна на гуми да са ти сложили болтовете от съседната кола (на някое гумаджийно), при такъв вариант е възможно да са болтовете.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Чет 19 апр 2012 7:12

На левите гуми болтовете вървят на развиване :idea: Аз от ляво стягам юнашки точно по тази причина.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Чет 19 апр 2012 19:28

Plamen Spasov написа:Оригиналните болтове за гумите имат специфичен профил на нареза на резбата, така че при нормални обстоятелства те се дозатягат без значение от коя страна на колата са (без значение от посоката на въртене). Тук можете да си обясните трудното развиване (особено комбинирано с малко ръждичка и гадости по нашите пътища).
...
П.С. Колега Passenger - възможно ли е при някоя смяна на гуми да са ти сложили болтовете от съседната кола (на някое гумаджийно), при такъв вариант е възможно да са болтовете.

Това чух и аз днес от нашите механици които обслужват повече от 100 автомобила ...
Не, знам за недоброжелатели ... не мисля че имам ... няма за какво
Гумите сам ги сменям, затова съм сигурен в това което правя.
Както и да е :)
Явно ще внимавам и проверявам по често. :)

Потребителски аватар
gogata1982
Автомобил: GOLF 3
Двигател: 1995 - 101
Контакти:

Мнениеот gogata1982 » Чет 19 апр 2012 19:36

аз съм имал подобен проблем колеги ,но знаех причината ...джантите с които карах бяха от фиат на 4х98 а колата беше на 4х100 даже накрая се наложи да правя шпилка защото болта остана без резба :)

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 19 апр 2012 21:00

другия вариант е да не му отговаря централния отвор на джантата.Нали се сещате,че оригиналните толкова плътно лягат,че можеш да ги караш и с 1 болт образно казано.Ако е по-голям има вероятност товара дето пада на болтовете да ги развива...

Върни се в “Passat”