Колко струва да се зареди климатроника с фреон?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
S_T_I_N_G
Автомобил: GOLF 4 1.8 T
Двигател: AGU GU GU GUUUUUU

Re: Колко струва да се зареди климатроника с фреон?

Мнениеот S_T_I_N_G » Вто 01 май 2012 19:06

rokera671 написа:70 лв .Когато продават кола с неработещ климатик повечето казват,че трябва да се зареди фреон.Много пъти причината е съвсем друга и става въпрос за доста парички.

Да съгласен съм с тебе :)
Така беше с една кола :)
Качвам се карам пускам климатроника и греда леко ладничко :)
Викам му що не работи ония е до са работеше какво му стана .. сигурно фреона :) и така :)
:beer :drunk

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 01 май 2012 19:15

Зареждането на системата с фреон е едно. Трябва и изправна система за да работи правилно, но това е цяла наука от която нито разбирам, нито се интересувам. Има си хора дето ги разбират нещата...
Моето мнение е, че като ще купуваш кола на десетина години, редно е да я закараш някъде да я опушат тая система малко, да измре всичкия тоя живот който живее вътре в таблото и и чиито спори нямаш нужда да дишаш, нито ти, нито семейството и приятелите ти!

Потребителски аватар
S_T_I_N_G

Мнениеот S_T_I_N_G » Вто 01 май 2012 19:19

joromnt написа:Зареждането на системата с фреон е едно. Трябва и изправна система за да работи правилно, но това е цяла наука от която нито разбирам, нито се интересувам. Има си хора дето ги разбират нещата...
Моето мнение е, че като ще купуваш кола на десетина години, редно е да я закараш някъде да я опушат тая система малко, да измре всичкия тоя живот който живее вътре в таблото и и чиито спори нямаш нужда да дишаш, нито ти, нито семейството и приятелите ти!

Съгласен съм не бях се замислил толкова задълбочено така е :)
Съгласен съм със сигурност ще има профилактика :)
:drunk :beer

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Вто 01 май 2012 19:33

S_T_I_N_G написа:
joromnt написа:Зареждането на системата с фреон е едно. Трябва и изправна система за да работи правилно, но това е цяла наука от която нито разбирам, нито се интересувам. Има си хора дето ги разбират нещата...

Съгласен съм не бях се замислил толкова задълбочено така е :)
Съгласен съм със сигурност ще има профилактика :)
:drunk :beer

Задължително на майстор!С един Нисан се набутахме така на времето и ремонта излезе доста солен.

Потребителски аватар
S_T_I_N_G

Мнениеот S_T_I_N_G » Вто 01 май 2012 19:38

Разбира се благодаря :) :beer :drunk

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 01 май 2012 19:42

Аз имам на предвид друго - камара продавачи ползват следното оправдание, при наличие на миризма в купето при пускане на климатик, казват че филтъра е за смяна. А то обикновенно има живот в тая система. Хората който наистина се занимават с климатична техника имат една машинка дето изпарява някаква течност в колата при работещ климатик/нямам идея как се казва нито машинката, нито течноста/, с цел тоя пушиляк да се върти през системата и да измре тая гад дето има достъп до него... Избивала бактериите вътре по системата, или поне така казват.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 01 май 2012 21:14

Начини има поне 10,ама никой не е*ава да ви каже или да напише на спрея,че е адкси вреден за домашни любимци или деца до 10 години.Това доста намалява възможността да се употребяват разните методи за борба с миризмата,защото повечето хора си возят деца и кучета в колите и за тях този препарат е ужасно вреден.
Иначе има машинки - най-неефективния метод, има спрейове - имат ефект,малко е временен,ама има ефект, има едни неща,които се слагат вътре и отделят пушек,който върти в системата и трепе бактерии.Има какви ли не методи,пробвал съм 90 и % от тях - помагат,за няколко месеца,после отново.
За системите - когато се купува колата,трябва климатика да работи,защото иначе не е ясно какво става - може да има само лек пробив или само да е изпразнена,може и да и трябва ремонт за 1000+ лв.В сервиза са идвали не 1 и 2 коли,които уж са само за пълнене,а реално примерно от климатика е останало само копчето за пускане или пък има 2-3 компресора в багажника и тем подобни чудеса на техниката.Затова ако климатика не работи в автокъщата - искате да го напълнят,за да може да си го пуснете и да вее студено,иначе не е ясно дали компресора става за нещо изобщо.
Масово пълнят системите с въздух под налягне,пропан-бутан и какви ли не глупости,само и само да се чуе заветното "цъкване" на компресора,като гледате колата,за да може да ви кажат "е,то компресора включва,само трябва да се допълни и си готов" .А причината да е въздух,а да не е фреон,е основно,че фреона е с пари,въздуха не е,също така въздуха изтича по-бавно,защото има по-голямата плътност.
На новозакупена кола,се прави профилактика,защото масово ги зареждат само с фреон,без масло и да,тя си вее студено,ама след месец компресора става на малки компресорчета,защото не се смазва.
Има и ред други тънкости,ама темата е за друго и няма да се отплесвам :)
:beer

Потребителски аватар
shadou2
Автомобил: VW Bora
Двигател: 1.6 SR

Мнениеот shadou2 » Нед 17 авг 2014 10:42

Здравейте, знаете ли къде в Добрич се прави профилактика на автоклиматици, климатика ми работи добре охлажда перфектно, но ми се ще да му направя една профилактика понеже наскоро купих колата.

Потребителски аватар
martom
Автомобил: Polo
Двигател: 1.4AEX

Мнениеот martom » Нед 17 авг 2014 18:13

Как точно се сменя маслото като машината тегли. по-5-10гр.маслоДругото си седи в компресора и системата

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 18 авг 2014 12:20

Машината тегли около 25 до 30% от маслото на системата (ако системата е изправна и пълна с предписаното количество масло, тегли около 50мЛ от системата - цялата система събира примерно 200мЛ). Грамажа е отделен въпрос, защото грам-а е мярка за тежест, а милилитрите са мярка за обем. Зависимостта между двете, зависи от плътността на маслото, която зависи от това какъв тип е и какво качество е. Машината го следи по грамаж, защото е по-лесно. Същото е като при автоматичните кутии - ако правиш редовно смяната, маслото в системата е сравнително ново и чисто. Ако я правиш един път на 10 години, маслото е тотална щета и нови 30% нищо не променят.
Маслото в системата не седи само в компресора - сравнително разпределено е в отделните части в определено отношение, като постоянно циркулира от едната част в другата заедно с фреона. Компресора (при VW) си има картер, където седи голяма част масло, която по време на работата, се смесва с останалото масло в системата и така с времето се подменя и то, без да го сменяш ръчно. За да се смени абсолютно цялото масло на една система, трябва всичко да се разглоби и промие - компресор, двата радиатора, тръбите. Дехидратора не може да се измие от маслото - трябва да се смени с нов. Такава процедура е финансово обоснована и задължителна, само ако се счупи компресора, защото тогава маслото в системата е тотално замърсено със стружки и други механични отпадъци, които попадат в следващия компресор, ако останат в системата. Причината да се сменя маслото, не е за друго, а защото то е силно хигроскопично и събира много влага от системата, като това му променя свойствата с времето. Ако в системата има механични боклуци, филтрите ги обират до голяма степен и не ги разнася толкова маслото, колкото фреона. Маслото в идеалните условия (да няма стружки и да не е прегрявано) има живот около 10 години, само че производителите препоръчват да се прави профилактиката на 2 години (за чисто нова кола първата е на 3-тата година). Така за средния живот от 10 години на маслото, колата ще има 4 профилактики и по-голямата част от маслото вътре ще е нова и без влага. Също така фреона ще е 4 пъти изтеглен и филтриран т.е. доста голяма част от механичните боклуци и влагата, ще са извън системата. Дори перфектна система, има мънички механични отпадъци в себе си - фреона е агресивен към маркучите и ги разлага отвътре с времето. Всичките парченца от разлагането, пътуват заедно с фреона, като филтрите не могат да уловят всички тях и те постоянно си се въртят вътре заедно с фреона и маслото.
3. masla.JPG

Потребителски аватар
martom
Автомобил: Polo
Двигател: 1.4AEX

Мнениеот martom » Пон 18 авг 2014 15:17

Изчерпателен както винаги :bowdown

Потребителски аватар
shadou2
Автомобил: VW Bora
Двигател: 1.6 SR

Мнениеот shadou2 » Вто 19 авг 2014 8:29

Благодаря за изчерпателния отговор,а знаете ли къде в Добрич и колко

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 19 авг 2014 21:29

Аз поне за там не знам.Ако не намериш силно препоръчан човек за Добрич, по-добре питай за такъв във Варна и отиди до там. По-добре малко пари за път, от колкото за компресори и т.н.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”