ламбда сонда с 5 кабела за 1,6 16v105 к.с.AUS двигател

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
batnaskooo
Автомобил:
Двигател:

ламбда сонда с 5 кабела за 1,6 16v105 к.с.AUS двигател

Мнениеот batnaskooo » Сря 02 май 2012 15:08

Днес разбрах,че ламбда сондата е с 5 кабела за този модел.По разпитах из магазините в Бургас но повечето служители вдигат рамене и не могат да ми помогнат,даже някои ми отговарят,че за първи път чуват за такава сонда!!!!.Само в магазина "При Генчо"ми казаха,че могат да ми я осигурят оригинална но след предварителна заявка и капаро понеже струва 390 лв.Искам да попитам ако някой знае дали няма нещо по евтино на по сносна цена защото тази цена ми се струва някак си нереално висока .

Потребителски аватар
madwifi
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: 1.9D AEF

Re: ламбда сонда с 5 кабела за 1,6 16v105 к.с.AUS двигател

Мнениеот madwifi » Сря 02 май 2012 23:34

Този двигател е с 2 ламбда сонди. Едната е преди другата е след катализатора. Коя сонда е за смяна и как точно е преценено че е за смяна. И катализатора на колата премахнат ли е?

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 03 май 2012 8:32

madwifi написа:Този двигател е с 2 ламбда сонди. Едната е преди другата е след катализатора. Коя сонда е за смяна и как точно е преценено че е за смяна. И катализатора на колата премахнат ли е?

Само основната (първата) е широколентова (т.е. с 5 кабела) :idea:

Втората е обикновена.

Т.е. колегата пита за основната, катализатора и втората са без значение.

batnaskooo написа:...

Правилно си разбрал. Широколентовата ламбда има своите безспорни предимства (прецизност, време на реакция и т.н.), но и своя недостатък - цената. Ако си попаднал в магазин, в който не са чували за таква, не бих влязъл отново в него, защото явно за още доста неща след поколението на Голф 2 няма да са чували maikomila

Единия вариант е VW, там разбира се е най-скъпа и няма смисъл в случая.

Прочети тази тема viewtopic.php?f=5&t=192810

От около 7-ма страница нататък ще намериш именно отговори на въпросите си.

batnaskooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batnaskooo » Чет 03 май 2012 10:37

Колата я имам от скоро но си има всичко по изпускателната система.Наскоро ми се наложи да сменям мека връзка и я разгледах от долу по обстойно понеже чека от време на време светваше и аз помислих,че нещо от там може да е пипано - но не.Имам колега ,който се занимава с диагностика и я закачих ме на компа и се оказа прекъсната връзка на ламбда сондата ,след като направих ме замерване се оказа ,че нагревателя не отчита съпротивление т.с.е прекъснат.Интересното е,че по някога когато я запаля и чека изгасне /по някога той гасне/може да караш колкото си искаш и колата си върви без изобщо да светне , но някога още от самото начало светва и си свети постоянно.Другото което искам да споделя е ,че когато е студена колата по някога мени оборотите 600-1100 и след като поработи малко/загрее/ и се нормализира това при положение , че чека си свети .С колата разполага синът ми и редовно пътува от Бургас до Варна и му е направило впечатление , че когато пътува при светнат чек разходът на гориво/колата няма ГИ/ му скача около 0,5-1,00 литра - това по компютър ако може да му се вярва. А колкото до цената на сондата в VW там е убийствено по скъпа от това което ми предложиха и съм споменал като цена по горе. Иначе колата си върви супер ,тиха и пъргава без проблем.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 03 май 2012 10:49

Ами всичко се връзва логично сочейки именно към ламбдата...

Прочети другата тема, както ти казах, там ще намериш информация от друг, който е минал по този път.

marin_andonov
Автомобил: VW
Двигател: TAIGO

Мнениеот marin_andonov » Чет 03 май 2012 13:10

batnaskooo написа:Днес разбрах,че ламбда сондата е с 5 кабела за този модел.По разпитах из магазините в Бургас но повечето служители вдигат рамене и не могат да ми помогнат,даже някои ми отговарят,че за първи път чуват за такава сонда!!!!.Само в магазина "При Генчо"ми казаха,че могат да ми я осигурят оригинална но след предварителна заявка и капаро понеже струва 390 лв.Искам да попитам ако някой знае дали няма нещо по евтино на по сносна цена защото тази цена ми се струва някак си нереално висока .

Колега,
Преди година смених моята, като я закупих от Ауто+ оригинална на Бош - 273,95ст. по фактура.
Имай на из предвид, че единствено Бош правят такива сонди, пробват се и Фае но в Б-я не можеш да намериш а и цената е почти същата.
Оригинална от VW е 390лв. и пак е на Баш с тази разлика, че има щампите на Ауди и VW.
Увери се, че е за смяна с поне още две мнения на читави сервизи, тъй като аз се доверих на един и то без да имам проблеми с колата. Правих профилактична диагностика и ми казаха, че е за смяна, взех я и накрая се оказа температурен датчик.
Поздрави!

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 03 май 2012 13:11

marin_andonov написа:
batnaskooo написа:Днес разбрах,че ламбда сондата е с 5 кабела за този модел.По разпитах из магазините в Бургас но повечето служители вдигат рамене и не могат да ми помогнат,даже някои ми отговарят,че за първи път чуват за такава сонда!!!!.Само в магазина "При Генчо"ми казаха,че могат да ми я осигурят оригинална но след предварителна заявка и капаро понеже струва 390 лв.Искам да попитам ако някой знае дали няма нещо по евтино на по сносна цена защото тази цена ми се струва някак си нереално висока .

Колега,
Преди година смених моята, като я закупих от Ауто+ оригинална на Бош - 273,95ст. по фактура.
Имай на из предвид, че единствено Бош правят такива сонди, пробват се и Фае но в Б-я не можеш да намериш а и цената е почти същата.
Оригинална от VW е 390лв. и пак е на Баш с тази разлика, че има щампите на Ауди и VW.
Увери се, че е за смяна с поне още две мнения на читави сервизи, тъй като аз се доверих на един и то без да имам проблеми с колата. Правих профилактична диагностика и ми казаха, че е за смяна, взех я и накрая се оказа температурен датчик.
Поздрави!

Само да уточня, че твоята е обикновена, а не широколентова (с 5 кабела) :idea:

Потребителски аватар
d0n_t0ni
Автомобил: Golf IV
Двигател: AZD

Мнениеот d0n_t0ni » Чет 03 май 2012 13:16

Има разлика м/у 1.6 SR и дадения мотор (при него са 2, а едната е основната - широколентова с 5 кабела) както по нагоре е написал колегата.

marin_andonov

Мнениеот marin_andonov » Чет 03 май 2012 13:25

Haralampi написа:
marin_andonov написа:

Колега,
Поздрави!

Само да уточня, че твоята е обикновена, а не широколентова (с 5 кабела) :idea:

Haralampi,
Моите уважения към теб но прочети малко повече за двигател APF.
Много мразя,когато някой се изказва неподготвен.
Поздрави!

marin_andonov

Мнениеот marin_andonov » Чет 03 май 2012 13:28

[quote="Antonio_Parvanov"Има разлика м/у 1.6 SR и дадения мотор (при него са 2, а едната е основната - широколентова с 5 кабела) както по нагоре е написал колегата.[/quote]

Двигател APF e Еuro 4 и е с две сонди. Едната е широколентова с 5 Кабела а другата (на катализатора) е с 4 извода.

Последна промяна от marin_andonov на Чет 03 май 2012 13:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 03 май 2012 13:30

marin_andonov написа:Haralampi,
Моите уважения към теб но прочети малко повече за двигател APF.
Много мразя,когато някой се изказва неподготвен.
Поздрави!

Пардон, не обърнах внимание на кода. :да:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 03 май 2012 13:31

marin_andonov написа:Хора,
Четете!
Двигател APF e Еко 4 и е с две сонди. Едната е широколентова с 5 Кабела а другата (на катализатора) е с 4 извода.

Абе "Еко 4" не знам, ама за Euro 4 може да мине mhihi

Както и да е - при APF нещата конкретно с ламбдите са като 1.6 16V.

batnaskooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batnaskooo » Чет 03 май 2012 14:47

За съжаление файла от цялата диагностика на колата остана на лаптопа на колегата а аз в момента не съм на работа за да мога до го кача за да видите ,че единствения проблем /грешка/е само на така наречената ламбда сонда.Но и температурния датчик по съвета на колегата и него ще проверим преди да изсипя токова пари.Току що се връщам от Ауто + и там ми отговориха ,че нямат в наличност но като цена им излиза NGK-325 лв. а кога ще я доставят не знаят, за БОШ изобщо нищо не споменаха- това малко ме учудва защото все пак са име в този бранш. Друго предложение имам от сайт в Интернет, NGK - 285 лв.с отстъпката от 10% която ще ми направят ако си я поръчам и още един вариант 390-400 на HOFFER с доставка след един ден и капаро но тук ме попитаха дали има червен кабел а на сондата която е в момента на колата са бял,сив,жълт, син и отдолу черен /може да греша за някой от цветовете /но червен определено няма.Не знам дали има значение но все пак да попитам.

ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА ПОМАГАТ ПО ТЕМАТА!

Потребителски аватар
maerto
Автомобил: VW Golf 4 2001
Двигател: 1.6 16V AUS

Мнениеот maerto » Чет 03 май 2012 15:45

Наскоро сменях и аз тази сонда-NGK -330лв.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”