Изключително странен проблем с метанов изпарител - Решен

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Изключително странен проблем с метанов изпарител - Решен

Мнениеот genov1 » Пон 19 мар 2012 12:19

Здравейте колеги,
старите майстори са казали, ако работи нещо да не се пипа. Е сега разбрах колко са прави ..
Та проблема тръгна от смяна на едно буренце, и сега целия изпарител се скапа и колата върви много зле :cry:
Въпросния изпарител е BRC ME 110kV, метанов.
И така след като от известно време сутрин смърдеше леко на метан в гаража (правеше го само като изтине, като загрее беше Ок) със сапунена вода го хванах че изпуска леко от тръбичката която влиза в изпарителя, т.е буренцето беше за смяна. И тъй взех си буренце метаново, и в събота, навън хубаво време, и се надявам че вече отстранявам един от последните проблеми по тая кола, слагам новото буренце, затягам, пускам крана за газта, и се чува съскане на газ от изпарителя. След като поогледах, видях че пуска газ от отвора който свързва първата камера (високото налягане) с атмосферата .. scare . В тоя момент ми идваше да хвана чука .. и наред. Кво общо има едното с другото. Къде го чукаш то къде се пука. Както и да е, пооспокоих се малко, викам не е кой знае какво, ще го оправя. Раглобих първата камера на изпарителя, вътре всичко блести, мембраната като нова (бях сменял комплект мембрани преди няколко месеца, бях мил и целия изпарител с коросалин). Сглобих всичко, притегнах, пускам пак крана за газта и се ослушвам, отначало всичко изглежда добре, минаха няколко секунди и .. пак се чу съскане, само че от другаде. Е не, викам тва не може да бъде. Егати и филма в който се вкарах. Извадих маркуча който отива към двигателя, и както предполагах от гам изтичаше метан. Свалих ел. клапана, смених гумичката с нова, сглабям - пак същия х*й. Направи ми идваше да се гръмна. На всичкото отгоре и него ден трябваше да ходя на сватба на 70 км от къщи. Реших да пробвам дали ще може да работи на метан, че не исках да се търкалям на бензин. Паля, работи, дам гас и на 2000 оборота глъхне scare . Тръгнах да покарам, 1-ва 2-ра 3-та върви но на 4-та и 5-та като подам малко повече газ забива муцуната сякаш свършва газта. Ако подавам съвсем малко газ, колкото на 5-та да поддържа 80 км/ч колата върви, дам ли още съвсем малко гас след няколко секунди колата моментално забива муцуната и колкото и газ да давам няма абсолютно никаква разлика. Обръщам на бензин - върви, обръшам пак на метан - върви, но ако пак натисна малко повечко газта, става същата работа. Сякаш нещо се е запушило, или се изпразва някоя камера, и аз не мога да си го обясня. И най-странното нещо: паля, отивам при двигатяля, давам ръчно газ и стрелката на манометъра пада !! и после пак се връща, понякога падаше и до 0-та, Какво може да предизвика падане на налягането със 160 бара за 1-2 сек ??
Както и да е, сега колатя я карам така, щото просто нямам нерви да се занимавам повече с нея, а на газаджия не ми се ходи. Много странно, как от смяна на едно буренце може да се случи всичко това. Да не би нещо да се е запушило вътре, но от какво. Само да спомена че старото буренце го отрязах с флекса барабар с тръбичката, т.е намалих медната тръбичка с около 1 см. Може би трябваше преди да вържа тръбата към изпарителя да пусна малко метан за да я издуха. Да се е запушил филтъра ли ??
Да кажа, това го прави само на метан, на бензин е Ок, изпробвано.
Дано някой от вас е се е сблъсквал с нещо подобно, защото на мен идеите вече ми се изчерпаха. Или това е единсвения подобен случай в историята на изпарителите .. Или ме е хванала 100 % каръщина
Ако все пак някой знае нещо нека да сподели

Последна промяна от genov1 на Вто 17 апр 2012 9:13, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с метанов изпарител

Мнениеот muns61 » Пон 19 мар 2012 12:47

Пад на налягане по маномеръра - не идва достатъчно газ от бутилката, виж си крана.
А рязането с флекса - наистина е трябвало да издухаш тръбата, кой знае къде са се набили стружките от рязането. По клапанчетата...

Потребителски аватар
genov1

Мнениеот genov1 » Пон 19 мар 2012 13:43

muns61 написа:Пад на налягане по маномеръра - не идва достатъчно газ от бутилката, виж си крана.
А рязането с флекса - наистина е трябвало да издухаш тръбата, кой знае къде са се набили стружките от рязането. По клапанчетата...

Дали, и аз това си помислих че може да е станало. Сега като се размисля ми идва на ум следната схема: в началото нещо е застанало на клапанчето на високото налягане и не е можело да спре пълненето на първата камера с метан и заради това се е повишило повече налягането и е изтървал ел. клапана. Тя и за това в началото се давеше, пълнели са се цилиндрите с газ и трябваше доста въртене за да запали. След това се това нещо се оправи, поне аз така си мисля, пали си нормално. Но глъхненето си остана, сякаш нещо някъде е запушено и не достига газта.
Да пробвам първо да изчистя филтъра на метана ли ..

Потребителски аватар
genov1

Мнениеот genov1 » Пон 26 мар 2012 8:42

Колеги през почивните дни разкостих изпарителя, този път камерите за средно и ниско налягане (голямата мембрана) и пак нищо !! Всичко си е Ок. Изглежда така както като го сглабях последния път. Мембраните са добре, изрично проверих всички клапанчета, даже и това на предпазния клапан (метана има и такава джаджа) и те са добре, лостчета няма криви, пружинките са здрави :| Смених и филтъра, наистина се бяха набили малко стружки, но ми се струваха незначително.
Единственото нещо което не съм проверил още е клапана за високото налягане, но и там най-вероятно няма да излезе нищо ..
Незнам вече какво да гледам .. Да не би пък да е от пълначката, там нали има кран, но какво пък да му стане на него ..

Потребителски аватар
genov1

Re: Изключително странен проблем с метанов изпарител

Мнениеот genov1 » Пон 02 апр 2012 10:52

Тези дни пак разглабях изпарителя - и естествено пак нищо! Просто не мога да повярвам че всичко е здраво и непокътнато вътре а не ще да работи и тва е!? Мерих хлабината между палчето и клапана на първа степен, беше 1.1 мм а му дават да е 0.6 - 0.9, но се съмнявам 2/10 от милиметъра да окажат някакво влияние, то по-скоро като е по-голяма хлабината трябва да пуска повече гас, а тя в случая е по-малко. Гледах също маркуча от изпарителя към двигатяля - здрав е, плочката също гледах (то не че може да и стане нещо). Докато бях отворил първата камера пуснах газ да видя дали няма нещо запушено - съска да си е*е майката, щях да оглушея. пробвах и да развия винта за чуствителността на мембраната - колата се държеше много добре в ниските, сякаш е на бензин, но подам ли повече газ пак забиваше, направо отсича, сякаш се прекъсва централния кабел :banghead: . Мислех и централния кабел да гледам (имам стробоскоп в къщи) но ако той прекъсва ще спира захранването на ел. клапана и ще се чува щракане ..

Колкото и да ми е неприятно май ще се наложи да отида на газаджия. Някой знае ли някой който се занимава с метан в Стара Загора или околностите

Потребителски аватар
genov1

Re: Изключително странен проблем с метанов изпарител

Мнениеот genov1 » Вто 17 апр 2012 9:13

Проблема е решен - беше гумичката на електромагнитния клапан

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Re: Изключително странен проблем с метанов изпарител - Решен

Мнениеот dushanov » Нед 06 май 2012 21:28

Сподели колега, кой беше "доктора" при разгадаването на проблема?

Потребителски аватар
genov1

Re: Изключително странен проблем с метанов изпарител - Решен

Мнениеот genov1 » Пон 07 май 2012 8:35

Аз. След като вече нямах идеи какво да гледам, реших да отида на газаджия(и), но май те бяха още по-объркани от мен, въртяха кранчето на тройника (първата работа на газаджията) почесваха се и естествено отговора беше: Пич, за нов изпарител си. Покарах още малко така и реших че не мога повече да я карам така, реших че ще се взема нов изпарител но поне исках да разбера какъв е проблема на този. И тъй свалих ел. клапана, забелязах че гумичката му нещо се движеше в леглото му, смених я, запалих и воалла - колата вече можеше да се форсира

Върни се в “Автогазови уредби”