ламбда сонда - откъде и каква

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Styx
Автомобил:
Двигател:

ламбда сонда - откъде и каква

Мнениеот Styx » Пон 16 окт 2006 14:40

Здравейте; може ли да ми кажете откъде да намеря, колко струва и има ли значение производител на ламбда сонда за Пасат. Също така ако карам на газ (със емулатор съм) ламдба сондата оказвали влияние на разхода и т.н. Предварително Ви благодаря

Потребителски аватар
niviat
Автомобил:
Двигател:

Re: ламда сонда - откъде и каква

Мнениеот niviat » Пон 16 окт 2006 15:00

Styx написа:Здравейте; може ли да ми кажете откъде да намеря, колко струва и има ли значение производител на ламбда сонда за Пасат. Също така ако карам на газ (със емулатор съм) ламдба сондата оказвали влияние на разхода и т.н. Предварително Ви благодаря

На Голфа ми излеза 100 лв. на BOSCH в сервиза на BOSCH в Обеля.
САМО СОНДАТА -100лв. + 12 за монтаж + 38 за диагностика.
Естествено че оказва влияние на разхода .На мен ми гореше 7,5+/100 след смяната 5,5-/100 бензин извънградско.Сменяй , изплаща се бързо.

ivo123
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivo123 » Пон 16 окт 2006 15:04

Styx написа:Здравейте; може ли да ми кажете откъде да намеря, колко струва и има ли значение производител на ламбда сонда за Пасат. Също така ако карам на газ (със емулатор съм) ламдба сондата оказвали влияние на разхода и т.н. Предварително Ви благодаря

колега ако караш на газ няма да ти окаже влияние на разхода ламбдата.
Щом имаш само емулатор а не "ламбда контрол", ламбда сондата не регулира нищо, когато двигателя е на газ.
За тези мотори ламбда сонда струва около 100-на лева.

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Пон 16 окт 2006 15:25

Кой ти каза че трябва да я сменяш? Аз преди години смених ламбдата на Кадета че ми светеше една оранжева лампичка без никакъв ефект.
Когато си на газ все едно си с карбуратор...

Потребителски аватар
passi1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passi1 » Пон 16 окт 2006 17:34

Колега, цената на ламбдата зависи от това с колко проводника е т.е. по-старите лабмди като моята са с една жица и са с 20-30 лв. по-евтине. Аз я платих 90 лв. за BOSCH (взех я с връзки) и си я смених. До колкото знам, за Passat се ползват само сонди с една или с три жици. Твоята каква е? Също така са ми казвали, че газта прецаква ламбдата, та щом си на газ има ли смисъл да я сменяваш? Ще скапеш бързо и новата!!! Нека някой по-знаещ да даде мнение дали трябва при това положение да се сменява. И още нещо, НЕ СИ СЛАГАЙ турска или някаква друга евтина, защото само ще си похарчиш парите.

Потребителски аватар
Styx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Styx » Пон 16 окт 2006 19:33

kaloyan22 написа:Кой ти каза че трябва да я сменяш? Аз преди години смених ламбдата на Кадета че ми светеше една оранжева лампичка без никакъв ефект.

Бях на диагностика в Bosch service и там ми казаха че трябва да сменям л. сондата. Ако на газ мога да карам така няма да я сменям разбира се. Проблема ми е че като отида на газаджия ми я настроиват и след 2-3 месеца нещо се разбутва и сега с 10 лв минах 28 км което е пълен абсурд затова отидох в горепосочения сервиз да ми я прегледат изцяло

ivo123
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivo123 » Вто 17 окт 2006 6:20

10 лв и 28 км е невъзможно практически - огледай някъде за теч на газ. Каквато и кола да е от малолитражките не може да изгори 30/100 дори и отвита на Макс да е. А колкото до ламбдата, ако я караш честичко на бензин е хубаво да я смениш - иначе ти дава с около литър, литър и половина по-голям разход, възможни са нестабилни обороти и при рязко ускорение двигателя да глъхне /но това при бензин/, а при газ - колкото е отвит тройника :lol:

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Вто 17 окт 2006 7:59

Styx написа:
kaloyan22 написа:Кой ти каза че трябва да я сменяш? Аз преди години смених ламбдата на Кадета че ми светеше една оранжева лампичка без никакъв ефект.

Бях на диагностика в Bosch service и там ми казаха че трябва да сменям л. сондата. Ако на газ мога да карам така няма да я сменям разбира се. Проблема ми е че като отида на газаджия ми я настроиват и след 2-3 месеца нещо се разбутва и сега с 10 лв минах 28 км което е пълен абсурд затова отидох в горепосочения сервиз да ми я прегледат изцяло

Ламбдата на моното е с една жичка. Не мога да разбера какво ти настройват газаджиите?!Некой май те работи :wink: На тези двигатели освен стандартна газова уредба нищо друго не ти трябва.Затвори си малко газта от тройника и после се разправяй с майстори.

Потребителски аватар
Styx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Styx » Вто 17 окт 2006 8:37

Последно питам по този въпрос. Въпросния емулатор, на който функцията му доколкото знам е да лъже компютъра че колата се движи на бензин, при положение че ламбдата подава грешна информация, може ли да бърка работата.

Потребителски аватар
passi1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passi1 » Вто 17 окт 2006 9:32

kaloyan22, нали знаеш че като сменяваш ламбда сонда трябва да се погрижиш да рестартираш и компютъра. При нашите коли това се прави чрез откачане на захранването на акумулатора, като преди това си откачил жичката на л.с. Това направи ли го на ОПЕЛЧЕТО?

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Вто 17 окт 2006 10:43

Ама аз не съм имал никакви проблеми, освен дето светеше лампичката.После ми казаха че на 90% от Опелите на газ тази лампа си свети...И на Вектрата си светеше... И един месец карах без ламбда сонда щото като минах през локва се скъсала жичката от температурната разлика и нищо не бях усетил...За това си мисля че тези л. сонди на моноинжекциите имат смисъл само при нови автомобили...другото е да пълним джоба на майсторите :wink:

Потребителски аватар
Styx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Styx » Вто 17 окт 2006 12:34

kaloyan22
"Ама аз не съм имал никакви проблеми, освен дето светеше лампичката.После ми казаха че на 90% от Опелите на газ тази лампа си свети..."

Съгласен съм и на Кадета ми беше така. А за Пасат ми казаха, че трябвало да се сложи емулатор за 40 лв. Нали трябва да се правят пари все пак. :evil:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 17 окт 2006 12:42

Styx написа:... А за Пасат ми казаха, че трябвало да се сложи емулатор за 40 лв. Нали трябва да се правят пари все пак. :evil:

Колеги, емулатора се слага точно за да не трупа грешки компа!
При положение, че караш на газ, сондата не ти е необходима, но едва ли газта ще ти я скапе!
Край смело, но си виж другите неща, че да не дава такъв разход!

Потребителски аватар
passi1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passi1 » Вто 17 окт 2006 17:52

Добре де, и какво искате да кажете, че е по-добре да караме с емулатори?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 17 окт 2006 17:55

passi1 написа:Добре де, и какво искате да кажете, че е по-добре да караме с емулатори?

Ако си на газ - да.
Още по-добре е да имаш Ламбда контрол система.
Sunny беше писал по-подробно в една тема по случая...

Върни се в “Passat”