ламбда сонда - откъде и каква
ламбда сонда - откъде и каква
Здравейте; може ли да ми кажете откъде да намеря, колко струва и има ли значение производител на ламбда сонда за Пасат. Също така ако карам на газ (със емулатор съм) ламдба сондата оказвали влияние на разхода и т.н. Предварително Ви благодаря
Re: ламда сонда - откъде и каква
Styx написа:Здравейте; може ли да ми кажете откъде да намеря, колко струва и има ли значение производител на ламбда сонда за Пасат. Също така ако карам на газ (със емулатор съм) ламдба сондата оказвали влияние на разхода и т.н. Предварително Ви благодаря
На Голфа ми излеза 100 лв. на BOSCH в сервиза на BOSCH в Обеля.
САМО СОНДАТА -100лв. + 12 за монтаж + 38 за диагностика.
Естествено че оказва влияние на разхода .На мен ми гореше 7,5+/100 след смяната 5,5-/100 бензин извънградско.Сменяй , изплаща се бързо.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Styx написа:Здравейте; може ли да ми кажете откъде да намеря, колко струва и има ли значение производител на ламбда сонда за Пасат. Също така ако карам на газ (със емулатор съм) ламдба сондата оказвали влияние на разхода и т.н. Предварително Ви благодаря
колега ако караш на газ няма да ти окаже влияние на разхода ламбдата.
Щом имаш само емулатор а не "ламбда контрол", ламбда сондата не регулира нищо, когато двигателя е на газ.
За тези мотори ламбда сонда струва около 100-на лева.
Колега, цената на ламбдата зависи от това с колко проводника е т.е. по-старите лабмди като моята са с една жица и са с 20-30 лв. по-евтине. Аз я платих 90 лв. за BOSCH (взех я с връзки) и си я смених. До колкото знам, за Passat се ползват само сонди с една или с три жици. Твоята каква е? Също така са ми казвали, че газта прецаква ламбдата, та щом си на газ има ли смисъл да я сменяваш? Ще скапеш бързо и новата!!! Нека някой по-знаещ да даде мнение дали трябва при това положение да се сменява. И още нещо, НЕ СИ СЛАГАЙ турска или някаква друга евтина, защото само ще си похарчиш парите.
kaloyan22 написа:Кой ти каза че трябва да я сменяш? Аз преди години смених ламбдата на Кадета че ми светеше една оранжева лампичка без никакъв ефект.
Когато си на газ все едно си с карбуратор...
Бях на диагностика в Bosch service и там ми казаха че трябва да сменям л. сондата. Ако на газ мога да карам така няма да я сменям разбира се. Проблема ми е че като отида на газаджия ми я настроиват и след 2-3 месеца нещо се разбутва и сега с 10 лв минах 28 км което е пълен абсурд затова отидох в горепосочения сервиз да ми я прегледат изцяло
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
10 лв и 28 км е невъзможно практически - огледай някъде за теч на газ. Каквато и кола да е от малолитражките не може да изгори 30/100 дори и отвита на Макс да е. А колкото до ламбдата, ако я караш честичко на бензин е хубаво да я смениш - иначе ти дава с около литър, литър и половина по-голям разход, възможни са нестабилни обороти и при рязко ускорение двигателя да глъхне /но това при бензин/, а при газ - колкото е отвит тройника 

- K22
- Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
- Двигател: 2200 Д 2005
Styx написа:kaloyan22 написа:Кой ти каза че трябва да я сменяш? Аз преди години смених ламбдата на Кадета че ми светеше една оранжева лампичка без никакъв ефект.
Бях на диагностика в Bosch service и там ми казаха че трябва да сменям л. сондата. Ако на газ мога да карам така няма да я сменям разбира се. Проблема ми е че като отида на газаджия ми я настроиват и след 2-3 месеца нещо се разбутва и сега с 10 лв минах 28 км което е пълен абсурд затова отидох в горепосочения сервиз да ми я прегледат изцяло
Ламбдата на моното е с една жичка. Не мога да разбера какво ти настройват газаджиите?!Некой май те работи

kaloyan22 написа:Кой ти каза че трябва да я сменяш? Аз преди години смених ламбдата на Кадета че ми светеше една оранжева лампичка без никакъв ефект.
kaloyan22, нали знаеш че като сменяваш ламбда сонда трябва да се погрижиш да рестартираш и компютъра. При нашите коли това се прави чрез откачане на захранването на акумулатора, като преди това си откачил жичката на л.с. Това направи ли го на ОПЕЛЧЕТО?
- K22
- Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
- Двигател: 2200 Д 2005
Ама аз не съм имал никакви проблеми, освен дето светеше лампичката.После ми казаха че на 90% от Опелите на газ тази лампа си свети...И на Вектрата си светеше... И един месец карах без ламбда сонда щото като минах през локва се скъсала жичката от температурната разлика и нищо не бях усетил...За това си мисля че тези л. сонди на моноинжекциите имат смисъл само при нови автомобили...другото е да пълним джоба на майсторите 

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Styx написа:... А за Пасат ми казаха, че трябвало да се сложи емулатор за 40 лв. Нали трябва да се правят пари все пак.
Колеги, емулатора се слага точно за да не трупа грешки компа!
При положение, че караш на газ, сондата не ти е необходима, но едва ли газта ще ти я скапе!
Край смело, но си виж другите неща, че да не дава такъв разход!