Казус температура Г3 със снимка + Решението стр.2

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
freshk0
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABU 94

Re: Казус температура Г3 със снимка

Мнениеот freshk0 » Пон 14 май 2012 22:11

didkoltd написа:Предполагам разхода ти се е вдигнал осезаемо ? Проблемите са ти поне 2 единия със сигурност е термостата,другия е или датчика за таблото или самото табло!

Разхода ми на бензин не съм засичал от 6 месеца от както съм на газ. На газ разходът е супер, но доколкото знам там датчика не играе роля. И аз си мисля, че проблема е от две места термостат и датчик или табло.

my heart iS iCe написа:Според мен, щом отваря термостата, и пуска перката, единственият проблем е в таблото, стрелката лъже, и показва неточни данни! Ако имаш време, и някой познат с голф, сменете таблата и вид дали ще има разлика!
:screwy

Ако проблема е в датчика то не би трябвало да имам разлика от около 10градуса извънградско и в града. И Табло от дизел става ли? т.к. имам познат само с 1,9 ТДИ или само от бензин.

didkoltd написа:Аз пък казвам ,че има вина и ще ти кажа даже и защо.При условие ,че колата в движение тоест когато се обдухва много добре радиатора температурата пада и то с цели 10 градуса в сравнение с това когато колата се движи бавно означава точно това ,че големия кръг е постоянно отворен и антифриза минава от там постоянно.Би трябвало даже и ако колата работи на празен ход на место температурата да си отиди до 90 градуса и да се включи перката както си трябва!Нека колегата да каже как му е разхода на гориво откакто го има проблема и дали на място като работи се вдига температурата или не !

За разхода съм написал по-горе. На място вдига до 80градуса и се пуска перката, до 90 градуса неможе да стигне.

genata82 написа:Ами не трябва само да се предполага - смени термостат, ако не е значи е датчик, ако не е значи е табло и най-накрая........лош контакт на буксата :kissy:

Колега правил ли си нещо преди да се появи проблема? Сваляно ли е табло, сменяно ли е с друга марка или някакви подобни манипулации. Иначе най-добре пробвай с друг датчик.!

Таблото не е пипано с години.

vaiper 1 написа:1 во пищете авторите след подадените мнения кое как е за да е феар плеи :lol: виж си долния маркуч дали е топал ако не термостат и обезвъздущаване :beer

Долният маркуч е топъл след определено време т.е. отваря някъде термостата не още в началота, а на няколко градуса.

balamata написа:Ако си стоиш в Плевен,а не в София,както си посочил ми пиши да ти услужа с датчик и за перката и с температурен!

В София съм повечето време. иначе благодаря.

Май в крайна сметка трябва да прочета във форума, от кои датчици и термостати сме най-доволни и да започна с най-лесното датчикът за температурата, ако не продължавам термостат, само се надявам да не излезне нещо друго след смяната на всички части.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 14 май 2012 22:18

Повтарям....датчика!Доказателство и то 100%-во-перката се включва на 80 гр...датчика за перката е много по-точен от датчика на таблото!Проверено и доказано!!!!

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пон 14 май 2012 22:24

Мерене му е майката,някъде наскоро бях пуснал снимки на разглобен CTS(т.е.-сензора) и съм обяснил причините за дефекта "грешен сензор",но също така имам в мазето и оригинален термостат,който при упорити преварявания отваря със завидна точност на 66 градуса :roll: .Иначе на вид е..да му се ненагледаш!-Бер-Томсън,оргиналдъ-с гумирана клапичка...
Та за сензора(двоен тип)-функция N.T.C.,ще рече-съпротивлението му намалява с увеличение на температурата,но едно гадно окисче в сензора...не му дава да "падне" достатъчно,резултат-показва "по-студено" от реалното.Което само по себе си е обяснение за доста прегряти коли,нищо че собствениците не са забелязвали опасни стойности на таблото!
Аз профилактично си гледам по таблото кога ми се включва перката,така шанса да "сдухат" два датчика едновременно е по-малък и ми внася известо спокойствие.
Самият елемент термостат,освен точка на отваряне(да речеме 87) има и параметър "ход" при "Х" градуса-т.е.не само да отвори големия кръг,но при ситуация-да успява да затвори и малкия кръг.В динамика им куцат термостатите,не в точката на отваряне!Имам и други наблюдения на термостати...ако знаете с какви "ампули" е залята промишлеността....даже и "оная" на която се кланяме!Вътре в "ампулата" съм бъркал..абе всичко като количество си има,ама сработва n-пъти и айде чао...Самите термо-елементи(които наричам ампули) са всъщност поне 3 вида като ход и силови свойства,ама външно са идентични,една грешка в избора на "афтермаркет" поръчителя-и ето десетки хиляди дефектни термостати на пазара.
И диагностика може да подлъже,защото се прави по другото термо съпротивление-интегрирано в същия корпус,същото се случва и с него нерядко!Само НЕЗАВИСИМ И ПРОВЕРЕН външен уред би бил безпристрастен.

Потребителски аватар
freshk0

Re: Казус температура Г3 със снимка + развитие 2стр.

Мнениеот freshk0 » Вто 15 май 2012 19:07

Днес купих температурен датчик с жълто пръстенче, 4 пина от Евро 07 за 18лева VERNET.
След като го сложих и започнах да следя по уреда на таблото, кога ще ми затопли долният маркуч.
След около 15мин на място при показания на таблото около 78 градуса долният маркуч се затопли т.е. отвори термостата.
Изчаках да видя кога ще включи перката и този път пак по показания на таблото на около 95 градуса, изгасих колата като не изчаках да спре перката и измерих съпротивлението на температурния датчик на 1 и 3 пин, както е по Аутодатата и ми показа стойност 226 ом, което отговаря на температура близка до 100градуса. (90градуса=200-290ома и 100градуса=150-225 по Аутодата)

При извън градско, ако има разлика в температурата от тази при каране в града, ще сменям термостат.

По изчетеното във форума мисля, че съм горе долу добре. Въпросът е че незнам, когато ми сменяха термостата, какъв са ми сложили т.е. при колко градуса отваря. Възможно е да са ми сложили термостат за по-ниска температура.

Утре ще пиша след каране градско.

Благодаря на всички колеги за мненията.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 15 май 2012 20:59

Няма да имаш проблеми с извънградско!!!!

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Вто 15 май 2012 21:48

И аз мисля, че няма да има проблем извън града.

Потребителски аватар
spirof
Автомобил: Audi A4 B5
Двигател: ADR 1998
Контакти:

Мнениеот spirof » Сря 16 май 2012 11:18

freshk0 написа:Днес купих температурен датчик с жълто пръстенче, 4 пина от Евро 07 за 18лева VERNET.
След като го сложих и започнах да следя по уреда на таблото, кога ще ми затопли долният маркуч.
След около 15мин на място при показания на таблото около 78 градуса долният маркуч се затопли т.е. отвори термостата.
Изчаках да видя кога ще включи перката и този път пак по показания на таблото на около 95 градуса, изгасих колата като не изчаках да спре перката и измерих съпротивлението на температурния датчик на 1 и 3 пин, както е по Аутодатата и ми показа стойност 226 ом, което отговаря на температура близка до 100градуса. (90градуса=200-290ома и 100градуса=150-225 по Аутодата)

При извън градско, ако има разлика в температурата от тази при каране в града, ще сменям термостат.

По изчетеното във форума мисля, че съм горе долу добре. Въпросът е че незнам, когато ми сменяха термостата, какъв са ми сложили т.е. при колко градуса отваря. Възможно е да са ми сложили термостат за по-ниска температура.

Утре ще пиша след каране градско.

Благодаря на всички колеги за мненията.

Само да направя много важно уточнение. Стойностите които са цитирани по горе се отнасят за компютъра на автомобила а не за показанието на таблото.

Потребителски аватар
freshk0

Мнениеот freshk0 » Сря 16 май 2012 12:03

spirof написа:
freshk0 написа:......

......

Само да направя много важно уточнение. Стойностите които са цитирани по горе се отнасят за компютъра на автомобила а не за показанието на таблото.

Правилно. Просто исках да проверя дали отговарят стойностите, които отиват към компа със стрелката на таблото.

Потребителски аватар
freshk0

Мнениеот freshk0 » Пон 21 май 2012 9:56

между другото свалих термостата на него пишеше 87градуса. Сварих го с термометърче на мултицет, и започна да отваря на 87 градуса, но затвори напълно на 83 градуса.
Незнам дали е нормално.
След смяната на датчика за температурата в града ми държи по табло около 95градуса, а перката (първа степен) се включва пак по показания на таблото на 100 градус.
Само да уточня, че мерих на отворена система с мултицет температурата, за да срявня с таблото. Сензора на уреда го държах към водата, която идваше от малкото маркуче на разширителното казанче т.к. тя беше с около 4-5градуса по-висока от антифриза в казанчето. Показанията на таблото показват с около 5 градуса повече от колкото мултицетът. Оставям нещата така, защото доколкото знам от форума тази стрелка на таблото е само за ориентиране, само ще следя да не ходи до 110 градуса.

В крайна сметка проблема идвал от температурния датчик.

Едно последно въпросче: При включване на перката първа степен, перката работи по-малко от минута, а по показания на таблото температурата ми спада с 3-4градуса. Дали продължителноста на работа трябва да е по-голяма?

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Re: Казус температура Г3 със снимка + Решението стр.2

Мнениеот vaiper 1 » Пон 21 май 2012 13:52

Моята я направих да тръгва направо 2 ра скорост :wink:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 21 май 2012 14:04

freshk0 написа:Само да уточня, че мерих на отворена система с мултицет температурата, за да срявня с таблото. Сензора на уреда го държах към водата, която идваше от малкото маркуче на разширителното казанче т.к. тя беше с около 4-5градуса по-висока от антифриза в казанчето. Показанията на таблото показват с около 5 градуса повече от колкото мултицетът. Оставям нещата така, защото доколкото знам от форума тази стрелка на таблото е само за ориентиране, само ще следя да не ходи до 110 градуса.

В крайна сметка проблема идвал от температурния датчик.

Едно последно въпросче: При включване на перката първа степен, перката работи по-малко от минута, а по показания на таблото температурата ми спада с 3-4градуса. Дали продължителноста на работа трябва да е по-голяма?

Разликата се дължи на това, че там, където е датчикът водата е по-топла. Това, мисля е нормално.
Относно перката - когато водата достигне определена температура датчикът за перката отваря контакта и прекъсва напрежението на перката. След колко време би се случило това е доста относително, но е вероятно да се случи за по-малко от минута при теб.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Казус температура Г3 със снимка + Решението стр.2

Мнениеот emo-gar » Пон 21 май 2012 18:10

Абе и тоя (новия) сензор май "послъгва"-ама "нагоре",съдейки по измерванията с мултиметъра.На 95 реални градуса,ако казанчето е отворено,най-вероятно ще прелее тенджерата,така че считам да е било около 82-3-5 макс.Перката "пали" на около 92-до макс 95(първа степен) и от 97-8-до 102 (2-ра степен).Както вече се спомена от друг колега-датчика на перката е доста повторим в работата си и донякъде може да се разчита на контрол с него.
А аз какво да кажа,като и температури отговарят на таблото,НО са ниски..за дизел..и то през ЛЕТНИТЕ месеци.Тая аномалия съм я забелязал откакто я имам-зимата е по-топла от лятото :shock

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”