С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
swir4o
Автомобил: VW Passat Variant Pacific
Двигател: 1.8 ADZ

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот swir4o » Чет 03 май 2012 19:33

Виж тези "тъпаци" какво масло дават за твоя мотор- с какъв визкозитет и при колко градуса трябва да се кара!!!
http://www.kappa-bg.com/oilsfind.php?PGName=oils
LONGLIFE 5W30 го дават от -15 до +15 градуса на околния въздух!!!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 03 май 2012 20:38

Да преведа за тези, които не са на ти с английския.
Информацията се касае за определена марка масла, но може да служи за отправна точка.
Употреба : Нормална
Интервали за смяна : 15000 km / 12 месеца (точно така сменям и аз)
Продукти
:над -15 OPALJET FUTURA 5W40

:целогодишно OPALJET ENERGY 3 5W30

:над -15 OPALJET 24S 5W40

:от -15 до 15 OPALJET LONGLIFE 3 5W30 (това все пак е за определена марка масло)

:целогодишно GI-V 9 5W50

Това са данни за AAZ и не знам дали на някой му направи впечатление, че с тези вискозитети са само синтетични масла. Като гледам колко смело хората сипват полусинтетика на доста по-модерните от моя кошник TDI-та лошо ми става.

Потребителски аватар
kn9453
Автомобил:
Двигател: AHF 99

Мнениеот kn9453 » Чет 03 май 2012 21:22

Това са данни за AAZ и не знам дали на някой му направи впечатление, че с тези вискозитети са само синтетични масла. Като гледам колко смело хората сипват полусинтетика на доста по-модерните от моя кошник TDI-та лошо ми става.

....ако някой им повярва на този сайт ....
и на мен лошо ми става !!!

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 03 май 2012 22:09

kn9453 написа:....ако някой им повярва на този сайт ....
и на мен лошо ми става !!!

Ако поровиш малко из нета и потърсиш подобни конфигуратори на други производители на масла ще останеш изненадан като видиш, че информацията е почти същата.
Да ти спестя малко търсене виж какво препоръчват Castrol за предкамерен турбодизел за UK където знаем, че температурите не падат толкова ниско (нямаше за България):
Прикачени файлове
Castrol.jpg

Последна промяна от radi_nrj на Чет 03 май 2012 22:29, променено общо 2 пъти.

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Чет 03 май 2012 22:21

Тези конфигуратори са меко казано "парлама" . Някой желаещ да провери за Форд Транзит 2.5 дизел 1986-1988 г.През тези години на производство надали някой е ползвал такива вискозитети .

айде ще го цъкна да се уверите .. :lol:

:year-round OPALJET LUBE P 5W30

:Above -15 OPALJET 24S 5W40

:Above -30 GI-V 9 5W50

:Above -15 OPALJET 16S 10W40

:Above -10 GI-V 7 10W50

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 03 май 2012 22:24

Това, че нашенци сипват каквото им падне не значи, че е правилно ;)

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Чет 03 май 2012 23:01

Всеки си прави сам сметката eusa , защото друг после няма да я плаща /ако не е набутал на някой щастливец колата вече разбира се / . Принципно всяка сложна работа е съставена от няколко прости :lol: . Всеки производител на автомобили или поне по сериозните :lol: има норми , спецификации бла бла . Ако знаем какви са изискванията на VW 505 например , ще търсим масло по спецификации да е в тия граници и ако може да има някои по- добри показатели .Има масла 10w40 и 5w40 с почти еднакви показатели , разликата в цената е над 30-40 % . В случая понеже говорим за дизели , при тях работата все повече загрубява , все по-прецизни и натоварени системи , които изискват точно определени вискозитети .

radi_nrj с по - горния пост исках да кажа , че през тия години не са използвани вискозитетите които се препоръчват в онлайн каталозите . Защо сега искат да ни ги набутат :lol:

А по темата с какво масло карам дизела си .. /макар и служебен/ ..по спецификация и с не повече от 8 лв литъра 8) ! Мога да дам отчет поне за 5 буса HDI , CDI , обикновенни атмосферки , като единия за три години има около 210 000 км по нашите хубави пътища . Абсолютно никакви проблеми свързани с тема масло !
Стана 24 часа докато го напиша това мнение ..време е да се прехвърля У другия сайт mhihi :drunk :seeex

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пет 04 май 2012 10:15

Виж сега, проблема с избор на подходящо масло при атмосферните дизели не е голям. Сам виждаш, че един такъв калкулатор дава за транзита вискозитети от 5W30 до 10W40. Проблема е при мотори с турбо компресор при това се касае дори и за бензиновите. В двата края на оста на турбото има 2 втулки от някаква по-мека сплав, които го играят лагери (точка 5,2 Плъзгащи лагери). На снимката се виждат 2та лагера и маслените канали в турбото, през които трябва да подава масло за лагерите. Преди време бях пускал клипче на различни масла при -22 градуса и ако смятате, че при студен старт през тези каналчета маслената помпа ще успее да прекара масло с гъстотата на захаросан мед слагайте какво искате.
Изображение
Трябва ли пак да напомням колко е важен масления филм между плъзгащия елемент и корпуса на лагера и как в един турбо компресор трябва да издържа на високи температури и високи обороти.

Да не забравяме, че едно ново турбо е 4 цифрена сума.

Последна промяна от radi_nrj на Пон 05 авг 2013 9:53, променено общо 1 път.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Пет 04 май 2012 15:39

Много добро обяснение на колегата над мен :bowdown
А ето и аз да покажа нагледно http://www.youtube.com/watch?v=cL6uMHqSSJ4&feature=relatedв подкрепа на горното,при зимни условия (тази зима в БГ беше и по-зле дори mhihi )
А пък който иска да си кара целогодишно с 15W... турбиниран дв. :screwy
:beer

nikivoy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikivoy » Сря 16 май 2012 19:32

Да ви споделя моя опит:
Автомобила е Passat 2002г, 3B 1.9 TDI 74kW, в момента е на 145 хил. км.
слагам само
CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W40
и добавям една опаковка Bardahl - Long Life 6 в 1 - Фюлеринова добавка за масло

добавката се слага на всяка втора смяна на масло.
Излиза малко по-скъпо, но двигателят утихва изключително много и работи много мазно, и най-интересното е че не доливам масло до следващата смяна на 15 хил. км.
На всичкото отгоре и слагам в горивото добавка Кастрол ТДА, има я навсякъде и не е скъпа, разрежда се 1/1000, има удобна мерителничка на шишенцето. Двигателя е много тих, харчи малко по-малко, леко се повишава мощността от лекото вдигане на цетановото число.
Фюлериновата добавка на Bardahl много щади двигателя също.
Опитайте.

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Сря 16 май 2012 20:49

nikivoy написа:Да ви споделя моя опит:
Автомобила е Passat 2002г, 3B 1.9 TDI 74kW, в момента е на 145 хил. км.
слагам само
CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W40
и добавям една опаковка Bardahl - Long Life 6 в 1 - Фюлеринова добавка за масло

добавката се слага на всяка втора смяна на масло.
Излиза малко по-скъпо, но двигателят утихва изключително много и работи много мазно, и най-интересното е че не доливам масло до следващата смяна на 15 хил. км.
На всичкото отгоре и слагам в горивото добавка Кастрол ТДА, има я навсякъде и не е скъпа, разрежда се 1/1000, има удобна мерителничка на шишенцето. Двигателя е много тих, харчи малко по-малко, леко се повишава мощността от лекото вдигане на цетановото число.
Фюлериновата добавка на Bardahl много щади двигателя също.
Опитайте.

по добре си сменяй маслото на 10 000км. и не слагай добавката на бардал. аз така бих направил :да: за дизела може.

Jivko7777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jivko7777 » Чет 17 май 2012 18:51

Специално за фюлерина лоша дума да не съм чул :)

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Чет 17 май 2012 23:49

Много пара това бре, хора. Ако го сипваш на всяка смяна...трябва в един момент да сключиш брак с колата и да си я държиш доживот :)

Потребителски аватар
Golf_Blade
Автомобил: 1996- BMW 316 Compact
Двигател: M43B16

Мнениеот Golf_Blade » Пет 18 май 2012 0:39

Около ноември, преди зимата си слагам 5W/40 и карам с него до към края на Април. Началото на май,слагам 10W/40 за лятото...Сменям маслото на 7000км и си свиркам...Сега съм със Mannol 10W/40 Extra Diesel,много съм доволен ,макар и маслото да се прави от отработена база си има нужните присадки за турбо-дизели ...мотора мърка като загрее до работна температура.

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Пет 18 май 2012 2:09

Golf_Blade написа:Около ноември, преди зимата си слагам 5W/40 и карам с него до към края на Април. Началото на май,слагам 10W/40 за лятото...Сменям маслото на 7000км и си свиркам...Сега съм със Mannol 10W/40 Extra Diesel,много съм доволен ,макар и маслото да се прави от отработена база си има нужните присадки за турбо-дизели ...мотора мърка като загрее до работна температура.

само където с 5-40 можеш да си караш целогодишно и не е нужно да правиш другата операция ама айде :да:

Върни се в “Дизелови агрегати”