Колеги, понякога, когато колата е на нулева и аз размърдам лоста наляво-надясно, той върви тегаво и се чува нещо като хрущене - някакъв звук от триене. Иначе всички предавки си влизат много лесно и без проблем. Затруднен е ходът на лоста наляво (в посока първа скорост) и надясно (в посока пета скорост), като не винаги се движи трудно, само от време на време.
Според мен има нещо за смазване, но не знам откъде да започна. Някой може ли да ме насочи къде най-вероятно трябва да се смаже?
Колата е Бора AKL със СК DUU.
Голф 4 с DUU - лостът се движи трудно наляво-надясно
- teddy
- Автомобил: golf 4
- Двигател:
Re: Голф 4 с DUU - лостът се движи трудно наляво-надясно
под самия лост има механизъм, но трябва да се разглоби и да се огледа какво го затруднява. Може и да не е в кутията!
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм 100% сигурен, че проблемът е в лостовия механизъм, защото просто така се усеща..
Въпросът ми е откъде се разглобява? Отгоре (през купето) или отдолу?
Въпросът ми е откъде се разглобява? Отгоре (през купето) или отдолу?
-
- Автомобил: BORA 1.6 16V
- Двигател: AUS 2000
Здр.колега.Имах същия проблем с моята Бора(кутия ERT)още като я купих.Оказа се че е маханизма на входа на с.к.Разкачи от ябълките двата лоста преди с.к. и пробвай на ръка как се движи оста излизаща от с.к.Трябва лесно да се върти и движи напред-назад.Точно движението напред-назад(движение странично на скоростния лост)беше проблема при мен.Като разкачиш лостовете от ябълките,пробвай пак как се движи скоросния лост.Ако лоста е започнал да се движи леко,значи проблема е на входа на с.к.Лечението на този механизъм е просто.На горната му част има щуцер с гумена тапа(отдушка на с.к.)и през него вкарваш около 300мл.масло за с.к. За да влиза по-лесно маслото трябва ск.лост да е повързан към с.к. и да го движиш ляво-дясно.Така се смазва вътре механизма и след известно време се оправя положението.Проблема може да се дължи на ниско ниво на маслото в с.к. и да неможе да се смазва този механизъм.Скоро сменях маслото на моята с.к. и в момента вътре има точно 2.3 литра и няма никакви проблеми(не го хвърля и не тече отникъде),а и ск.лост се движи леко.Успех!
- toni82
- Автомобил: golf4 1.6 16v
- Двигател: azd
Здр.и при мен е така,с ert кутия съм.аз съм забелязал че колкото по-дълго карам толкова по-трудно се мести лоста странично и се усеща като задиране точно под самия лост.масло на с.к.е сменено ,според мен има значение от температурата ,като истине колата и се оправя 

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
При мене маслото на СК е на около година...
Но наистина на студено не го прави тоя номер...
Но наистина на студено не го прави тоя номер...
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Проблемът явно е както apolon описа.
Напръсках вчера обилно с wd-40 лостовете преди СК и засега май се оправи. Но ако пак направи мизерията, ще разкача лоста от ябълките и ще го смажа през тоя щуцер..
Напръсках вчера обилно с wd-40 лостовете преди СК и засега май се оправи. Но ако пак направи мизерията, ще разкача лоста от ябълките и ще го смажа през тоя щуцер..
-
- Автомобил: VW
- Двигател: TAIGO
icefire написа:Проблемът явно е както apolon описа.
Колега,
Ако решиш проблема пиши точно как е станало, тъй като и аз го имам абсолютно същия проблем но единствено лятото при над 20 градуса и то, след като съм изминал мин. 20км.
Най-странното е, че ако навън е под 15 градуса и 1000км. да измина този симптом го няма.
- toni82
определено температурата има нещо общо.а след като загрее и лоста започне да се движи трудно вие дали сте забелязали да имате някакви проблеми при потегляне на първа,някакво присецване можеби като че ли съединителя не зацепва плавно 

- Steels
- Автомобил: Arteon SB 280hp
- Двигател: DNFE
Бора АКЛ двигател DUU кутия, същите симптоми. Колата като е студена няма проблем като загрее става супер тегаво. Лятото с климатик става ужас градско каране.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Аз напръсках механизма на входа на СК на топъл мотор, когато лостът вече беше почнал да върви яко тежко. Аз пръскам с WD-40, а помощник движи лоста от купето. Подобрението беше мигновено, но не знам доколко ще е дълготрайно. Не пречи обаче да се пробва
При всички положения ще се радвам, ако някой по-запознат хвърли светлина по тоя въпрос..

При всички положения ще се радвам, ако някой по-запознат хвърли светлина по тоя въпрос..
пръскане с wd40,мазане с грес на ябълките на щангичките,подмяна на същите,подмяна ма маслото на скоростната кутия-нищо не "излекува" при мен проблема кардинално.лоста се движи леко и другите скорости влизат добре,но първата винаги трябва малко да я "целиш"
- Steels
- Автомобил: Arteon SB 280hp
- Двигател: DNFE
Една снимчица и аз да видя къде се пръска, защото не ми стана много ясно. 

- toni82
ето на тази снимка се вижда едно буталце,там където е стрелката.според мен там е проблема,както и да се мести лоста на ляво или на дясно това буталце се влиза навътре.явно температурата му влияе и като позагрее започва да влиза по-трудно и от там и трудното местене на лоста.от мойто беше поизтекла някаква течност но засега работи.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Днес пак я покарах на дълъг път.... има някакво подобрение след пръскането с WD-40, но проблемът като цяло си остава.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”