Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот eminem94 » Чет 07 юни 2012 14:05

azrod написа:А масата на ремаркето надвишава ли 750 кг ? Някакви документи за него ?

Не . По-малко от 750 кг е.

Потребителски аватар
rusa_furia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusa_furia » Пет 08 юни 2012 23:17

Колеги,незнам дали тук е мястото да питам,но при мен проблема е следния.От 7 месеца съм без работа,дължа вече над 300лв и няма абсолютно никакъв вариант от къде да намеря пари,а гражданската на голфа беше до 07.06.2012г. включително.Колата стои пред вкъщи и се кара предимно из града,че няма и винетка (кризата е пълна mhihi ),а след като изтече гражданската,няма да я карам,докато не намеря пари да си направя нова.Въпроса ми е какво се прави от тук нататък?Трябва ли да се спира колата от движение и дължат ли се някакви пари,затова че си без застраховка,предвид,че колата не се кара,че сега чета,че щели да звънят и да пращат писма на хората,които не са си подновили застраховките,което за България звучи странно.Но ако примерно другия месец ида да си направя застраховка,да знам какво да очаквам.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Съб 09 юни 2012 11:16

rusa_furia написа:Колеги,незнам дали тук е мястото да питам,но при мен проблема е следния.От 7 месеца съм без работа,дължа вече над 300лв и няма абсолютно никакъв вариант от къде да намеря пари,а гражданската на голфа беше до 07.06.2012г. включително.Колата стои пред вкъщи и се кара предимно из града,че няма и винетка (кризата е пълна mhihi ),а след като изтече гражданската,няма да я карам,докато не намеря пари да си направя нова.Въпроса ми е какво се прави от тук нататък?Трябва ли да се спира колата от движение и дължат ли се някакви пари,затова че си без застраховка,предвид,че колата не се кара,че сега чета,че щели да звънят и да пращат писма на хората,които не са си подновили застраховките,което за България звучи странно.Но ако примерно другия месец ида да си направя застраховка,да знам какво да очаквам.

Щом не я караш няма проблеми ,спокойно ! :beer

Потребителски аватар
rusa_furia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusa_furia » Съб 09 юни 2012 11:59

Благодаря,успокоих се!Че викам да не ме подгонят да я плащам :)

Потребителски аватар
Rqhovo
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1Y 1991
Контакти:

Мнениеот Rqhovo » Съб 09 юни 2012 16:45

Получих писно от НАП,че дължа 20 лв за фиш от 2009.Аз тоя фиш със сигурност съм го платил ама нямам бележката,някъде съм я изгубил.Какво следва сега пак ли трябва да го плащам.Тея фишове нямат ли давност.Проблема не е в 20-те лева ,а в това че пак трябва да плащам нещо вече платено.Дали в банките пазят някакъв архив и да си изкарам бележка ,че съм платил или да не правя нищо.

Потребителски аватар
dimov75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimov75 » Съб 09 юни 2012 17:06

didkoltd написа:
rusa_furia написа:Колеги,незнам дали тук е мястото да питам,но при мен проблема е следния.От 7 месеца съм без работа,дължа вече над 300лв и няма абсолютно никакъв вариант от къде да намеря пари,а гражданската на голфа беше до 07.06.2012г. включително.Колата стои пред вкъщи и се кара предимно из града,че няма и винетка (кризата е пълна mhihi ),а след като изтече гражданската,няма да я карам,докато не намеря пари да си направя нова.Въпроса ми е какво се прави от тук нататък?Трябва ли да се спира колата от движение и дължат ли се някакви пари,затова че си без застраховка,предвид,че колата не се кара,че сега чета,че щели да звънят и да пращат писма на хората,които не са си подновили застраховките,което за България звучи странно.Но ако примерно другия месец ида да си направя застраховка,да знам какво да очаквам.

Щом не я караш няма проблеми ,спокойно ! :beer

Това не е вярно.Караш,не караш трябва да плащаш.Ако не ти се плаща,трябва да спреш колата от движение.

...Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение........

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Съб 09 юни 2012 17:33

Абе колега, така е по закон хич, ама да не ти пука за тоя закон, няма да си първия без да си плаща ГО, просто наистина не я карай и това е. Всички сме били така, и аз имам една Жипка, ама карам само лятото с ГО за 6 м., все още не се появила силата да ме накара да плащам целогодишно! Още не съм чул да има глобен служебно, че няма гражданска!

Потребителски аватар
dimov75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimov75 » Съб 09 юни 2012 18:43

ivo_555 написа:Абе колега, така е по закон хич, ама да не ти пука за тоя закон, няма да си първия без да си плаща ГО, просто наистина не я карай и това е. Всички сме били така, и аз имам една Жипка, ама карам само лятото с ГО за 6 м., все още не се появила силата да ме накара да плащам целогодишно! Още не съм чул да има глобен служебно, че няма гражданска!

Аз съм виждал обжалване на НП от човек живеещ извън БГ,и районния съд потвърждава НП.Вярно е че може и да минеш метър и никой да не те накаже,но получиш ли писмо с предупреждение,по добре направи ГО или спри колата от движение.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 10 юни 2012 13:53

Е разбира се, че стигне ли се до там, по добре е да се плати естествено!
Но както казваш, първо ще пратят писмо от Гаранционния фонд!

Потребителски аватар
rusa_furia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusa_furia » Нед 10 юни 2012 14:00

Значи засега си трая и ако някой ме потърси,тогава евентуално.Иначе без застраховка ме е страх да я карам и на къси разстояния,че знаеш ли вече кой на колко ракии е mhihi

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 10 юни 2012 14:42

Трай си, и НЕ я карай!

Потребителски аватар
rusa_furia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusa_furia » Пон 11 юни 2012 12:34

Питах познат,който работи в КАТ и той каза,че щом не я карам не е проблем,значи всичко е ОК :D

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пон 11 юни 2012 13:56

Rqhovo написа:Получих писно от НАП,че дължа 20 лв за фиш от 2009.Аз тоя фиш със сигурност съм го платил ама нямам бележката,някъде съм я изгубил.Какво следва сега пак ли трябва да го плащам.Тея фишове нямат ли давност.Проблема не е в 20-те лева ,а в това че пак трябва да плащам нещо вече платено.Дали в банките пазят някакъв архив и да си изкарам бележка ,че съм платил или да не правя нищо.

имах такъв проблем с райфайзен банк и КАТ преди време
като си затрих всичките документи подадох заявление за нови
в КАТ не искаха да ми дават талона заради неплатен фиш 20лв - след написването на фиша може би 2 дни да съм закъснял и го платих през банка Райфайзен - взеха ми и такса към 8 лв навсичко отгоре
звънях в КАТ - Ст.Загора , КАТ - БУргас , Райфайзен - от всякъде ме отсвирваха
в банката искат точна дата на превода - ама от 2009та надали ще ти свършат работа,
ако си платил от сметка в банка може и да имаш успех , ако си платил като частно лице(без да имаш открита сметка в банката) - плащаш отново

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 11 юни 2012 14:44

Затова колеги аз плащам всичко през epay!
Първо преводът е максимум 1 лв., минимум 50 ст. или даже нула за повечето периодични сметки.
Има си история, има си всичко, един път се обърках да платя на каса и то точно в СИ Банк, където беше сметката на актосъставителя... Еми 2,50 задето съм се разходил до центъра... Оттам насетне всичко си плащам през личната сметка и нямам грижи :applause:

Потребителски аватар
Rqhovo
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1Y 1991
Контакти:

Мнениеот Rqhovo » Пон 11 юни 2012 14:56

И така днес си платих фиша от 2009г.,който вече бях платил ама нали неможах да намеря бележката и го платих пак.Обадих се на познат в КАТ и той ми вика ами имаш още един неплатен фиш от 2012,да ама аз си пазя бележката тоя път и сега ще чакам да видя кога пак ще ме търсят.Ама тоя път ще гризнат дървото щото ще им покажа бележката,че е платен.Та какво се оказва фиша си остава фиш това,че ставал наказателно не е вярно мога да го кажа със сигурност.Даже в писмото от НАП пишеше неплатен фиш.Другото,което е нямат лихва нито актовете нито фишовете.Несъбраните пари от фишове и актовете се пращат в НАП.Те от там си ги търсят 10 години,такава им е давността там.Фиш или акт отпада след две годишна давност тука има едно голямо АКО от КАТ не го пратят за събиране от НАП през тея две години.Иначе от НАП ще те търсят докрай.И доколкото разбрах,ако акт или фиш не се плати в законовия срок автоматично се праща за събиране от НАП.Така,че колеги пазате си всички бележки ,с които да може да докажете,че сте платили.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”