Шансове за живот на комфорт модул B5 97г. (търся)

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Шансове за живот на комфорт модул B5 97г. (търся)

Мнениеот <KrIs> » Нед 10 юни 2012 14:52

Колеги, след като се потопих във водата намерих комфорт модула си във възмутително състояние, поне на външен вид. Не съм спец по платки и букси за да знам дали подлежи на ремонт или да си търся друг. Като цяло синята букса е много зле, два пина се откъснаха от нея, а останалите са ръждиви. От долната страна на платката където са спойките на няколко места (белите петна) е надигнато от влагата. Колата е B5 1.6 1997г. с ел. шибедах. Ето няколко снимки да придобиете представа, ще съм и благодарен ако ми кажете някой който се занимава с реставрация на тия джаджи от Варна или друг от който да си намеря на старо читав :да:

Последна промяна от <KrIs> на Вто 12 юни 2012 18:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Шансове за живот на комфорт модул B5 97г.

Мнениеот brad4edat » Нед 10 юни 2012 15:21

Може да опиташ със подмяната на всички кондензатори по платката с нови, почистване на цялата платка в баня със спирт, презапояване на буксите и продухване на платката и чиповете с топъл въздух, за да се препоят чиповете и smd елементите наново. Дано само релетата да са затворени херметично и да са здрави.

Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот <KrIs> » Пон 11 юни 2012 12:53

Релетата в тези правоъгълни черни кутийки ли са?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 11 юни 2012 18:49

Да, това са релетата.
Почти със сигурност не са достатчно херметични, но това не е проблем - сменят се.
По-скоро проблем ще са скъсаните пинчета на куплунга. Може да се наложи да теглиш жици отвътре и да хващаш нещата с клеми.

Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот <KrIs> » Пон 11 юни 2012 19:01

На тоя етап си мисля, че тая платка е неспасяема - почти всичко трябва да се сменя. В такъв случай ако си намеря друг модул, остава проблема с буксите на които също има лоши следи. Как се разглобяват за да ги зачистя и огледам, ако изобщо се разглобяват?!

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Пон 11 юни 2012 19:23

То за разглобяване на буксите не знам дали е добра идея. Мисля, че е по добре да купиш един спрей за почистване на контактни писти VD40(платки), ще питаш в някой магазин за авточасти. Спрея трябва да се изпарява след 10-15 мин. !!!! Има едни дето не се изпаряват, а оставя мазно след тях, такъв не взимай!!!

Откачи акумолатора преди процедурата и го закачи след като е хибаво изсъхнало!Колегите с B5 да кажат безопасно ли е да се маха акумолатора за повечко време.

Вземи някаква малка чашка, колкото да се мушкат буксичките в нея. Взимаш буксата и я завираш в чашката, пръскаш с спрея малко, чакаш малко да разкисне и пак пръскаш. Вътре в чашката ще се събере от спрея течност и я ползваш да киснеш буксите в нея. Няма да е лошо и няколко пъти да включваш и изключваш буксите в леглат акъм модула за да се протрият по хибаво контактните повърхности.
Мисля, че идеята е ясна.

Би трябвало да се попочистят така :beer

mtm_golf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mtm_golf » Пон 11 юни 2012 19:39

Колега, съветвам те да си оправиш първо буксите. Платката я почистваш няколко пъти със спирт с помощта на четка за зъби и я преглеждаш дали всички писти са в добро състояние. Ако пистите са ОК(няма видими дефекти) включваш платката и ако не работи тогава му мислиш дали да търсиш нова платка. Има възможност да се сменят и релетата. На кондензаторите принципно няма какво да им стане, освен, ако са стояли доста дълго време на влагата. Добре е да се повторят някои спойки, но това трябва да го направи някой който разбира от електроника. Според мен поне по това което виждам от снимката ще се разминеш само с почистване на платката със спирт. Помисли как да възстановиш буксите, опитай дали платката работи и после търси нова, ако се наложи. Успех!

Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот <KrIs> » Вто 12 юни 2012 15:15

Ами, почистих всичко но ефект няма... няма и как да има. Пин 18 и 21 липсват, а от другата страна още два кабела като съм ги вадел са се скъсали. Единия червено-бял, другия кафяво-нещо си. Как да процедирам с тия букси, подлежат ли на ремонт и как ? Поне ако мога да си възтановя ел. стъклата и плафона eusa

П.с. - Някой може ли да даде схема на този модул (97-98г. с двете букси)?

mtm_golf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mtm_golf » Вто 12 юни 2012 17:41

Търси помощ от някой приятел, който разбира. Само ако се огледа добре може да се прецени , така по снимки не става. Другото което ми идва наум погледни в раздела продава. Има няколко такива пасата, които се продават на части. Жокери: viewtopic.php?f=57&t=302920 и viewtopic.php?f=57&t=323061

Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот <KrIs> » Вто 12 юни 2012 18:36

След консултация с когото трябва стана ясно, че платката и буксите не стават за нищо. В момента в който извадих буксите от модула всичко свърши за тая платка, отделно че пистите ги няма вследствие на корозия.

Търся модул с буксите и малко кабелак. Мога ли да взема модул с друг код, с цел да имам поне базовите ел. стъкла и лампи ?

пп - мерси за обявите, ще ги прослушам :да:

Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Re: Шансове за живот на комфорт модул B5 97г. (ТЪРСЯ )

Мнениеот <KrIs> » Чет 14 юни 2012 15:38

Някой знае ли дали може да се ползва модул от същата година, но с различен номер? В какво се изразява програмирането на тая платка за да проработи с автомобила?

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Пон 10 сеп 2012 11:34

За да се извади тоя комфорт модул какво трябва да се демонтира? Някой казват седалката и тнт.

Може ли да се премести примерно при бушоните или другаде там, за да не е потенциялен водолаз тоя модул ?

Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот <KrIs> » Пон 10 сеп 2012 19:30

Декоративния праг се маха, после само надигаш мокета и го вадиш.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Вто 11 сеп 2012 8:05

Може ли да се сложи при бушоните и трябва ли да се извади от кутията си за да се постави там, колега ?

Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот <KrIs> » Вто 11 сеп 2012 17:02

Да, масово така правят - слагат платката с малката кутия при бушоните, а голямата кутия се оставя под мокета за да запълва празнината.

Върни се в “Passat”