Шансове за живот на комфорт модул B5 97г. (търся)
Шансове за живот на комфорт модул B5 97г. (търся)
Колеги, след като се потопих във водата намерих комфорт модула си във възмутително състояние, поне на външен вид. Не съм спец по платки и букси за да знам дали подлежи на ремонт или да си търся друг. Като цяло синята букса е много зле, два пина се откъснаха от нея, а останалите са ръждиви. От долната страна на платката където са спойките на няколко места (белите петна) е надигнато от влагата. Колата е B5 1.6 1997г. с ел. шибедах. Ето няколко снимки да придобиете представа, ще съм и благодарен ако ми кажете някой който се занимава с реставрация на тия джаджи от Варна или друг от който да си намеря на старо читав 

Последна промяна от <KrIs> на Вто 12 юни 2012 18:42, променено общо 1 път.
- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Шансове за живот на комфорт модул B5 97г.
Може да опиташ със подмяната на всички кондензатори по платката с нови, почистване на цялата платка в баня със спирт, презапояване на буксите и продухване на платката и чиповете с топъл въздух, за да се препоят чиповете и smd елементите наново. Дано само релетата да са затворени херметично и да са здрави.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Да, това са релетата.
Почти със сигурност не са достатчно херметични, но това не е проблем - сменят се.
По-скоро проблем ще са скъсаните пинчета на куплунга. Може да се наложи да теглиш жици отвътре и да хващаш нещата с клеми.
Почти със сигурност не са достатчно херметични, но това не е проблем - сменят се.
По-скоро проблем ще са скъсаните пинчета на куплунга. Може да се наложи да теглиш жици отвътре и да хващаш нещата с клеми.
На тоя етап си мисля, че тая платка е неспасяема - почти всичко трябва да се сменя. В такъв случай ако си намеря друг модул, остава проблема с буксите на които също има лоши следи. Как се разглобяват за да ги зачистя и огледам, ако изобщо се разглобяват?!
- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
То за разглобяване на буксите не знам дали е добра идея. Мисля, че е по добре да купиш един спрей за почистване на контактни писти VD40(платки), ще питаш в някой магазин за авточасти. Спрея трябва да се изпарява след 10-15 мин. !!!! Има едни дето не се изпаряват, а оставя мазно след тях, такъв не взимай!!!
Откачи акумолатора преди процедурата и го закачи след като е хибаво изсъхнало!Колегите с B5 да кажат безопасно ли е да се маха акумолатора за повечко време.
Вземи някаква малка чашка, колкото да се мушкат буксичките в нея. Взимаш буксата и я завираш в чашката, пръскаш с спрея малко, чакаш малко да разкисне и пак пръскаш. Вътре в чашката ще се събере от спрея течност и я ползваш да киснеш буксите в нея. Няма да е лошо и няколко пъти да включваш и изключваш буксите в леглат акъм модула за да се протрият по хибаво контактните повърхности.
Мисля, че идеята е ясна.
Би трябвало да се попочистят така
Откачи акумолатора преди процедурата и го закачи след като е хибаво изсъхнало!Колегите с B5 да кажат безопасно ли е да се маха акумолатора за повечко време.
Вземи някаква малка чашка, колкото да се мушкат буксичките в нея. Взимаш буксата и я завираш в чашката, пръскаш с спрея малко, чакаш малко да разкисне и пак пръскаш. Вътре в чашката ще се събере от спрея течност и я ползваш да киснеш буксите в нея. Няма да е лошо и няколко пъти да включваш и изключваш буксите в леглат акъм модула за да се протрият по хибаво контактните повърхности.
Мисля, че идеята е ясна.
Би трябвало да се попочистят така

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, съветвам те да си оправиш първо буксите. Платката я почистваш няколко пъти със спирт с помощта на четка за зъби и я преглеждаш дали всички писти са в добро състояние. Ако пистите са ОК(няма видими дефекти) включваш платката и ако не работи тогава му мислиш дали да търсиш нова платка. Има възможност да се сменят и релетата. На кондензаторите принципно няма какво да им стане, освен, ако са стояли доста дълго време на влагата. Добре е да се повторят някои спойки, но това трябва да го направи някой който разбира от електроника. Според мен поне по това което виждам от снимката ще се разминеш само с почистване на платката със спирт. Помисли как да възстановиш буксите, опитай дали платката работи и после търси нова, ако се наложи. Успех!
Ами, почистих всичко но ефект няма... няма и как да има. Пин 18 и 21 липсват, а от другата страна още два кабела като съм ги вадел са се скъсали. Единия червено-бял, другия кафяво-нещо си. Как да процедирам с тия букси, подлежат ли на ремонт и как ? Поне ако мога да си възтановя ел. стъклата и плафона 
П.с. - Някой може ли да даде схема на този модул (97-98г. с двете букси)?

П.с. - Някой може ли да даде схема на този модул (97-98г. с двете букси)?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Търси помощ от някой приятел, който разбира. Само ако се огледа добре може да се прецени , така по снимки не става. Другото което ми идва наум погледни в раздела продава. Има няколко такива пасата, които се продават на части. Жокери: viewtopic.php?f=57&t=302920 и viewtopic.php?f=57&t=323061
След консултация с когото трябва стана ясно, че платката и буксите не стават за нищо. В момента в който извадих буксите от модула всичко свърши за тая платка, отделно че пистите ги няма вследствие на корозия.
Търся модул с буксите и малко кабелак. Мога ли да взема модул с друг код, с цел да имам поне базовите ел. стъкла и лампи ?
пп - мерси за обявите, ще ги прослушам
Търся модул с буксите и малко кабелак. Мога ли да взема модул с друг код, с цел да имам поне базовите ел. стъкла и лампи ?
пп - мерси за обявите, ще ги прослушам

Re: Шансове за живот на комфорт модул B5 97г. (ТЪРСЯ )
Някой знае ли дали може да се ползва модул от същата година, но с различен номер? В какво се изразява програмирането на тая платка за да проработи с автомобила?
За да се извади тоя комфорт модул какво трябва да се демонтира? Някой казват седалката и тнт.
Може ли да се премести примерно при бушоните или другаде там, за да не е потенциялен водолаз тоя модул ?
Може ли да се премести примерно при бушоните или другаде там, за да не е потенциялен водолаз тоя модул ?
Декоративния праг се маха, после само надигаш мокета и го вадиш.
Може ли да се сложи при бушоните и трябва ли да се извади от кутията си за да се постави там, колега ?
Да, масово така правят - слагат платката с малката кутия при бушоните, а голямата кутия се оставя под мокета за да запълва празнината.